Middag vid havet. Foto: Restaurang Sismis.

Middag vid havet. Foto: Restaurang Sismis.

Kroatien

Redaktionens favoriter: Mysigaste sail in-restaurangen i Splits skärgård

Att segla är ett fantastiskt sätt att utforska Kroatien på. Restaurang Sismis är en undanskymd pärla som ligger i en naturvik på ön Solta som du når med egen båt eller färja från Split.

Text: Johanna Jackson • 2016-07-06

24-årige Zoltán kryssar fram i en jolle mellan segelbåtar och katamaraner på det grönblå vattnet. Den lilla gummibåten han sitter i ser fjuttig ut jämfört med de stora lyx-yachterna som vilar i viken. Vår skeppare har ringt i förväg, så Zoltán vet att vi ska komma. Han tar emot vår beställning och hjälper oss att lägga till framför restaurangens brygga. 

Vi förbeställer den dalmatiska specialiteten peka – en mustig rätt gjord på kött eller fisk och -skaldjur. Peka är däremot inget man slänger ihop på en halvtimme, utan tar minst tre timmar. Helst ska den beställas kvällen före.

Några timmar, dopp och ett par solbrända axlar senare, och efter en förfest på lokalt vin som vi inhandlat i hamnen på andra sidan udden, tar vi den brokiga stentrappan upp mot restaurangen Sismis. 

Redaktionens favoriter: Mysigaste sail in-restaurangen i Splits skärgård
Sismis är en »sail-in restaurang« där beställningar görs direkt från båtdäcket. Foto: Angelica Zander.

Två grytor anländer, en med lamm, en med bläckfisk. Ska man tro mitt sällskap är det resans bästa måltid. Som bordets enda vegetarian serveras jag, som så många gånger förut, en blandning av råa och grillade grönsaker – det som serveras som tillbehör till huvudrätten. Tråkigt, men det gör inte så mycket – vinet är gott och olivoljan smakrik, brödet är fluffigt och morotspurén ljuvlig. Den varma sommarkvällen på Sismis terrass – magisk. 

Hitta hit: Sismis ligger i naturviken Sesula söder om Maslinica, Solta. Äter man på restaurangen får man förtöja i viken utan kostnad. Under högsäsong Ù�r det bäst att boka bord. 
restaurant-sismis-sakajet.com/sismis/

Kroatien: Segling mot skärgårdens sista utpost

Världens bästa segling

Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik

Bildspel: Inuti The Residence – världens lyxigaste flygplanssvitn


Text: Johanna Jackson • 2016-07-06
Kroatien

Scroll to Top