Annons
Annons
mat och dryck i södra italien.

Ceglie Messapica är Apulien gastronomiska centrum (tv). Orrechiette - ett givet val om du befinner dig i Apulien (mitten). Res i vinets tecken! I Apulien odlas mycket primitivo (th). Foto: Karin Wimark

Italien

Upptäck det italienska köket – 3 matiga tips i Apulien

Upp på cykelsadeln, botanisera bland vinrankorna och besök Apuliens mathuvudstad. Vagabonds redaktör knådar pasta med proffs och letar södra Italiens bästa vingård.

Text: Karin Wimark • 2022-03-05 Uppdaterad 2022-03-04

1. Gastronomisk cykeltur

– Pressa kniven mot bordet och rulla den sakta över degen, så här! säger Anna och plockar upp det perfekt öronformade pastaknytet.

Hennes mjöliga, rynkiga händer rör sig smidigt. Hon skär, pressar, viker, som om hon inte gjort annat i sitt liv. Tenuta Donna Anna är en familjeägd agroturismo-gård mitt på den salentinska landsbygden i Apulien. Jag är här och lagar pasta med ett glatt gäng från Salento Bike Tour – ett litet lokalt cykelföretag som vanligtvis arrangerar veckolånga cykeloch vandringsturer men också dagsutflykter för den som vill smaka på upplevelsen. Turen går längs pittoreska landsvägar och tusenåriga olivlundar med stopp för uppiggande espresso i staden Galatone, ljummen mozzarellaost från en liten fabrik vid vägkanten och olivoljetillverkning vid en uråldrig olivpress innan vi slutligen rullar in på gårdsplanen hos Anna.

Pastakursen får timmarna att flyga. Vi formar små orrechiette – den lokala pastasorten – och lär oss mer om mattraditionerna i området innan vår egentillverkade pasta serveras i mustig tomatsås ackompanjerat av vin på karaff. Innan vi rullar hemåt får vi smaka på gårdens egna zabaioneglass på ägg från familjens hönor. En minnesvärd dag under den salentiska solen.

  • Salento Bici Tour arrangerar cykelutflykter. Allt är inkluderat med fokus på lokalproducerad mat och hantverk. Välj mellan veckolånga turer och kortare dagsturer.

2. Vinupplevelser i Apulien

Apollonio

Vingården Apollonio är ett historiskt och vackert vineri från 1870 beläget strax utanför Lecce. Den svala, fuktiga källaren på Apollonio är en labyrint av rum med dammiga flaskor från svunna tider. På våningen ovanför står jättelika ektunnor i rad och mitt bland dem ett långbord uppdukat för provning. Boka in olika varianter av vinprovningar som varar i ca 1,5 h.

Azienda Vitivinicola Marulli

I staden Copertina kan du slinka in på familjeägda Azienda Marulli med en dunk och fylla vin likt italienarna själva gör. Missa heller inte deras flaskviner. Rosévinet är oslagbart!

Puglia Wine tour

Andrea De Carlo är sommeliern som kan vingårdarna i Salento utan och innan. Han skräddarsyr utflykter med privatchaufför (Keira Viaggi), pratar bra engelska och ser till att möta dina önskemål. En standardvintur inkluderar ett par vingårdar, vinprovning och lunch. pugliawinetour.it

Masciullo

Charmig familjevingård strax utanför Brindisi som tillverkar en Susumaniello och Negro Amaro som smakar gudomligt. Sväng förbi för en provsmakning innan du utforskar de slingrade småvägarna med låga stenmurar och olivträd i området. masciullo.it

3. Ceglie Messapica – matstaden!

På ett sömnigt torg i staden Ceglie Messapica sitter några äldre farbröder i skuggan, dricker espresso och läser La Reppublica – dagstidningen som utnämnt den lilla italienska staden till landets gastronomiska centrum. 

– Vårt kök är hyperlokalt, det går inte att hitta i andra delar av Apulien, säger Angela Amico som tillsammans med sin make Lillino Silibello driver restaurangen Cibus mitt i staden.

Cibus bär en utav Michelinguidens Bib gourmand – det vill säga en utmärkelse för restauranger med vällagad mat till ett rimligt pris och så snart du kliver innanför dörren känns det som att stiga in i en italiensk familjs hem. Vinrankor slingrar sig mellan husen på gårdsplanet, fotografier täcker väggar och fönster och små träbord kantas av hyllor fyllda med böcker. Är du svag för läskande tomatgazpacho, lokala charkuterier och ostar, smakrik orechiette med mustig tomatsås och krämig burrata så har du kommit rätt. Det är vällagat, rustikt och prisvärt. Men framför allt är det tillagat med hjärta.

Ceglie Messapica kryllar av prisvärda restauranger så som opretentiösa Osteria da Giuseppe och gemytliga Da Franco. Missa inte en utflykt till mjölkgården Masseria Seppunsi för färsk ost, yoghurt och en natt på gården Trullo Sant Angelo för egenproducerat vin och olivolja.


Text: Karin Wimark • 2022-03-05
ItalienMat och dryckRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen