Annons
Annons
Kraków brukar kallas för Polens kulturella huvudstad. Utanför staden väntar vackra nationalparker och naturupplevelser. Foto: Istock.

Kraków brukar kallas för Polens kulturella huvudstad. Utanför staden väntar vackra nationalparker och naturupplevelser. Foto: Istock.

Polen

5 dagsutflykter från Kraków

Du har strosat runt i de judiska kvarteren, kanske tagit en guidad stadsvandring och besökt den stora salumarknaden på det medeltida torget Rynek Glowny och har en dag eller två över på resan. Vad göra härnäst? Här kommer några förslag.

Text: Erika Holmberg-Dahl • 2017-04-12 Uppdaterad 2021-07-21

Säg namnet Kraków och mångas tankar går naturligtvis till det forna koncentrationslägret Auschwitz. Men vad finns det för andra utflykter att göra i närheten? Här kommer fem tips på dagsturer från Polens näst största stad. 

1. Saltgruvan Wieliczka

Åk till en av de äldsta gruvorna i världen. Wieliczka har varit i drift sedan 1200-talet och kom 1978 med på UNESCO:s världskulturarvslista. Rutten för besökare når 135 meter under ytan, men gruvan når 327 meter som djupast och den är över 286 kilometer lång. Se kammare, saltsjöar och kapell, däribland St. Kingas kapell som sägs vara det vackraste av dem. Här och var hänger det stora kristallkronor med bergsalt istället för kristaller. Ta dig hit från Kraków gör du med buss och tåg som tar cirka 20 minuter.    

5 dagsutflykter från Kraków
Foto: Istock.

2. Friluftsliv i Zakopane

Besök Zakopane som är känd som Polens ”vinterhuvudstad”. Belägen vid foten av Tatrabergen ligger staden där man på vinter kan åka skidor eller på sommaren gå på vandring i Tatras nationalpark. Missa inte Gamla stan och Zakopanes gamla kyrkogård som är en av Polens vackraste kyrkogårdar. Vilket som så får man andas frisk luft i den vackra naturen och hit går det tåg från KrakÙ?w som tar ungefär tre och en halv timme, men enklast är att boka en guidad tur till området.

5 dagsutflykter från Kraków
Utforska de vackra Tatrabergen. Foto: Istock.

3. Vandra i nationalparken Ojców

Höga kalkklippor och blomstrande natur gör Ojców spektakulär att besöka, belägen endast 24 km nordväst om Karaków. Nationalparken är den minsta i Polen och en av de mest pittoreska.  Förutom det häftiga landskapet med kalkformationer kan man skåda historiska byggnader, väderkvarnar och det finns även hundratals grottor i närheten med många fladdermusarter, som är en symbol för parken. Tar cirka en halvtimme att nå med bil från Kraków. 

5 dagsutflykter från Kraków
Slottet Pieskowa Skala är ett givet stopp vid ett besök i nationalparken. Foto: Bigstock.

4. Pilgrimmarnas favorit Częstochowa

Staden Częstochowa, som ligger tio mil nordväst om Kraków, är mest känd för den Svarta madonnan i klostret och basilikan Jasna Góra, den berömda mariabilden som miljoner pilgrimer från hela världen vallfärdar till årligen för att vörda. Częstochowa anses vara den ”andliga huvudstaden” i Polen. Hit går det tåg som tar 1 timme och 45 minuter.    

5 dagsutflykter från Kraków
Jasna Góra-klostret. Foto: Istock.

5. Guidad tur längs floden Dunajec

Vid gränsen till Tjeckien flyter floden Dunajec, där den adrenalinsökande kan testa på forsränning. Längs floden ser man kalkberg med häftiga klippformationer, och sedan går man 15 kilometer tills man kommer till det hemsökta slottet Niedzica som byggdes på 1300-talet. Det har en intressant historia med tidigare ägare som liknat karaktärer från gotiska romaner. Det går att boka en guidad tur med olika företag, till exempel krakowtraveltours.com som hämtar och lämnar en vid hotellet.

5 dagsutflykter från Kraków
Forsränning bland vackra omgivningar. Foto: Istock.

Vodka, katedraler och kanaler – 10 tips till en weekend i kulturstaden Wroclaw

24 timmar i Kraków: Ett dygn i Polens mysigaste stad

5 weekendstäder för dig med liten reskassa


Text: Erika Holmberg-Dahl • 2017-04-12
PolenRestipsGuideKrakowListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen