Annons
Annons
Foto: Moa Karlberg.

Foto: Moa Karlberg.

Kroatien

Guide: Segling i Kroatiens norra skärgård

Vagabonds miniguide till Kornati.

Text: Moa Karlberg • 2017-02-02 Uppdaterad 2021-06-23

Resa dit

Ryanair flyger direkt från Stockholm Skavsta och Göteborg till Zadar.

Hyra båt

Att hyra en 40 fots segelbåt, lagom för 6 personer, i en vecka kostar från 18 000 kr. Ju nyare båten är, desto dyrare. Företagen tillämpar ofta boka-tidigt-rabatt, och rabatt om man bokar fler än en båt samtidigt. 

Att hyra via ett charterföretag, exempelvis croatiacharter.com eller happycharter.com, kan vara bekvämt, medan direktkontakt med enskilda firmor ofta är billigare.

Till skillnad från andra medelhavsländer krävs, förutom förarintyg, även VHF-licens för att hyra båt i Kroatien. Den som varken har licens eller erfarenhet men ändå vill segla, kan hyra en kapten för ca 1 500 kr/dygn.

Se till att läsa på och bli vän med de många vindarna i området. Förutom boran
från nordöst finns den sydliga siroccon, jugon, mistralen och många fler. 

Guide: Segling i Kroatiens norra skärgård

Nationalparken

Nationalparken Kornati har Medelhavets tätaste skärgård och ligger utanför Zadar i Kroatien. Information om området hittar du på np-kornati.hr. Glöm inte köpa biljetter till Kornati och Telascica i för-väg, vilket blir billigare än att betala på plats. En dag i Kornati kostar 300 kr, tre dagar 600. I Telascica kostar det 350 kr/dag. 

Inom Kornati nationalpark kan det vara smart att reservera plats i hamnarna, särskilt under högsäsong då det snabbt blir fullt. Vissa restauranger erbjuder gratis boj när man äter där. Annars kostar det från 150 kr för en natt vid boj, och mellan 200 och 700 kr/natt i hamn.

Guide: Segling i Kroatiens norra skärgård
Grilllad fisk hos Antonio i Brbinj.

Äta

Antonio. Fantastisk fisk och varmt välkomnande, med utsikt över den lilla hamnen
på sydöstra sidan i Brbinj, Dugi Otok.

Opat Kornati. Längst söderut på ön Kornati i nationalparken med samma namn. Missa inte den vällagade maten och utsikten från öns högsta topp. Ankra i restaurangens egen marina eller i viken utanför.

Guide: Segling i Kroatiens norra skärgård

Text: Moa Karlberg • 2017-02-02
KroatienRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen