Annons
Annons

1107838.jpg

Argentina

Här är världens mest färgsprakande städer

Från en enslig by på Grönland till vibrerande metropoler i Sydamerika – här är några av världens mest färgglada städer.

Text: Johanna Jackson • 2015-10-07 Uppdaterad 2022-09-14

1. Menton, Frankrike

Hamnstaden Menton är populär bland seglare och annat båtfolk. Foto: GettyImages

Semesterparadiset Menton ligger i den regionen Provence–Alpes–Côte d’Azur på gränsen till Italien. Avnjut ett glas vin i hamnen, ta en dagsutflykt till Monaco eller spendera en dag på någon av stränderna – Menton har mer än 300 soldagar om året. 

2. Procida, Italien

Här är världens mest färgsprakande städer
Den vackra hamnen i Procida har fungerat som kuliss i ett flertal italienska och internationella filmer. Foto: Thinkstock.

Den lilla ön Procida är en välbevarad doldis utanför Neapelbukten. Ön är ungefär en tredjedel så liten som Capri och är inte alls lika känd bland turister som de andra öarna i bukten. Dock är den populär bland Neapelborna.

3. Wroclaw, Polen

Här är världens mest färgsprakande städer
Gamla stan i Wroclaw. Foto: Thinkstock.

Den medeltida stadskärnan i Polens fjärde största stad är kantad av färgglada husfasader. Klättra upp i klocktornet på St. Elisabets kyrka för en fantastisk vy av staden. Besök också rådhuset från 1300-1500-talet med astronomiskt ur från 1569.

4. Chefchaouen, Marocko

Den blåa staden Chefchaouen. Foto: GettyImages

Den blåa staden eller Marockos blå pärla Chefchaouen ligger i norra Marocko i Rifbergen. Staden grundades på 1400-talet och har fått sina smeknamn på grund av att stora delar av stadens muromgärdade kasbah och medina är blåmålade. 

5. Isla Mujeres, Mexiko

Här är världens mest färgsprakande städer
Isla Mujeres stadskärna är full av färgglada sockerbitshus. Foto: Brian Lauer/Creative Commons.

Isla Mujeres är en populär semesterö som nås med färja från Cancún på Yucatánhalvön. Förutom kritvita stränder lockar dykning med valhajar och stora djävulsrockor. Här finns dessutom ett undervattensmuseum med 500 permanenta statyer. 

6. La Boca, Argentina

Här är världens mest färgsprakande städer
En gatukonstnär i La Boca. Foto: Hernán Piñera/Creative Commons.

Muralmålningar, tangoklubbar och färg! Stadsdelen La Boca ligger sydöst om Buenos Aires centrum och är känt för sina pastellfärgade hus och gatukonstnärer. Den historiska gatan Caminito blev den första att målas efter att området övergavs ett tag under 60-talet. 

7. Willemstad, Curaçao

Nederländerna i Karibien. Foto: GettyImages

Curaçaos huvudstad Willemstad är en av de mest pittoreska städerna i Västindien. Hamnstaden som bär tydliga spår av Hollands kolonialisering är världsarvsklassad och staden är en salig blandning av olika kulturer. 

8. Kulusuk, Grönland

Här är världens mest färgsprakande städer
På Kulusuk kan man åka hundsläde och lyssna till traditionella trumcirklar. Foto: Thinkstock.

Okej, Kulusuk kan kanske inte räknas som en stad då invånarantalet stadigt minskat de senaste årtiondena och nu är nere på omkring 240. Byn ligger i sydöstra Grönland på en ö med samma namn och var länge isolerad från omvärlden. På grund av detta brukar den visas upp för turister som vill uppleva traditionell grönländsk kultur.

9. Kinsale, Irland

Här är världens mest färgsprakande städer
Starka färger i Kinsale. Foto: Dominique Kint/Creative Commons.

Kinsale är en mysig liten kuststad som ligger 20 minuter utanför Cork på Irlands sydkust. Längs de smala gränderna och kring hamnen finns förutom traditionsenliga pubar med lågt i tak dessutom ett flertal gourmetrestauranger som har satt Kinsale på kartan i matvärlden. Populära aktiviteter i staden är djuphavsfiske, segling och golf.

Mer från Irland: 7 vackra och pittoreska byar i Irland

10. Burano, Italien

Pittoreska Burano. Foto: GettyImages

En bit utanför Venedig ligger den lilla ön Burano. Enligt folksägen målades husen i färgglada färger så att lokala fiskare kunde hitta hem i dimman.

Läs också: Världens vackraste kanalstäder

11. Balat, Turkiet

Här är världens mest färgsprakande städer
Balat. Foto: Moyan Brenn via Flickr/Creative Commons.

Istanbuls gamla judiska kvarter ligger utanför turiststråken i det historiska Faithdistriket. För de som letar sig hit väntar färggranna gränder, mysiga caféer, konsthallar och butiker där man kan köpa traditionella hantverk. Att gatorna gör sig utmärkta för en skrytbild att lägga upp på sociala medier är inte heller fel. 

12. Valparaiso, Chile

Valparaiso klättrar på sluttningar som blickar mot Stilla havet. Foto: GettyImages

Valparaisos historiska kvarter är långt ifrån en välplanerade. Istället är staden mer som ett härligt kaos av branta bergbanor, gatukonst, kyrkor, livfulla torg och hus som trotsar traditionella byggnadsstandarder. Det är kanske just därför staden länge har lockat frisinnade konstnärer och poeter. 

13. Jodhphur, Indien 

Här är världens mest färgsprakande städer
Det blå havet – Jodhpur. Foto: Thinkstock.

Jodhpur i Rajasthan är som en oas av färger i den torra indiska öknen. På gatorna – turbaner och saris i rosa, limegrönt och gult. Husen – 50 nyanser av blått. Missa inte smoothiebaren Om Juice Corner som har Indiens bästa lassi!

14. Guanajuato, Mexiko 

Här är världens mest färgsprakande städer
Guanajuatos gamla stad. Foto: Thinkstock.

Den charmiga staden Guanajuato uppfördes på 1500-talet kring en silvergruva och den flådiga historiska stadskärnan vittnar om dåtidens rikedomar. Staden ligger i en smal dalsänka och ett bra sätt att se staden är under en vandringstur i bergen.

15. Vernazza, Italien

Här är världens mest färgsprakande städer
Vackra Vernazza. Foto: Thinkstock.

Egentligen skulle nästan alla av de fem italienska fiskebyarna som utgör Cinque Terre kunna platsa på listan – men vi valde att bara ta med en. Det är populärt att vandra längs med byarna som ligger i Ligurien på Italiens västkust. Blir man trött kan man vila benen och släcka törsten i skuggan på någon mysig trattoria. 

16. Guatape, Colombia

Här är världens mest färgsprakande städer
Guatapé är en pittoresk liten stad som ligger två timmar med buss från Medellin, Colombias näst största stad. Foto: Istock.

De färgglada gatorna i Guatape i närheten av Medellín är ett riktigt lyckopiller. På husväggarna avbildas allt från människor till former och djur och den lilla staden ligger i närheten av natursköna sjöar och den spektakulära klippan El Peñón de Guatapé.

17. Bo-Kaap, Sydafrika

Multikulturella och multifärgade Bo-Kaap. Foto: GettyImages

Den multikulturella stadsdelen Bo-Kaap i Kapstaden, belägen på Signal Hills sluttningar, är lika vykortsvacker som den är turistig. De färgglada husen och kullerstenarna är otroligt vackra och ett besök på Bo-Kaap-museet på Wale Street är ett måste och det är också en titt i stadens äldsta moské, Auwal-moskéen.

9 platser där hösten är färgsprakande vacker

10 galet vackra platser i USA du måste uppleva

”All Aboard” på Mexikos tequila-tåg


Text: Johanna Jackson • 2015-10-07
ArgentinaChileGrönlandIndienIrlandItalienMexikoNederländska AntillernaPolenListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen