Annons
Annons
Annons
Följ med på en öluff i den italienska skärgården. Foto: Gettyimages.

Följ med på en öluff i den italienska skärgården. Foto: Gettyimages.

Italien

Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli

Häng med på en solig öluff i södra Italien! Här tipsar vi om en episk ö-kombo och ger förslag på hur du syr ihop din egen drömresa. Vi reser med färja mellan några av Medelhavets mest legendariska och undersköna öar, från Capri till Stromboli.

Text: Fredrik Brändström • 2021-02-19 Uppdaterad 2022-11-22
Annons

Capri

Myternas ö

Kombinationen av dramatisk natur och ett spännande förflutet gör Capri till en speciell plats. Vårt bästa tips för en lyckad vistelse på Capri är att undvika juli och augusti och att stanna i några nätter på ön istället för att bara åka över dagen. Och att upptäcka ön till fots. Att göra långa promenader är utan tvekan det bästa sättet att uppleva Capris skönhet.

Ta liften upp på toppen av Monte Solaro och promenera tillbaka, strosa längs Via Migliera i Anacapri och njut av utsikten över havet, och ta en tur längs Via Tragara som kantas av pampiga villor. Då kommer du garanterat att få många stunder då du känner det som om du har Capri för dig själv.

Annons

Capris stads turistfällor och lyxbutiker kan du skippa med gott samvete – satsa istället på ett bed & breakfast eller airbnb i mysiga Anacapri lite högre upp på berget. Här ligger bland annat Villa San Michele, palatset som byggdes av Axel Munthe som var livläkare åt svenska drottningen. En atmosfärisk plats med en lummig trädgård och ståtlig utsikt över det turkosa havet.

Tips på boende – Capri:

Biancamaria i Anacapri är ett enkelt, trevligt och med Capri-mått prisvärt hotell med fin utsikt och lugnt läge.

Resa till Capri:

Färja från Molo Beverello i Neapel till Capri tar ca 50 min.

Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli
Mytomspunna Capri är känd för sin vilda och vackra natur. Foto: Gettyimages.

Ischia & Procida

Lugnt & lantligt

Ischia är den största av de tre öarna utanför Neapel men hamnar ofta i skuggan av sin namnkunniga granne Capri. Ön är känd för sina hälsosamma varma källor och är också en populär vandringsö. Hit kommer främst italienare och en del tyskar.

Ett plus jämfört med Capri är också att det finns gott om stränder. Välj mellan gulliga pytteplayor som Spiaggia del Pescatore vid Ischia Ponte eller vidsträckta stränder som Maronti på sydkusten. Ischia Porto, där färjorna stannar, är öns nav och ett säkert tips för en drink eller en hotellsäng. Men leta dig gärna bort mot Ischia Ponte som ligger en bit bort från färjeläget. En av de skönaste platserna på Ischia, vackert inramad av en pampig medeltidsborg på en halvö.

På färjan tillbaka mot fastlandet gör du klokt i att stiga av på lilla Procida. En lugn ö med söta pastellfärgade hus och små fiskelägen. Här finns inga kända sevärdheter och relativt få turister. Ön är inte större än att du utforskar den på en dag, men chansen är stor att du stortrivs med den harmoniska atmosfären och stannar över natten.

Tips på boende – Ischia:

Albergo Il Monastero är ett stämningsfullt familjeägt hotell precis bredvid borgen vid Ischia Ponte. Har dessutom fantastisk mat! 

Resa till Ischia & Procida:

April–oktober går båtar mellan Capri och Ischia, resten av året får du byta i Neapel.

Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli
Ischia är den största av öarna i bukten utanför Neapel. Foto: Gettyimages.

Stromboli & Lipari 

Flödande lava

I Neapel hoppar vi på en ny båt och gör oss redo för en lång resa söderut längs stöveln, mot de Eoliska öarna norr om Sicilien. Första stoppet är Stromboli, som ståtar med en av Europas mest aktiva vulkaner. De senaste åren har vulkanen tagit sig ton på nytt och bjuder på glödgande fyrverkerier. I övrigt är det en väldigt lugn och behaglig ö. Här finns knappt några bilar och bara 500 bofasta, vilket borgar för en mycket avslappnad semester.

Precis som Capri har Stromboli en mytomspunnen aura, delvis på grund av kärlekssagan mellan Ingrid Bergman och Roberto Rosselini som bodde här under en period då de spelade in en film på ön. Tycker du att Stromboli är för sömnig så kommer du att fröjdas åt Lipari, här finns ett levande folkliv utan att ön känns alltför turistig.

Den största ön i den Eoliska övärlden har också en rik historia – ta del av den på Museo Archeologico Regionale Eoliane som ligger vid borgen i Lipari stad, ovanför hamnen. Här finns en utgrävning från tiden då ön var en grekisk koloni och många antika fynd från skepp som förlist i de blåsiga vattnen utanför ön.

Tips på boende – Stromboli:

La Locanda del Barbablù. Romantiskt och personligt pensionat med fin terrass på Stromboli.

Resa till Stromboli & Lipari:

Snabbfärja tar 4,5 timme från Neapel till Stromboli. Ett par gånger i veckan går även en långsam nattfärja som tar drygt 10 tim. Från Stromboli är det 1 timme med färja till Lipari.

Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli
Strombolis rykande vulkan skapar en säregen mystik kring ön. Foto: Gettyimages.
Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli
Pittoreska gator i Lipari stad. Foto: Gettyimages.
Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli
Rum med utsikt på Lipari. Foto: Gettyimages.

Salina & Vulcano

Kapris och svavel

Salina är betydligt grönare och lummigare än de kringliggande öarna, och enligt många den vackraste av de Eoliska öarna. Kapris är främsta exportvaran jämte det söta dessertvinet Malvasia. Hyr en elcykel och ge dig ut på utflykter på de hisnande serpentinvägarna. Och passa på att göra en vandringstur upp på den slumrande vulkanen, Fossa delle Felci som är övärldens högsta punkt på 962 m ö h.

Ger vulkanvandringen mersmak så stanna för allt i världen också på ön Vulcano innan du fortsätter mot Milazzo på Sicilien. Liksom Ischia är Vulcano också känd för sina varma lerbad, men det är vandringen upp på vulkanens krater som är öns verkliga höjdpunkt. Det ryker, doftar av svavel och du har en magnifik utsikt över hela den vackra övärlden.

Tips på boende – Salina:

La Locanda del Postino. Oslagbart läge med obruten havsutsikt i ultragulliga byn Pollara på Salina.

Resa till Salina & Vulcano:

Snabbfärja mellan Lipari och Salina tar 20 min. Färja mellan Salina och Vulcano tar ca 35 min.

Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli
Att vandra är ett av de bästa sätten att upptäcka Eoliska öarna. Foto: Gettyimages.
Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli
Alla Eoliska öarna ligger nära varandra, så det är enkelt att luffa runt. Foto: Gettyimages.

Så reser du runt

På sökmotorer som directferries.com kan du söka efter destinationer, priser och tider. Ofta fungerar det bra att köpa biljett direkt i hamnen men om du åker under högsäsong rekommenderas att förboka online. Var också beredd på att många av färjorna kan ställas in vid dåligt väder.

Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli

Klar med Rom och Venedig? – 5 andra städer att upptäcka i Italien

Italiens höjder – 4 bergsupplevelse vi drömmer om

Italiens hemliga övärld – öluffa mellan Eoliska öarna


Text: Fredrik Brändström • 2021-02-19
ItalienRestipsBåtresorMedelhavet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top