Annons
Annons

Ta tåget till italienska Camogli – en bra bas för ett par dagar med sol och bad, vandring och tågutflykter. Foto: Getty Images

Italien

Upptäck Camogli – Italiens oupptäckta badort

Om du letar efter en genuin italiensk badort – missa inte familjära Camogli som ligger på den liguriska kusten!

Text: Fredrik Brändström • 2024-05-21 Uppdaterad 2024-05-17

På något sätt har denna gamla fiskeby lyckats flyga under radarn och behållit sin ursprungliga charm. Till skillnad från t ex närliggande Portofino så lyser de lyxiga märkesbutikerna med sin frånvaro i Camogli och den långa stenstranden är fortfarande öppen för allmänheten och gratis, vilket inte alltid är fallet på andra ställen längs den italienska rivieran. Stämningen är avslappnad och familjär vilket man märker när man strosar längs den långa strandpromenaden om kvällarna. Och i den lilla fiskehamnen är antalet fiskebåtar fortfarande fler än antalet lyxyachter.

Båtar i vattnet i Italien.
Camogli ligger inte långt från populära Cinque Terre men har lyckats bevara sin autentiska charm. Foto: Unsplash

Det första som slår en är de pastellfärgade husen som verkligen ger den lilla badorten sin karaktär. Det sägs att de målades i dessa iögonfallande färger för att fiskarna lättare skulle hitta tillbaka till sin by när de var ute till havs. Det andra är det spektakulära läget. Camogli ligger omslutet av gröna berg och naturreservatet på Portofinohalvön som skjuter ut i havet söder om byn är verkligen ett paradis för vandrare. Ett annat plus är att tågstationen ligger mitt i staden, vilket gör det lätt att göra dagsutflykter längs den liguriska kusten, till exempel till populära Cinque Terre som ligger ca 1,5 timme bort. Längs strandpromenaden ligger flera mysiga restauranger, det säkraste tipset för en helkväll är klassikern La Camogliese med bra seafood och havsutsikt.

Läs också: Norra Italiens vackraste byar – 6 andra favoriter

Liten sandstrand intill en kyrka i Italien.
Snöra på dig vandringskängorna för en dagstur till den vackra viken San Fruttuoso. Foto: Unsplash

3 utflykter i närheten av Camogli

San Fruttuoso

Bildskönt kloster som ligger isolerat i en liten vik på Portofinohalvön. Sommartid är det mycket turister som tar båten hit från Camogli men det går också att hajka hit – ca 8 km på en ganska strapatsrik stig – och ta båten tillbaka. 

Portofino

Anrik semesterort vars namn signalerar lyx och flärd. Ser ut som ett vykort men priserna är höga och restaurangerna ofta turistfällor.Trots detta värt att se på en dagsutflykt. Vandra eller ta båten hit från Camogli eller ta tåget till Santa Margarita och fortsätt med buss eller till fots sista biten.

Genua 

Bara 20 minuter bort med tåg ligger denna underskattade storstad. Genua är kanske inte pittoresk som Camogli vid första anblick men har en välbevarad gammal stadskärna och ett stort akvarium som är ett bra tips en regnig dag, särskilt om du reser med barn.

Läs också:

Italiens 13 vackraste platser – se listan

Upptäck Lago di Ledro – Italiens lantliga alpsjö


Text: Fredrik Brändström • 2024-05-21
ItalienRestipsChefredaktören tipsarSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen