Annons
Annons

1675705.jpg

Kroatien

10 äventyr i Kroatien

Vare sig du vill cykla, vandra eller klättra har Kroatien mycket att erbjuda den äventyrlige. Efter dagens strapatser väntar ett bad i Adriatiska havet, en god måltid och ett glas vin. Oslagbar kombination!

Text: Johanna Jackson • 2016-04-28 Uppdaterad 2021-06-23

10 äventyr i Kroatien
Att segla i Kroatien är populärt. Med egen båt kan du ta dig till ställen dit vanliga färjor inte går. Foto: Istock.

1. Segling

Bland kobbar och skär

Att segla genom övärlden är ett fantastiskt sätt att uppleva Kroatien. Landets kust är lång och bland skärgårdens över tusen öar, finns ett hundratal hamnar utrustade med restauranger, väderstationer och butiker. 

En svensk arrangör som anordnar kurser och seglingsresor med skeppare är Croatia Yacht Club. Man sover på båtarna, som är mellan 35 och 57 fot och man lägger till i en ny hamn varje natt. 

Vill du hellre vara din egen kapten? Företaget Silver Sail hyr ut både segelbåtar och katamaraner från hamnar över hela Kroatien till segelkunniga.

Pris för en veckas kurs med Croatia yacht Club från 5 495 kr. Transfer till och från flygplatsen ingår. croatiayachtclub.sesilversail.hr
Läs även: Segling i Splits skärgård

10 äventyr i Kroatien
Vågar du? Foto: Istock.

2. Bungyjumping

Snabbt ner, snabbt upp

För alla adrenalinjunkies där ute så finns två broar i Kroatien som man kan hoppa bungyjump ifrån. Dels Maslinica från 56 meter och från Sibenik där du hoppar från 40 meter. Bägge broarna ligger i norra Dalmatien, lite ovanför Split. Det finns flera arrangörer, jämför webbsidorna för bästa priset – höga höjder måste inte innebära hÙ?ga priser!

Vill du hoppa från en kran på stranden kan du göra det i Makarska som ligger mellan staden Split och Dubrovnik eller Zrce nära Zadar genom Bungee Hvratska som också anordnar bungyjump i Zagreb.

Pris: 320–487 kr. izazov-tours.hrbungee-hrvatska.com
Läs även: Soliga dagar i Makarska

10 äventyr i Kroatien
Ridtur genom Cetinafloden på väg mot nationalparken Krka.

3. Ridning

Trava bland olivlundar

Ridturism har blivit populärt i Kroatien på senare år men hästens kulturella betydelse går långt tillbaka i landets historia. Vissa arrangörer erbjuder ridning på egen hand men de flesta gårdarna erbjuder långritter i grupp.

En gård som arrangerar veckolånga ridresor är Bosko’s Mustang Sinj. Ranchen ligger i Dalmatien i närheten av Split. Under veckan sover ni borta två nätter.

Resten av kvällarna körs ni tillbaka till gården, vilar kropparna och njuter av kvällssolen innan det är dags att sitta upp igen. På färden till nationalparken Krka vadar ni med hästarna genom Cetinafloden, som ringlar fram mellan berg och gröna ängar.

Två arrangörer som anordnar resor är Far and Ride och svenska Horse Explore. 

Pris utan flyg från 8 780 kr. farandride.com/ridingholidays/croatia
horsexplore.se 
Läs även:Lesotho – ridtur ovanför molnen

10 äventyr i Kroatien
Fartfyllt på floden. Foto: Istock.

4. Forsränning 

Äventyr i gummibåt

Kroatien har flera floder som lämpar sig för forsränning. Sommaren är en bra tid om man aldrig har provat på sporten förut. Då är floderna lagom lugna och vädret är varmt. Huck Finn är en arrangör som erbjuder forsränning i inte mindre än nio floder. Om man har barn över åtta år med sig är floden Zrmanja i vackra nationalparken Velebit ett bra alternativ, eller Cetinafloden, som är nära till Split. 

Utrustning får du av din guide som följer med dig på turen som oftast varar 2 till 4 fartfyllda timmar. En packlista bör innehålla ombyte av kläder och utesluta en kamera, du kommer att bli blöt.

Pris: från 310 kr. Extra avgifter för transport tillkommer. huckfinncroatia.com

10 äventyr i Kroatien
Det bästa med att cykla uppför är att det så småningom alltid kommer en nedförsbacke! Foto: Kroatiska Turistbyrån/ Luka Tambaca.

5. Cykling 

Rulla fram genom kuperade landskap

Kroatien har ett utvecklat nätverk av cykelvänliga vägar. Färjor och broar blir passager från fastlandet till flera av öarna. Om du väljer att planera resan själv, går det att hyra cykel i de flesta större städer och turistorter.

Istrien med sina högklassiga vingårdar och historiska byar är ett bra område fÙ?r en rundresa. Parkera cykeln i den pittoreska kustbyn Rovinj och promenera i den bildsköna gamla staden som sträcker sig ut i havet mot det blåa vattnet. En annan höjdpunkt är det lummiga skogsområdet Punta Corrente där hettan från solen lindras av pinjeträd och tallar. 

Två svenska researrangörer som anordnar kombinerade båt- och cykelresor i Kroatien är Prima Travel och Temaresor.

Pris: från 11 495 kr, flyg ingår.primatravel.com,temaresor.seistria-bike.com 
Läs även: Med cykel genom den kroatiska övärlden

10 äventyr i Kroatien
Bra vindförutsättningar gör att många surfare kommer till Bol på ön Brac. Foto: Thinkstock.

6. Vindsurfing 

Stranden på dagen, klubben på natten

Vindsurfare flockas till staden Bol på ön Brac. Det sägs att vindförhållandena här är perfekta. För uthyrning av vindsurfingbrädor, lektioner och kurser rekommenderas Big Blue Sport. I Bol finns även en av Kroatiens populäraste och mest minnesvärda stränder. Den gyllene och konformade Zlatni Rat som nästan påminner nästan om en glasstrut. 

När solen har gått ner förvandlas Brac till en av Europas bästa partyö och förutom strandfester erbjuder Bol några av Europas vildaste nattklubbar. På nattklubbarna Faces och Varadero kan du dansa natten igenom tillsammans med tusentals andra.

Hyrpris för en vecka: ca 1800 kr.  3-dagarskurs för nybörjare: 1 300 kr. bigbluesport.com
Läs även: Berömd strand har fått en ny form – går knappt att känna igen efter storm

10 äventyr i Kroatien
Magisk ljus i den blå grottan på ön Bisevo. Foto: Istock.

7. Dykning

Upptäck världen under ytan

Kristallklara djup med lång sikt, skeppsvrak, grottor och undervattensklippor – och ett rikt djurliv. Här kan man få syn på bläckfisk, havsspindel, havsål och languster – och om man har riktig tur – delfin och vattensköldpadda. 

På öarna Losinj och Cres finns Medelhavets enda marinreservat för delfiner och det är kring dessa vatten som man har bäst chans att få syn på de lekfulla däggdjuren. Annars är södra Kroatien att föredra tack vare det klara vattnet. Det är också här som Medelhavets kanske coolaste grotta är belägen. Modra Spilja, den blå grottan, ligger på ön Bisevo och framstår nästan som magisk tack vare ett ljusfenomen som gör att vattnet lyser neonblått under vissa tidpunkter på dagen. Dock får man oftast trängas med andra turister. 

Blue Planet i Dubrovnik erbjuder både nybörjarkurser och avancerade kurser från en halv dag till fyra veckor. Pris från 580 till 6 000 kr. blueplanet-diving.com 
Läs även5 udda dyksajter – från Grönland till Mexiko

10 äventyr i Kroatien
Plitvice, en av Europas vackraste nationalparker, är populär bland vandrare. Foto: Istock.

8. Vandring 

Kroatien med apostlahästarna

Ta ett dopp i nationalparken Krkas svalkande sjöar och lyssna till bruset från vattenfallen efter en hel dags vandring genom någon av parkens långa leder. Vandra längs kustens vita klapperstens-stränder eller uppför berget Srd som ger dig en svårslagen utsikt över Dubrovnik. Kroatien har åtta nationalparker och oändliga vandringsmöjligheter.

Svenska arrangören Prima Travel tar dig med till tre av nationalparkerna: Paklenica, Velebit och Plitvice. Om södra Kroatien lockar mer, kan du åka med Wi-resor som erbjuder en veckas vandring med utgångspunkt i Makarska. På resan bestiger du bland annat det 778 meter höga berget Vidova Gora.

Wi-resor: 12 990 kr, flyg från Arlanda. Prima Travel: från 9 495 kr, flyg från Arlanda eller Landvetter. wiresor.seprimatravel.com 
Läs även: 10 anledningar till varför du borde vandra på din nästa resa

10 äventyr i Kroatien
Klättring utan livlina på ön Ciovo. Foto: Ivo Pervan.

9. Klättring

Vertikala nöjen

Två stora destinationer för klättring i Kroatien är nationalparken Paklenica nära Zadar. I Paklenica finns den legendariska bergsväggen Anica Kuk som tronar 350 meter över parken likt en fallossymbol av kalksten.

I Split finns flera platser för klättring. Regionens läge gör det perfekt för den som vill kombinera sporten med strandhäng – på öarna Hvar, Brac och Vis kan du gÙ�ra både och. Tack vare att landet länge haft etablerade organisationer för klättring så finns det flera rutinerade guider och arrangörer som tar dig till några av Europas bästa berg. Avantura är en arrangör som anordnar kurser och klättringsresor i Split och centrala Dalmatien. Vill du klättra fritt över vattnet är ön Ciovo ett bra alternativ. Här ligger även Avanturas boende.

Pris för klättring fem dagar: 4 550 kr. Pris för en dagskurs: 500 kr. avantura.bizdalmatiaclimbing.com 

10. Multiresa 

Svårt att bestämma dig?

För den som inte vill nöja sig med en aktivitet kan vi rekommendera att boka en av alla multisportresor som finns tillgängliga. Varje dag innebär nya upplevelser.

Vad sägs om Active Holidays extremresa på tio dagar? Första aktivitetsdagen och äventyret börjar med att klättra i kalkstensbergen i Omis. Dag två fortsätter med en sex timmars lång vandring och klättring i Cetinaflodens kanjon och dagen efter bär det av för fyrhjulssafari på ön Ciovo som finns med på Unescos världsarvslista. På mitten av din resa väntar en vilodag – nästa dag väntar bungyjump från Sibenikbron. Resan avslutas med tre dagars kanotpaddling, forsränning och vindsurfing. 

Pris utan flyg med boende, från 4 700 kr. activeholidays-croatia.comhuckfinncroatia.com 
Läs ävenVärldens 25 bästa äventyr

10 höjdpunkter på Brac & Hvar

Kroatien: Segling mot skärgårdens sista utpost

Guide: Vis, Kroatien


Text: Johanna Jackson • 2016-04-28
KroatienRestipsAktiv semesterListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen