Annons
Annons
Annons
Celafù

Vi tipsar om våra favoriter i Italien. Foto: GettyImages

Italien

Italien – missa inte redaktionens 25 guldkorn

Att plocka ut godbitarna i ett så fantastiskt land är inte lätt, men vi har gjort ett försök! Här är Vagabonds bästa Italientips – från Dolomiterna i norr till Sicilien i söder.

Text: Redaktionen • 2022-09-04 Uppdaterad 2023-02-21
Annons

1. Val Gardena, Trentino-Sydtyrolen

Knödel möter pasta

Bo på pensionat i någon av dalens tre byar – Ortisei, Santa Christina och Selva – och ta varje morgon liften upp till den lätta vandringen mellan bergsstugorna som alla har både espressomaskin och vinkällare. Krogmenyerna kommer med smaker från såväl Centraleuropa som Medelhavet. Med andra ord: knödel möter pasta. Du kan också gå från stuga till stuga och övernatta – missa inte de högt belägna Gran Paradiso och Toni Demetz Hütte. Hela tiden i blickfånget: Dolomiternas lodräta och taggiga kalkstensraukar.

Restips! Tåg från München till Ponte Gardena tar 4 timmar. Därifrån går buss upp i dalen på 20-30 minuter.

Annons
Val Gardena är en fullträff såväl vinter som sommar. Foto: Unsplash

2. Riva del Garda, Trentino-Sydtyrolen

Gardasjöns tårtros

Med den sagolika Il Bastione vakande från en klippa ovanför ligger den pastellfärgade staden Riva del Garda precis bredvid Gardasjön. Exakt lika vacker som vykorten skvallrar om – så länge du åker hit utanför turistsäsongen! Förutom själva sjön med sin pittoreska kustremsa utgörs landskapet av de så kallade Piccole Dolomiti (små Dolomiterna). Det innebär otaliga möjligheter till att vandra, klättra, cykla och paddla.

Åk upp till den turkosa Tennosjön och vandra bort till medeltidsbyn Canale di Tenno. Besök byn Arco med en av regionens bästa restauranger, Il Ritratto, och vandra upp till slottsruinen Castello di Arco. Gör ett stopp hos balsamicoproducenten Acetaia Del Balsamico Trentino för en lunch på deras terrass med utsikt över dalgången.

Restips! Tåg från Milano till Roverto (2 min öster om Riva del Garda) tar 2,5 timmar. Sedan buss 45 minuter.

Riva del Garda är ett mecka för den aktiva naturälskaren. Foto: GettyImages

3. Turin, Piemonte

Pånyttfödd stad

“Industristaden som tagit på sig finskjortan utan att ha förlorat arbetarklassens själ”, skrev Vagabonds Italien-kännare Åsa Johansson en gång om Turin. Och det är bara att hålla med. Här ryms både pampiga byggnader, lyxiga restauranger och folkliga marknadsplatser. På lördagarna besöker man utomhusmarknaden på Porta Palazzo och botaniserar bland ostar och vit tryffel på Antica Tettoia dell’Orologio.

I stadsdelen Lingotto kan man ta del av förändringarna som skett i den gamla industristaden. Här ligger nämligen Fiats nedlagda fabrik med det legendariska taket där en häftig testbana byggdes. Idag finns här konstmuseet Pinacoteca Agnelli och taket kommer att öppna för allmänheten som ett slags urban trädgård. Från Turin har man dess- utom nära till vindistrikten i Piemonte – och det är ju inte fy skam heller!

Restips! Direkttåg Paris-Milano ca 7 timmar eller Zürich-Milano Drygt 3 timmar. Milano-Turin tar drygt 1 timme.

Turin, Italiens vackraste industristad? Foto: Unsplash
Missa inte någon av Turins marknader. Foto: Unsplash

4. Milano Centrale, Lombardiet

Ståtlig station

Milanos centralstation påminner om ett palats i ett världsimperium. Och det var väl ungefär så som diktatorn Benito Mussolini ville att det skulle kännas 1931 när stationen stod färdig. 72 meter höga valv, mäktiga statyer av örnar med utfällda vingar, bevingade stenlejon med arga ansikten, romerska krigare med hjälmar och bistra miner och på golvet en mosaik med en fackla som omslingras av en jättelik orm. De enorma proportionerna, de kraftfulla djuren och den oföränderliga stenen utstrålar makt och evighet på ett sätt som får tågresenären att känna sig liten, underdånig och tillfällig.

Själv var Mussolini så förtjust i allt detta att han skaffade sig ett arbetsrum mellan de antikinspirerade kolonnerna och kejserliga väggmålningarna.

Restips! Direkttåg till Paris–Milano tar cirka 7 timmar. Till Rom tar snabbtåget drygt 3 timmar.

Glöm inte att se dig runt i den palatsliknande stationen när du anländer med tåg till Milano. Foto: GettyImages

5. Treviso, Veneto

Mini-Venedig

Turkosa kanaler som slingrar sig mellan pastellfärgade hus. Det skulle kunna vara Venedig, men vi talar om Treviso, en liten stad bara fyrtio minuters tågresa från Venedigs turistmassor och dyra inträden. En stadsmur med anor från medeltiden kramar stadens historiska centrum och bidrar till ett lugn som är svårt att hitta i grannmetropolen.

Ät tryffelpizza hos Da Pino på Piazza dei Signori och spana på människorna på torget. Boka in dig på en trerätters middag hos Trattoria all’Oca Bianca och fortsätt sedan till vinbaren L’Enoteca Toni del Spin som erbjuder ovanligt många viner på glas tack vare sin särskilda vingasmetod. Missa inte heller den lokala fiskmarknaden Isola della Pescheria som dedikerats en en helt egen ö.

Restips: Från Milano tar du tåget till Treviso, med byte i Venedig, på cirka 2 timmar och 50 minuter. Från Sloveniens huvudstad Ljubljana tar tågresan 3 timmar och 50 minuter.

Treviso är ett bra alternativ till Venedig – utan turistanstormningar. Foto: GettyImages

6. Trieste, Friuli Venezia Giula

Kulturell korsväg

Från Venedig tar det bara ett par timmar med tåget till Europas mest kosmopolitiska stad. Ända sedan romartiden har Trieste varit en korsväg för kulturer och folkgrupper mellan öst och väst, nord och syd. Mångkulturell är bara förnamnet. I början av 1900-talet samsades italienare, slovener, österrikare, greker, serber och kroater i staden som ligger där vägarna möts.

I Trieste, som idag domineras av italiensk kultur, äter man underbara rätter med nyfångad fisk och skaldjur på krogarna i hamnen, helst på Osteria El Cassetin
på Via della Ginnastica. Och vill du uppleva känslan av historiska kulturmöten beger du dig till Caffè San Marco där intellektuella giganter som James Joyce och Claudio Magris drack sitt kaffe och pratade politik.

Restips! Från Milano tar du tåget till Trieste på 4,5 timme. Från Sloveniens huvudstad Ljubljana tar tågresan 2,5 timmar och från Venedig 2 timmar.

7. Lucca, Toscana

Toscana i sitt esse

Kan det bli mer toskanskt än Lucca? Den muromgärdade staden är kanske mest känd för Piazza dell’Anfiteatro, det ovala torget som ligger ovanpå ruinerna av en romersk amfiteater. Flera av stadens kyrkor byggdes redan på 600-talet och blandar friskt bysantinska, italienska och gotiska stilar. Vill du ha gatufest ska du komma i juli, då det är sommarfestival på och runt Piazza Grande. Glöm inte att testa några urtoskanska bondska rätter på Osteria del Bastian Contrario till exempel zuppa frantoiana (grönsakssoppa) och baccalá (typ lutfisk). När du tröttnat på kyrkor, torg och statyer tar du hyrbilen eller bussen till badorten Viareggio.

Restips! Florens ligger bara t timme och 45 minuter bort med tåget. Till Pisa tar du regionaltåget på 30 minuter.

Lucca omfamnas av Toscanas vykortslandskap. Foto: Unsplash

8. Civezza, Ligurien

Italienska Rivieran

Italienska Rivieran sträcker sig från Ventimiglia i väster till La Spezia i öster och binds samman av en järnväg. Förutom kända platser som Portofino, San Remo och Cinque Terre finns doldisar som Civezza. En medeltidsby med knappt 600 invånare som bjuder på allt du behöver. Bo med utsikt över olivlunden, vandra mellan de intilliggande bergsbyarna och njut av maten på restaurang Le Cinque Torri.

Stränderna som kantar kusten bjuder på otaliga badmöjligheter. Åk på delfin- och valsafari i Imperia och cykla Pista Ciclabile längs de gamla järnvägsspåren precis intill havet.

Restips! För att nå Civezza krävs bil. Från Nice i Frankrike eller Genua i Italien är det cirka 2 timmars körtid. Närmaste järnvägsstationerna finns i Taggia Arma (15 km bort) och Imperia Porto Maurizio (9 km bort).


Ett stenkast från den italienska Rivieran ligger Civezza. Foto: Sofia Zetterqvist

9. Florens, Toscana

Tidlös favorit

Florens drar lätt till sig världens alla blickar med sin berömda kupol, trollbindande smyckesbro Ponte Vecchio och konst så långt ögat når. Men Florens är så mycket mer. Florens är sofistikerat, ungdomligt, högljutt och hippt. Florens är tidlöst. Här finns moderna boutiquehotell som Soprarno suites, folkliga restauranger som La Ménagère och Trattoria da Mario liksom takbarer som B-Roof och Loggia Roofbar. För att inte nämna hippa torg som Santa Croce och Piazza Santo Spirito eller marknaden Mercato Centrale, där du måste testa en fiorentinsk lampredotto-macka gjord på inälvor.

Visste du förresten att den italienska som talas idag till stora delar är baserad på den toskanska dialekten? Så kanske är det läge för en språkkurs i Florens?

Restips! Från Florens tar du dig smidigt vidare med tåg. Till Milano 2 timmar, till Rom 1 timme och 30 minuter och till Venedig 2 timmar och 15 minuter.

Signaturrätten i Florens: bistecca ala Fiorentina. Foto:
Vad sägs om att lära dig italienska i Florens? Foto: Unsplash

10. Fiesole, Toscana

Storslagna vyer

Som om tiden står stilla, trots sin knappa mil från Florens. Den lilla staden Fiesole ligger uppe bland Toscanas kullar med storslagen utsikt över sin storasyster. Här levde etruskerna på forntiden och du kan bland an- nat besöka ruinerna av ett av deras tempel. Ät pasta hos Vinandro Vino e Desco Molle och fika hos damerna på Pasticceria Alcedo. För att se solen gå ner över Florens promenerar du upp till utkikspunkten San Francesco Panorama och äter middag på Ristorante La Reggia Degli Etruschi. Den som sett filmen Ett rum med utsikt baserad på E M Forsters roman har redan följt med på utflykt uppför den blommiga branten!

Restips! Muss nr 7 tar dig från Florens huvudstation till Fiesole.

Bo som en kändis på drömmiga Belmond Villa San Michele i Fiesole. Foto: Belmond Villa San Michele

11. Castiglioncello, Toscana

Fellinis favorit

Castiglioncello på den taggiga och vilda kusten i södra hörnet av Toscana var en gång i tiden centrum för fans till Monet och andra franska impressionister. Dessutom hängde Italiens skådespelarelit här, med filmregissören Federico Fellini och skådisen Marcello Mastroianni som klarast lysande stjärnor. Idag är Castiglioncello en favorit hos kulturellt anstrukna italienare som solar sig i glansen av byns konstnärliga och glamorösa förflutna. Här promenerar du mellan gistna karuseller och antika godisstånd i stadsparken.

På dagsutflyktsavstånd ligger såväl vandringsfavoriten Cinque Terre som medeltida Volterra och Siena. Bo på fina Hotel Atlantico med trädgård och inomhuspool.

Restips! Tåget tar cirka 1 timme och 30 minuter från Florens och drygt 3 timmar från Rom.

Castiglioncello har bra läge för utflykter till Cinque Terre och Siena. Foto: GettyImages

12. Marche

Bortglömd region

En blandning av det bästa från hela Italien, enligt vissa, totalt okänd för de flesta. Regionen Marche ligger i centrala Italien och är en blandning av kulligt landskap, gulliga medeltidsbyar och en ljuvlig kustremsa. Dessutom hittar du här Italiens tryffelhuvudstad Acqualagna! Följ med på tryffeljakt, frossa bland alla tryffelrestauranger – eller boka in dig på tryffelterapi.

Gör stopp i den söta bergsbyn Cagli för en titt i den charmiga teater från 1700-talet. Universitetsstaden Urbino är listad som världsarv av Unesco och bjuder på strosvänliga gränder och vacker utsikt över Medelhavet. Operaälskaren åker till Rossinis hemstad Pesaro, medan den badsugna beger sig till området kring Senigallia, även kallat ”sammetskusten” på grund av sin finkorniga sand. Vill du se den vackraste solnedgången på jorden? Då hittas den enligt Goethe i staden Ancona.

Restips! Direkttåget Rom–Ancona tar 3 timmar och 40 minuter. Kommer du norrifrån tar du tåget via Bologna. Väl på plats är det smidigast med bil.

Missa inte den urgulliga staden Fossombrone i närheten av Urbino. Foto: GettyImages

13. Greve in Chianti, Toscana

För vinfantasten

Res till Chiantivinernas högborg! Greve in Chianti är både ett område och en stad som ingår i det prestigefyllda Chianti Classico. Till Greve, som många fortfarande kallar staden trots namnbytet på 70-talet, åker du för att barhänga på Piazza Matteotti. Det triangelformade torget kantas av delikatessbutiker och vinbarer med stort utbud av viner som säljs på glas eller i vinautomat vilket gör det möjligt att prova fler sorter än vanligtvis. Kombinera med vingårdsbesök hos till exempel Castello di Verrazzano som ligger majestätiskt på en kulle. Eller ta en vingård på promenadavstånd från piazzan, som den ekologiska och delvis biodynamiska Viticcio.

Möjligheterna är närmast oändliga, se bara till att boka besöket i förväg. Sov över på någon av vingårdarna eller gör en dagsutflykt från Florens. Lokalbuss nummer 365 går längs med den så kallade Chiantivägen (Chiantigiana) och är en resa värd i sig!

Restips! Buss 365 från Florens tar cirka 1 timme.

Räkna med drömmiga vyer vid en resa till Greve in Chianti. Foto: Unsplash

14. San Giminiano, Toscana

Medeltidens Manhattan

Toscana vimlar av pittoreska byar, men San Giminiano sticker ut – bokstavligt talat. Den medeltida stadens 14 tornhus (ursprungligen 72!) går nämligen att skåda på flera kilometers avstånd, och till skillnad från många andra italienska städer har San Giminiano lyckats bevara flera av tornen – därav smeknamnet ”Medeltidens Manhattan”.

Hit åker du för att gå vilse i trånga gränder, njuta av storslagna vyer från tornet Torre Grossa, känna historiens vingslag på triangelformade Piazza della Cisterna och övernatta i Palazzo Salvucci – ett airbnb beläget i ett av stadens torn!

Missa inte ett besök på Tenuta Torciano Winery, där du kan testa det lokala vinet Vernaccio, eller familjära agriturismon Fattoria Poggio Alloro. Spana sedan in SR 429 eller SR 222 genom Chiantiregionen till Florens – några av Italiens vackraste vägsträckor.

Restips! Från Florens tar det cirka 1 timme med bil eller 2 timmar med lokal buss.

San Gimignano har inte bara lyckats bevara sina höga torn, utan också en genuin känsla. Foto: GettyImages

15. Siena, Toscana

Som en saga

Första gången jag hörde talas om Siena var i “behind the scenes”-materialet för Sagan om Ringen-trilogin. Staden och dess vackra katedral, Duomo di Siena, inspirerade designen av den fiktiva staden Gondor. Halva nöjet med Siena är att sicksacka fram på de smala gatorna i den medeltida kärnan. På Via della Galluzza lutar borden ikapp med den branta backen och små restauranger gömmer sig i gränderna. Det snäckformade torget Piazza del Campo gör sig bäst på kvällen, när temperaturen sjunkit men marken förblir varm. Marken? Ja, restaurangstolar finns såklart, men mången lokalbo och turist slår sig ner på det lutande torget. Har man tur hålls en konsert på Palazzo Pubblicos innergård som ljuder över torget.

Restips! Tåg från Florens tar cirka 1 timme och 30 minuter.

16. Abruzzo

Det vilda Italien

För den som letar efter ett mer oborstat och rustikt Italien rekommenderas en tripp till Abruzzo! Regionen öster om Lazio bjuder på berg och vidsträckta natur- områden där du har chans att vandra i stillhet (en stor del av Abruzzos yta täcks av nationalparker). Men här finns även en hel del fina stränder längs kusten, som kallas Costa dei Trabocchi, och otaliga bildsköna medeltidsbyar som gömmer sig bland bergen. En roadtrip i Abruzzo bör inkludera stopp i gulliga Santo Stefano de Sessanio (som ligger nära nationalparken Gran Sasso), trevliga badorten San Vito Chietino och varför inte lilla Pescasseroli som är en bra bas för att utforska Abruzzo nationalpark.

Restips! Abruzzo ligger cirka 2 timmar med bil från Rom. Tåg från Rom till Pescara i Abruzzo tar 3 timmar och 30 minuter.

Natursköna Abruzzo lockar med vandring och rustika bergsbyar. Foto: Unsplash

17. Rom, Lazio

Upptäck pärlan Monti

Om du vill känna dig ung i den eviga staden beger du dig till Monti. En stadsdel mitt i Rom, mellan Piazza Venezia och Colosseum, där vackra byggnader kombineras med hipsters, vintagebutiker och ett myllrande bar- och restaurangliv. Sin ungdomlighet till trots är Monti faktiskt Roms äldsta stadsdel! Vintagebutiker som King Size Vintage och Pifebo Vintage Shop är måsten för den shoppingsugne. Missa inte heller helgmarknaden Mercato Monti Urban Market där du köper mode, smycken och konst direkt från lokala hantverkare. Beställ en god pasta och spana på hipsters på Urbana 47, och avsluta med gelato på Fatamorgana Montis soliga terrass.

Restips! Alla vägar bär till Rom.

18. Maddalenaöarna, Sardinien

Sommarens hetaste öluff

Maddalenaskärgården för konstigt nog tankarna till Bohuslän med sina sju huvudöar och dussintals granit- kobbar som under århundraden formats av mistralen till spektakulära skepnader. Till de två huvudöarna La Maddalena och Caprera kan du enkelt ta bilfärjan från Palau för en mini-öluff. Strosa i den lilla hamnstaden Cala Gavetta och ta sedan panoramavägarna till stränder som Cala Spalmatore och Cala Coticcio. Vackrast är öarna i den yttre skärgården, dit du tar dig med chartrade båtar på dagsutflykter.

Restips! 20 minuter med färja från Palau på Sardinien till huvudön La Maddalena. Buss från Olbia 1 timme och 15 minuter. Färja till Korsika från närliggande Santa Teresa Gallura tar 1 timme.

19. Oroseibukten, Sardinien

En turkos dröm

Båtluffa eller vandra längs den hästskoformade Orosei- bukten – en av Sardiniens vildaste och mest dramatiska kustremsor. Här stupar klippor ner i turkost vatten (det klaraste jag sett i Europa!) och vita stenstränder avlöser grottor och orörda vikar. För att ta sig hit är det båt som gäller från Santa Maria Navarese eller Cala Gonone. Eller så kan du snöra på dig vandringskängorna och ta dig an den fem dagar långa vandringsleden Selvaggio Blu som slingrar sig genom nationalparken. Givetvis kan du välja en eller flera sträckor för dagsvandringen.

Restips! Du tar dig enklast runt med hyrbil. Från Olbia 1 timme och 30 minuter, från Cagliari 2 timmar och 40 minuter.

Oroseibukten har några av Sardiniens vackraste stränder. Foto: GettyImages

20. Salentohalvön, Apulien

Där italienarna hänger

I södra delen av Apulien, Salento, finner man oputsade strandorter med vassa klippbad, rustik mat och byar som för tankarna till Grekland. Östkusten slår väst på fingrarna om du gillar klippbad med platser som Torre Sant Andrea, Cala del’Aquaviva och Torre del Orso. I öst ligger också universitetsstaden Lecce, som för tankarna till Florens, liksom den pittoreska hamnstaden Monopoli.

Besök Gallipoli för en dos av Grekland och Salentos bästa skaldjur. Trampa sedan inåt landet med Salento Bici Tour som tar med dig på initierade cykelturer i matens tecken. Och apropå mat, skriv upp staden Ceglie Messapica om du vill uppleva Salentos bästa kök. I övrigt gör du bäst i att köra vilse bland olivlundar, vinfält och små rosa- skimrande slott.

Restips! Från Milano tar du tåget hela vägen till Lecce på 8 timmar och 20 minuter. Tåget Rom–Lecce tar 5 timmar och 30 minuter.

Vill du semestra som en italienare? Res till Salentohalvön i Apulien. Foto: Unsplash

21. Amalfikusten, Kampanien

Gudabenådad utsikt

Amalfikusten. Bejublad och bedårad som få. Ett bra sätt att uppleva denna kuststräcka i södra Italien och komma bort från de mest turisttäta platserna är att vandra längs Gudarnas stig – Sentiero degli Dei. Vandringen startar i närheten av Positano och går via byn Nocelle för att sluta i Bomerano. Detta är en extremt trevlig dagstur som bjuder på en del höjdskillnader. Men vi törs lova att vyerna över havet och ön Capri gör det värt strapatsen. Varför inte avsluta med ett salt dopp i badorten Praiano?

Restips! Tåg från Neapel till Sorrento tar 1 timme och 10 minuter. Buss vidare till Positano tar 40 minuter.

Vandra längs Gudarnas stig för Amalfikustens vackraste vyer. Foto: GettyImages

22. Cagliari, Sardinien

Lilla Rom

Säg Sardinien och de flesta tänker sol- och badsemester. Kanske är det därför många missar Cagliari – en av Italiens mest underskattade storstäder! Liksom Rom klättrar Cagliari på sju böljande kullar och lockar italienska semesterfirare till södra Sardinien. I Cagliari dricker du espresso med lokalborna på Piazza Yenne, tar en aperitivo på någon av barerna på Corso Vittorio Emanuele och upplever nattlivet i områden som Castello, Stampace och La Marina – den sistnämnda en multikulturell hotspot för stadens nattliv.

San Benedetto Market är en bra utgångspunkt för att lära känna Cagliari via maten. För strandhäng, spana in närliggande Spiaggia del Poetto eller Spiaggia di Tueredda och Spiaggia Su Giudeu, en dagsutflykt bort.

Restips! Färja från Neapel till Cagliari tar cirka 15 timmar, från Civitavecchia (Rom) 15 timmar och från Palermo (Sicilien) 12 timmar.

23. Eoliska öarna, Sicilien

Öluff de luxe

Tycker du att Sicilien är för stökigt och stimmigt så kommer du definitivt att hitta lugnet på dessa kobbar! Eoliska öarna strax norr om Sicilien är fortfarande lite av en oupptäckt oas. Även om det inte är direkt turistfritt sommartid så är det fortfarande rätt få icke-italienska besökare som hittar hit. Ta båten från Milazzo och luffa runt bland sju vulkanöar som alla har sin egen karaktär. En bra start är huvudön Lipari, varifrån du kan ta dig vidare till lummiga Salina där du inte får missa att checka in på boutiquehotellet Hotel Signum med makalös havsutsikt.

Om du verkligen suktar efter lugn och avskildhet bör du spana in öarna Alicudi och Filicudi innan du avslutar med en vandring upp på den slumrande vulkanen på karga ön Vulcano, som är den av öarna som ligger närmast Sicilien.

Restips! Färja från Milazzo på Sicilien tar cirka 45 minuter, alternativt färja från Neapel och Reggio Calabria.

Upptäck ön Vulcano bland de Eoliska öarna. Foto: GettyImages

24. Cefalù, Sicilien

Stränder och gränder

Cefalù har ett spektakulärt läge mellan Medelhavet och en 270 meter hög klippa med ett 2 800 år gammalt tempel tillägnat jaktgudinnan Diana. Innanför murarna ringlar sig gränderna fram till Piazza Duomo och katedralen i normandisk stil från 1131. Och så det bästa av allt: genom portar i muren kliver du rakt ut på den ljusgula sandstranden.

Den lilla stadsstranden nedanför de medeltida murarna i Cefalù med sin trängsel och känsla av historia ger staden en säregen charm. Klart vatten, mjuk sand och långgrunt i kombination med vitnande murar och portaler. Krogarna bjuder inte bara på pizza, pasta och glass, testa gourmetstället Cortile Pepe som har en Michelinstjärna. När du vill ha mer puls tar du tåget (40 min) in till Siciliens livfulla huvudstad, Palermo, och kafésitter på stans folklivsmyllrande torg.

Restips! Ta nattåget till Cefalù, utan byte, från Rom eller Neapel.

Ta nattåget från Rom hela vägen ner till strandpärlan Cefalù. Foto: GettyImages

25. Zingaro, Sicilien

Orörd natur

Naturreservatet Zingaro ligger på Siciliens västkust, och är ett av öns verkliga smultronställen! Här kan man vandra i orörd och vindpinad natur och stanna till för ett dopp i kristallklart vatten på någon av alla stränder som gömmer sig inne i reservatet. Från byn Scopello sträcker sig Riserva Naturale Orientata dello Zingaro, som är det officiella namnet, cirka 7 kilometer ut på en halvö, nästan ända fram till badorten San Vito lo Capo. Inne i reservatet kan du bara ta dig runt till fots – bilar och andra fordon är bannlysta. Sommartid, när det är trångt på många av öns stränder, kan det vara en god idé att göra en avstickare hit för att bada, men glöm inte picknick – det finns inga restauranger i området!

Restips! Nattåg till Palermo och sedan regionalt tåg längs kusten till närliggande Castellamera Del Golfo. Därefter är hyrbil smidigast.


Text: Redaktionen • 2022-09-04
ItalienRestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen