Annons
Annons
Kapell i byn Agua de Pau och överblick över São Miguel. Foto: Bigstock

Kapell i byn Agua de Pau och överblick över São Miguel. Foto: Bigstock

Portugal

7 måsten på natursköna Azorerna

På Azorernas huvudö São Miguel finns mängder av måsten för förstagångsturister som vill uppleva landets spektakulära natur. Här är några stopp du bör hinna med under en vecka.

Text: Elisabeth Andersson • 2016-02-24 Uppdaterad 2021-06-23

Azorerna består av totalt nio öar där São Miguel är den största. Här bor mer än hälften av den totala befolkningen på 241 000 personer. Huvudstaden Ponta Delgada består till stor del av kullerstensgator och är känd för sin lyxiga marina. Staden bjuder på gott om sevärdheter, bra restauranger och ett livligt nattliv för den som önskar det. 

Men Azorerna är så mycket mer än bara sin huvudstad. Här listar vi sju sevärdheter på huvudön São Miguel som du kan upptäcka både på egen hand eller med guide, beroende på hur äventyrlig du vill ha din semester.

1. Eldsjön

Lagoa do Fogo, Eldsjön, sägs ha fått sitt namn efter att den bildades under ett vulkanutbrott 1563, då den lyste upp hela São Miguel. Uppe på 900 meters höjd har du en fantastisk utsikt Ù?ver sjön och omnejden. Hit tar du dig lättast med bil, men det finns även vandringsleder runt sjön för den som vill ha en utmanande vandring.

7 måsten på natursköna Azorerna
Utsikten över Eldsjön är fantastisk uppifrån toppen, säg den turist som inte tagit en selfie här! Foto: Bigstock

2. Varma källor

I området kring Eldsjön finns flera varma källor att bada i, och dessutom ett varmt vattenfall. Vattnet osar svavel, men är varmt och skönt att bada i. Missa inte att beundra den enormt vackra naturen ordentligt. São Miguel kryllar av hortensior, den blomma de flesta av oss kanske främst förknippar med Azorerna. Var beredd att trängas med andra turister, det är ett otroligt populärt ställe. 

7 måsten på natursköna Azorerna
Caldeira Velha är ett varm vattenfall, perfekt för bad och ännu flera selfies. Foto: Bigstock

3. Tvillingsjöarna

São Miguels mest avbildade plats är vulkankratern Sete Cidades med de berömda olikfärgade tvillingsjöarna. Enligt legenden skapades sjöarna av tårarna från ett älskande par som inte fick varandra. Tårarna som de grät när de tog sitt sista farväl bildade sjöarna. Den blå sjön, Lagoa Azul, bildades av den blåögda prinsessans tårar och den gröna sjön, Lagoa Verde, bildades av den grönögde fåraherdens tårar.

Den mer vetenskapliga teorin är att sjöarna skiftar i färg på grund av att den ena reflekterar himlen och den andra skogen. Oavsett vilket så är det en spektakulär syn att se den blå och den gröna sjön bredvid varandra. 

7 måsten på natursköna Azorerna
Uppifrån ser man tydligt att en sjö, Lagoa Azul, är blå och den andra, Lagoa Verde, grön. Foto: Bigstock

4. Furnas

Ingen vistelse på São Miguel är komplett utan ett besök i byn Furnas och området runt omkring. I Furnasdalen finns över tjugo aktiva varma källor och det bubblar och ryker överallt. Som tur är finns broar att gå på och avspärrningar att hålla sig innanför, efter att en turistkvinna tragiskt förolyckats då hon ramlade ner i ett kokande hål. Eftersom det är ett område med vulkanisk aktivitet är det bara att finna sig i svavelstanken. 

7 måsten på natursköna Azorerna
Furnasdalen är ett område med vulkanisk aktivitet. Foto: Bigstock

5. Cozido

Den azoriska nationalrätten cozido tillagas i Furnasområdet genom att grytor grävs ner i marken och kokas långsamt. De stora grytorna innehåller flera olika sorters kött, fisk, kyckling, rotfrukter och kål.  Allting placeras i enlighet med hur lång tid det behöver för att bli färdigt, exempelvis ligger fläsköttet längst ner i grytan.

Flera restauranger i omrÙ?det serverar rätten, och det känns som ett måste för turister Ù�ven om det kanske inte är någon större kulinarisk upplevelse. Till dessert är det mycket möjligt att det erbjuds ananas och den vill du inte missa. Azorerna är känt för sin växthusodlade ananas som är mycket söt och god.

7 måsten på natursköna Azorerna
Du som väljer att testa cozido får dig en rejäl portion serverad! Foto: Bigstock

6. Terra Nostra

Du som är intresserad av växter bör planera in ett besök i den botaniska trädgården Terra Nostra. Här finns mängder av intressanta och vackra växter och svarta svanar simmar i Champagnesjön. Tänk bara på att det är förbjudet att ta med sig några frön från parken!

7 måsten på natursköna Azorerna
Växtälskaren får mycket att fota under ett besök i vackra gröna Terra Nostra. Foto: Bigstock

7. Ungdomens källa

I Terra Nostra ligger också den så kallade Ungdomens källa, en stor bassäng med brungult ärtsoppeliknande vatten, som dock är ljuvligt varmt att bada i. Så mycket yngre blir du tyvärr inte av doppet, däremot färgas dina badkläder bruna av det järnhaltiga vattnet så packa ner några du inte är rädd om. 

7 måsten på natursköna Azorerna
Vattnet i Ungdomens källa påminner mest om ärtsoppa, men det är varmt att bada i. Foto: Bigstock

Bäst tid att åka

I juni-juli blommar det som mest och då är ön som allra varmast. Det är också minst risk för regn och blåst.

Ta dig hit

Reguljärflyg från Arlanda och Köpenhamn till Lissabon. Härifrån kan du sedan ta ett direktflyg till någon av Azorernas tre flygplatser, Ponta Delgada, Lajes eller Horta. Bland andra Ryanair flyger dessa sträckor. Flera charterbolag har paketresor med flyg och hotell till Azorerna. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider!

5 privata öar du kan hyra utan att behöva vara rik

5 sköna öar i södra Thailand

Andamanerna – de okända paradisöarna i Indien


Text: Elisabeth Andersson • 2016-02-24
PortugalRestipsAktiv semesterAzorernaListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top