Annons
Annons
Buchette del Vino gör en comeback under coronapandemin, men vad är det? Vagabond har svaret! Foto: Getty Images

Buchette del Vino gör en comeback under coronapandemin, men vad är det? Vagabond har svaret! Foto: Getty Images

Italien

Italiensk comeback: Kan du gissa fönstrets 400 år gamla funktion?

Det är väl härligt att Italien aldrig slutar att överraska en? Under coronapandemin har ett speciellt fönster gjort comeback – ett fönster som uppfanns under en annan pandemi för 400 år sedan.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-12 Uppdaterad 2021-11-06

Vingårdar, gelaterier och barer i Toscana har hittat ett nygammalt sätt att servera drycker och glass, samtidigt som man håller ett säkert avstånd till kunden under coronapandemin. Detta genom att använda så kallade vinfönster eller ’buchette del vino’ som de heter på italienska.

Italiensk comeback: Kan du gissa fönstrets 400 år gamla funktion?
Får det vara ett glas vin på säkert avstånd? Foto: Association Buchette del Vino

Pest eller corona

Buchette del Vino kom till först på 1600-talet då snabbtänkande vinhandlare beslutade att snida små öppningar i väggarna i deras lokaler för att fortsätta servera drycker till allmänheten under den italienska pesten 1629–1631.

”Dessa vinhandlare förstod problemet med smitta redan då” menar Buchette del Vino, en ideell organisation som etablerades 2015 av tre vänner – Matteo Faglia, Diletta Corsini och Mary Christine Forrest.

Under pesten skickade vinhandlaren den påfyllda flaskan genom fönstret tillsammans med en metallbricka där kunden placerade mynten. Säljaren desinficerade sedan mynten med vinäger.

Praktiken med vinfönster tog inte slut på grund av några lagar eller regler, utan på grund av föränderliga tider och pestens frånvaro. Det sista fönstret i bruk stängde i mitten av 1900-talet.

Organisationen Buchette del Vinos mål är att främja, bevara och lyfta fram, inte bara den historiskt intressanta företeelsen med Buchette del Vinos, utan också dess arkitektoniska värde. För att inte nämna dess funktionsduglighet även idag!

Italiensk comeback: Kan du gissa fönstrets 400 år gamla funktion?
En meny och ett hål i väggen – vad mer behöver man egentligen? Foto: Association Buchette del Vino

Enligt organisationen Buchette del Vino finns det ungefär 150 vinfönster i Toscana och 100 av dessa finns i Florens historiska centrum. Fjorton restauranger, glassbarer och barer har bevarat vinfönstret som en del av inredningen och går att beskåda på nära håll.

Ett ställe i Florens där man kan njuta av vin som skickas till en via ett vinfönster är Babae, som ligger i området Santo Spirito på södra sidan av floden Arno.

Sättet att köpa vin har inte ändrats mycket berättar Matteo Faglia, ordförande vid Buchette del Vino of Florence, för Vagabond.

– Idag betalar kunden fortfarande vid fönstret och det finns tre ställen som börjat använda fönstret för ett coronafritt bemötande.

Guide till Florens – 9 personliga favoriter för cityresan

Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana

Segla i medelhavet – Sardinien & Korsika


Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-12
ItalienFlorensMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen