Annons
Annons
Söker du efter ett renoveringsprojekt? Ta i så fall emot ett gratis hus på Sicilien. Foto: Andreas_Zerndl/GettyImages

Söker du efter ett renoveringsprojekt? Ta i så fall emot ett gratis hus på Sicilien. Foto: Andreas_Zerndl/GettyImages

Italien

Italiensk by på Sicilien skänker bort hus till nyinflyttade

Sicilianska Cammarata vill stoppa utflyttningen. Det gör man genom att skänka bort övergivna bostäder som annars skulle förvandlas till ruiner. Kravet för att få ett hus gratis är att renovera.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-04 Uppdaterad 2021-06-23

Byn Cammarata i mitten av Sicilien skänker bort hus i de centrala delarna för att vända en negativ trend av utflyttade invånare och övergivna hus.

De är inte ensamma om att behöva nya invånare som kan hjälpa till att bebo och rusta upp de övergivna hus som blir fler och fler. Andra italienska städer och samhällen har lockat med otroligt låga priser, men i Cammarata går myndigheterna längre och ger bort husen gratis.

– Jag står inte ut med att se denna underbara historiska kärna avbefolkas och förvandlas till en ruin, säger borgmästaren Vincenzo Giambrone till CNN.

Folk som flyttat från byn har kontaktats och övertalats att skänka bort sina övergivna hus till nykomlingar.

– Ägarna vet inte vilka skador de orsakar när de överger sina hem och vägrar renovera. Det lämnar djupa ärr i stadsbilden med risk för farliga kollapser.

Villkor: renoveringsprojekt

Men det finns ett par villkor för den som är sugen på att slå till. För det första måste huset som tas emot av nyinflyttade renoveras inom tre år. Man måste även presentera en renoveringsplan. För det andra avkrävs man på en deposition på 5 000 euro, motsvarande cirka 55 000 kronor, som betalas tillbaka när renoveringsarbetet är genomfört.

Alla är välkomna att ansöka om att få ett hus, men barnfamiljer kommer att prioriteras. Dessutom ser myndightera gärna att de nyinflyttade använder det nya husen som butiker, restauranger eller bed & breakfast.

Besök staden officiella hemsida för mer info.

 

Instagramma om lyxig öluff i Grekland och få betalt

Guide till ett kvinnligare Rom

Venedigs turistskatt införs 2020 – böter om du inte betalar


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-04
ItalienNyhetSicilien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top