Annons
Annons
Småstaden Haarlem är en av de mest fotogeniska platserna i Nederländerna. Foto: Istock

Småstaden Haarlem är en av de mest fotogeniska platserna i Nederländerna. Foto: Istock

Nederländerna

6 dagsutflykter från Amsterdam

Det finns många saker att göra om man känner för att se något mer än huvudstaden i Nederländerna. Här är 6 tips på roliga dagsturer utanför Amsterdam.

Text: Erika Holmberg-Dahl • 2017-03-27 Uppdaterad 2022-02-21

1. Åk till den medeltida staden Haarlem

Monument som är 800 år gamla, antika byggnader och kullerstensgator gör småstaden Haarlem till en av de mest fotogeniska platserna i Nederländerna. Harleem ligger endast 15 minuter med tåg från Amsterdams centralstation och erbjuder mycket att upptäcka. Ta en titt i katedralen Grote Kerk från 1300-talet, gå på marknad på torget Grote Markt eller klättra upp i väderkvarnen Molen de Adriaan och skåda ut över stadens hustak.

2. Testa vattensport på någon av Amsterdams stränder

Utanför stadens centrum ligger en av Europas mest ofördärvade kustremsor. På stränderna Bloemendaal och Zandvoort är det möjligt att utföra de flesta vind- och vattensporter. Testa på lite vågsurf, kitesurf eller kajakpaddling. Det går även att köra SUP (Stand up paddling) och “blokarting” som innebär att man seglar på land. Vill man inte bli blöt kan man vandra eller cykla längs sanddynerna. För att ladda batterierna finns ett bra utbud av strandklubbar, trendiga restauranger och barer med DJ’s och lägereldar.

Ta sig hit: Från Harleem tar man buss 81 till Bloemendaal, till Zandvoort tar man ett tåg som tar 25 minuter.

6 dagsutflykter från Amsterdam
Åk till någon av Amsterdams stränder och paddla ut i vågorna. Foto: Istock

3. Se blomsterfälten i Bollenstreek

Regionen Bollenstreek i västra Nederländerna kallas även för  “the flower strip” och är en av de mest populära sevärdigheterna i Nederländerna. Landet producerar hela 70 procent av den kommersiella blomsterproduktionen i världen, och när fälten av blomsterlökar står i blom är det en riktigt vacker syn för ögat. Mars till april är bäst tid att se tulpanerna. Ett tips är att bege sig till Keukenhofs stora blomsterträdgård i staden Lisse. Från Amsterdam tar man sig hit med tåg först buss.

6 dagsutflykter från Amsterdam
Instagramvänliga omgivningar i “the flower strip”. Foto: Istock

4. Besök Haag för en dag

Staden där Internationella domstolen och Internationella brottmålsdomstolen är belägna och som kantas av ambassader har en hel del att erbjuda för en dag. Besök Vredespaleis (Fredspalatset) där Internationella domstolen huserar, eller Binnenhofs innegård som är omringad av parlamentsbyggnader. Konstmuseet Mauritshuis är värt ett besök om man vill skåda lite holländsk och flamsländsk konst. Byggnaden konstuerades som herrgård i klassisk stil från 1640, och ser riktigt flott ut med floden som finns vid sidan om. Från Amsterdam tar man sig enklast hit med tåg, en resa som tar drygt en timme.

6 dagsutflykter från Amsterdam
Tjusig arkitektur i Haag. Foto: Istock.

5. Det sagolika slottet De Haar

Beläget en timme från Amsterdam med tåg och buss finns det största och lyxigaste slottet i Nederländerna. Slottet byggdes under medeltiden men renoverades på 1800-talet till att se ut som det sagoslott det är idag. De Haar är omgivet av vackra trädgårdar, kanaler och över dem romantiska broar. Ta med picknick och njut av vyerna som även skådats av bland andra Coco Chanel, Yves Saint Laurent och Brigitte Bardot.

6 dagsutflykter från Amsterdam
De Haars vackra omgivningar har besökts av bland andra Coco Chanel och Yves Saint Laurent. Foto: Bigstockphoto

6. Goudas kända ostmarknad

I småstaden Gouda är det ostmarknad varje torsdag mellan 10.00 och 12.30 från 6 april till 31 augusti. Där kan man se köparna och försäljarna göra affärer och provsmaka ost i museet Goudse Waags trädgård, där man dessutom kan få lära sig hur man gör ost och dess historia. Från Amsterdam tar det bara en timme att åka till Gouda med tåg.

6 dagsutflykter från Amsterdam
Provsmaka Gouda i ostens hemsstad med samma namn. Foto: Bigstockphoto

Guide: Ett dygn i Amsterdam

Flera nya direktlinjer med Norwegian från Stockholm och Göteborg

Amsterdams hetaste kvarter


Text: Erika Holmberg-Dahl • 2017-03-27
NederländernaRestipsAmsterdamListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top