Annons
Annons

Ta tåget längs med Sveriges vackraste tågsträcka i Kinnekulle. Foto: Karin Wimark & Sofia Zetterqvist.

Restips

Vandring i Kinnekulle – och Sveriges vackraste tågresa

Mellan Lidköping och Mariestad slingrar sig den del av Kinnekullebanan som utsetts till Sveriges vackraste tågsträcka. Vi hoppade på tåget för att vandra bland ramslöken ut till Sveriges eget Grand Canyon. Här kommer en svemester-favorit från redaktionen!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-22 Uppdaterad 2022-07-22

Vitlöksdoften kittlar näsan redan när vi stiger av tåget vid Råbäck station. Här passerar den del av Kinnekullebanan (mellan Mariestad och Lidköping) som SJs resenärer och personal röstat fram som Sveriges allra vackraste tågsträcka. Förutom att själva tågresan går förbi lummiga skogar, blommiga fält och Vänerns kust (med chans för både dovhjortar och havsörn har vi hört) så är även resans järnvägsstationer en sevärdhet i sig. Trolmen bjuder på ett litet bibliotek på perrongen, och den som hoppar av vid Hällekis kan handla ekologiska produkter inuti tågstationen.

Tips: Ladda ned Västtrafiks app To Go för att enkelt kolla tågtider och köpa biljett. En enkel biljett mellan Lidköping och Mariestad kostar 35 kronor, en dygsnbiljett 115 kronor.

Det gamla stationshuset vid Råbäck station. Foto: Karin Wimark.

Vandra genom ramslök i Munkängarna

Vi hoppar av tåget vid Råbäck station, korsar tågspåret och vandrar in bland de gröna lövträden. Här börjar naturreservatet Munkängarna där ramslöken breder ut sig som en matta mellan stammarna. På försommaren toppas de gröna bladen av vita blommor som ger ifrån sig en näpen doft av vitlök. Det är skogs-spa i all sin prakt! Kinnekulle betyder dessutom ”det blomstrande berget”.

Den som beger sig till Munkängarna om försommaren möts av blommande ramslöksmattor. Foto: Karin Wimark.

Kinnekulleleden och Biosfärleden

Den som vill vandra har sedan många alternativ. Vi väljer att följa skyltarna för Kinnekulleleden som tar oss upp genom ståtlig lövskog till Stora Stenbrottet – även kallat ”lilla Grand Canyon”. Här kan man hitta kalksten så gammal som 400 miljoner år, grilla på någon av grillplatserna eller fiska i regnbågsöring i sjön (fiskekort krävs). Kinnekulleleden är totalt 48 kilometer lång, och vill man vandra ännu längre finns den nästan 140 kilometer långa Biosfärleden som sträcker sig från Mariestad hela vägen till Läckö slott utanför Lidköping. Även flera pilgrimsleder och cykelleder finns för den som är sugen.

Lilla Grand Canyon i Kinnekulle. Foto: Karin Wimark.
Kinnekulle stenbrott bjuder på dramatiska vyer. Foto: Karin Wimark.

Bo, äta och göra i Kinnekulle

I Kinnekulle finns restauranger, gårdsbutiker och boenden att stanna till vid. Men kolla öppettiderna i förväg då många har stängt under lågsäsong.

1. Forshems Gästgivaregård – restaurang & pub.

2. Marias Logi – boende (boka deras gourmetpaket i samarbete med Forshems gästgivaregård).

3. Pensionat Karlsund – boende (går också att boka ihop med gourmetpaket).

4. Kinnekulle vandrarhem – boende (går också att boka ihop med gourmetpaket).

5. Kinnekulle camping – stugor, campingplatser och badplats.

6. Mellbygatans deli – White Guide-listat restaurang i Lidköping.

7. Hellekis Säteri – trädgård och restaurang i herrgårdsmiljö.

8. Handens Hus – trädgårdskafé och butik.

9. Falkängens hantverksby – butiker i charmig bruksmiljö.

10. Ouroboros – skulpturpark.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-22
RestipsSverigeRedaktionens favoriterTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen