Annons
Annons
en kuststad vid skymningen

Polignano A Mare ligger 50 minuter från Baris stadskärna. Foto: GettyImages

Italien

Italienska Bari – ”ett obetydligt stopp blev en favorit”

Vagabonds praktikant William Åberg reflekterar över resan till Bari. På sin höjd skulle resmålet vara en betydelselös mellanlandning, men den italienska kuststaden överraskade.

Text: William Åberg • 2022-01-13 Uppdaterad 2022-01-13

Via båt från Dubrovnik, med den kroatiska flaggan vajande i medelhavsvinden och en högt stående sol i våra ansikten, anlände vi till Bari. Från däck var min inställning mer likgiltig än hänryckt. Den apuliska huvudstaden var ju bara tilltänkt som läglig sovplats för natten, och förväntningarna var ställda därefter. Men som Bari skulle få mig att tänka om. Fånga mig. Och få mig att stanna. I tydlig kontrast till det imponerande, men ack så turistspäckade, Dubrovnik sköljde en åstundad harmoni över oss. Den åtråvärda autentiska känslan var nu mer påtaglig än tidigare. Likväl var det något filmiskt över det hela.

Kuststaden Bari kan nås med färja från Kroatien. Foto: GettyImages

Baris grek-romerska förflutna återspeglades i den vackra arkitekturen och inte sällan förde slumpen oss till stadens historiska ruiner – som för stunden tog en tillbaka till en svunnen tid. Likt ett Rom i miniatyr, utan folkmassorna. Trånga gränder varvades med öppna torg; det småskaliga mötte det pampiga. På kvällstid slogs stenhusens balkongdörrar upp och slitna plaststolar släpades fram när familjer och vänner möttes på gatorna.

Vedugnsbakade pizzor och flaskor med rödvin som serverades på duk-klädda, vingliga bord i stål kändes aningen slentriant – men ändå mitt i prick… When in Bari! Med den lokala likören Padre Peppe i högsta hand hörde jag rop och skratt eka runt omkring mig. När solens hetta avtog steg i stället den gemytliga värmen.

”När solens hetta avtog steg i stället den gemytliga värmen”. Foto: Josefina Di Battista/Luisa Denu/Unsplash

Sedan hem till hyreslägenheten. Från det pittoreska torget utanför, via den massiva trädörren, nådde vi vårt krypin – omgivet av väggar i skrovlig sten. Likt en grotta i stadens historiska centrum, bara för oss. Lägenhetens ägare hade tidigare introducerat en av sina nära vänner för mig, som ägde caféet runt hörnet. På dess uteservering slog han sig ned bredvid oss i morgonsolen och berättade otaliga historier om sonen som spelat fotboll för Torino i den italienska högstaligan, om de signerade tröjorna som hängde på väggarna och om sitt händelserika liv. 

Jag var hänförd. Det var bara början på mitt äventyr genom Italien och om Bari, som bara skulle vara en dags händelselös mellanlandning, kunde vara så fantastiskt  – hur skulle då resten av resan vara? Jag tog upp telefonen och bokade två nätter till. Med espressomaskinen hummade dovt i bakgrunden insåg jag att Italien hade mig i ett fast grepp.


Text: William Åberg • 2022-01-13
ItalienRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen