Annons
Annons

En favorit: att leta efter "det svarta guldet" utanför Rom i Italien. Foto: Sofia Zetterqvist.

Italien

På tryffeljakt utanför Rom

Gillar du att kombinera världsmetropol med vacker natur, frisk luft – och mängder av tryfflar? Följ med vår skribent Sofia Zetterqvist på jakt efter "det svarta guldet" en timme utanför den italienska huvudstaden.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-10 Uppdaterad 2022-04-10

I tre sekunder står Uzi blickstilla. Sedan travar hon iväg in bland träden med nosen nere bland löven. De vita lockarna får henne att påminna om ett lamm – om det inte vore för näsborrarnas ständiga sniffande. Uzi är en italiensk tryffelhund!

”Hon har hittat något!” säger Matteo och stövlar iväg efter Uzi in i buskaget. Det visar sig vara falskt alarm. ”Hon kände nog doften av ett vildsvin.”

Matteo bor tillsammans med sina tryffelhundar i Manziana nära Bracciano, en timme med tåg från Rom. Här i skogarna har han jagat tryfflar sedan barnsben. Idag gör han det tillsammans med turister.

Vackra vyer omkring Manziana i den italienska regionen Lazio. Foto: Sofia Zetterqvist.

”Dove Uzi, dove?” (”Var är den Uzi, var är den?”) ropar Matteo och vi stegar efter Uzi som faktiskt verkar ha hittat någonting den här gången. Hon gräver ivrigt med sina framben och Matteo är snabbt där för att hjälpa till. Om tryffeln går sönder är den obrukbar så det gäller att vara försiktig.

Snart plockar han upp en svart klump stor som en golfboll, borstar varsamt av lite jord och för den till näsan. Efter ett djupt andetag lyser ansiktet upp. ”Det är en bra tryffel.”

Det är svårt att avgöra vem som är lyckligast, Uzi eller Matteo. ”Jag älskar att jaga tryfflar. Man kan nog säga att jag är besatt av det.” konstaterar Matteo.

Mellan varven springer Uzi fram till oss för att bli klappad. Foto: Sofia Zetterqvist.

Det blir en lyckad jakt, fem tryfflar senare beger vi oss till Matteos hus. I kylskåpet ligger en låda med tryfflar från tidigare i veckan, ifall tryffellyckan skulle ha uteblivit just idag. 

Matteo ställer sig i köket och sedan följer en parad av smårätter med tryffel. Bruschetta, burrata, omelett, risotto, det är så många rätter att jag tappar räkningen. Till det vin – förstås från Matteos egen vinodling.

Fakta:

Ta sig hit: en timme med tåg från Rom (37 kronor enkel väg). Matteo hämtar och lämnar vid tågstationen.

Boka: matteotruffles.com (800 kronor inkl. tryffellunch och vin i all oändlighet).

Ladda upp med: filmen Tryffeljägarna från Piemonte (2020).


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-10
ItalienDjur & naturRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen