Annons
Annons
Annons
Lissabon är en klättrande stad. Uppför kullar, nerför kullar. Foto: Thinkstock.

Lissabon är en klättrande stad. Uppför kullar, nerför kullar. Foto: Thinkstock.

Portugal

Lissabon: 10 ställen du inte får missa

Ljuset. Havet. Historien. Musiken. Och atmosfären. Lissabon har magisk dragningskraft. Vagabond har listat tio ställen och platser där förtrollningen är som starkast.

Text: Jonas Henningsson • 2015-05-20 Uppdaterad 2021-07-21
Annons

Designhotellet Memmo Alfama

1. Bästa utsikten

En stad som är byggd på sju kullar, har en välbehållen arkitektur som spänner från medeltid till nutid, en maje-stätisk flod som fond liksom trehundra soldagar per år får förstås många tillfällen att stolt visa upp sig. Alain -Tanners film Den vita staden från 1984 är en kärleksförklaring till staden, som jag välvilligt skriver under på varje gÙ�ng jag är här. Eller rättare, när Bruno Ganz karaktär blickar ut över den vita staden känner han sig fullkomligt fri och vansinnigt lycklig, precis den där känslan ger Lissabon varje gång jag är här. Den skriver jag under på. Det nyöppnade designhotellet Memmo Alfama har en takbar med skamlöst vacker vy över den labyrintiska bebyggelsen i gamla stadsdelen Alfama.  
memmohotels.com

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
Alfama och Atlanten. Poolutsikt från designhotellet Memmo Alfama.

Cantinho do Avillez

2. Bästa lunchhaket 

Det kanske är magstarkt att kalla Cantinho för hak. Men för stjärnkocken José Avillez är det just den känslan han vill uppnå i sin enkla restaurang med en känsla av industribistro. Jag har återvänt flera gånger till Cantinho sedan det öppnade för några år sedan och upplevelsen har alltid varit detsamma. Sensationellt bra luncher för en förvånande liten peng. Här äter du riktigt bra för under hundralappen, ofta är dagens rätt en utflykt i portugisisk matkultur som du inte visste var så bra förrän du provat vad Avillez kan göra med råvarorna. Och sorlet och stämningen visar att det är fler som tycker så. Lisbo-eatas älskar Cantinho. 
cantinhodoavillez.pt

Annons
Lissabon: 10 ställen du inte får missa
Lunch för under hundralappen på Cantinho do Avillez.

Bairro Alto Hotel

3. Bästa hotellet

Det kan inte hjälpas att det är hutlöst dyrt. Läget alldeles vid foten till Bairro Altos många lockelser, till Chiados eleganta- restauranger, terrassen med utsikt över staden och Tejo, och så historiken förstås, gör det svårslaget. Det första jag gör när jag checkat in är att jag slår upp balkongdörrarna på vid gavel, låter den tunna florgardinen svepa runt inne i rummet samtidigt som jag blickar ut över nationalskalden Camoes torg och ner mot poeten Pessoas hörn vid legendariska Café Brasileria. Jag funderar på om det var just i det här rummet Paul Auster bodde i månader när han skrev på sin senaste bok. Litteraturen och poesin är levande överallt i Lissabon, inte minst här. 
bairroaltohotel.com

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
Terrassbaren på Hotel Bairro Altos är svårslagen.

Independente Hostel & Suites

4. Bästa vandrarhemmet

Lissabons många genomdesignade vandrarhem har gett staden ett gott rykte bland resenärer. Och faktiskt finns det få så bra platser att härbärgera sig själv på som på ett vandrarhem. Starta dagen med att slå dig i slang med andra resenärer, utbyt tips och erfarenheter, do’s and don’ts. Ett prisvärt och givande sätt att bo. Independente Hostel & Suites (med vassa restaurangen Decadente i anslutning) är min personliga favorit. Läget i skärningspunkten mellan Principe Real, Bairro Alto och Chiado kan faktiskt inte bli bättre.

Tvärsöver gatan ligger utsiktsplatsen São Pedro de Alcântara där man kan blicka ut över slottet Castelo de São Jorge och floden Tejo. Man kan ta den lilla rälsbanan ner till Baixa (centrum) om man nu har något ärende dit. Eller kan man hänga i Principe Real och Bairro Alto. Men staden har många fler bra hostels, Travellers House, Living Lounge och Lisbon Lounge är några.  
theindependente.pt

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
Bairro Alto är ett hett tips om du vill kvällsmingla.

Cinco Lounge

5. Bästa baren 

Lissabon har alltid varit startpunkten för utforskandet av resten av världen. Och mottagare av influenser från stora delar av världen, förstås. På mjukt mörka och mysiga Cinco Lounge i heta stadsdelen Principe Real, som är en förlängning av Bairro Alto, låter jag mixologen och engelsmannen Dave Palethorpe lotsa mig runt jordklotet. Cinco har hängt med i tio år nu, men känns fortfarande uppfriskande fräsch.  
cincolounge.com

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
Intim atmosfär och goda drinkar. Foto: Yannig Van de Wouwer/ Creative Commons.

Belcanto

6. Bästa restaurangen

2000-talet har varit bra för Lissabons matscen och tog fart på allvar när José Avillez revolutionerade Chiado med sin lilla hål-i-väggen Cantinha. Två michelinstjärnor senare, han fick dem för sitt arbete med Belcanto, som ligger intill teatern São Carlos National Theatre, alldeles vid huset där poeten Fernando Pessoa föddes, när du hittat statyn har du också hittat den lite hemliga ingången till restaurangen. Det var de första två stjärnor som en portugisisk kock överhuvudtaget fått, och den första restaurangen i Lissabon. 

Det är fortfarande i termer av musik, poesi och konst José vill beskriva sin mat. Han envisas med att kalla sig kock, men han är förstås egentligen en konstnär, det vet alla som sett och provat hans matkonst. Kokkonsten är genomsyrad av Lissabon, av Portugal. Och låter man historien och kulturen leta sig ner i grytorna på det här sättet, ja, då uppstår matpoesi. 
belcanto.pt

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
José Avillez blev första portugisiska kock att erhålla två michelinstjärnor för sin matlagningskonst.

Fabriksområdet LX Factory

7. Bästa shoppingen

Jag värjer mig från den täta parfymmättade luften på Chiados eleganta shoppingstråk. Istället botaniserar jag i omvandlade fabriksområdet LX Factorys många små designbutiker och det oefterhärmliga boktemplet Ler Devagar med sin enorma tryckpress i mitten av det monumentala rummet. Här finns kafé, här anordnas konserter, poesiaftnar, recitationer-, utställningar och happenings. Men framförallt dignar lokalen av spännande litteratur och fotoböcker som jag aldrig kan få nog av. 
lerdevagar.com

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
Multikultur. Ler Devagar är såväl kafé som bok­handel och kulturarena.

Marknaden Riberia Nova

8. Bästa kaféet – och bästa kaffet

Kaffet man får i Lissabon skiljer sig förstås från andra städers. Inte lika bittert som i Spanien, större än en italiensk espresso, kanske inte riktigt samma konsistens som sin turkiska motsvarighet. En bica, en shot kaffe, tar man alltid på morgonen, i ett smalt högt glas, gärna stående. Hur många gånger man upprepar ritualen är upp till en själv, men fyra–fem gånger är vanligt. Eller går man på lokal. De legendariska Nicola och A Brasileira, där Camoes, Pessoa och alla de andra intellektuella hängde, finns kvar men har drabbats av inflation när det gäller priser och antalet besökare. Bättre då att hitta ett litet eget favoritställe och det behöver inte vara flott. 

Själv börjar jag gärna morgonen på den stora marknaden Riberia Nova där man hittar fÙ�rska grönsaker, fisk och kött. Men också bra kaffe. Efter några ord med damerna som säljer grönsaker, som Alice de Jesus Freire som stått här i 54 år och alltid har någon fyndig kommentar som sätter tonen för dagen, är jag redo att starta flanerandet på stadens gator. 

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
A Brasileria. Legendariskt kafé med en doft av nya världen.

Largo Barao Quintela

9. Bästa torget

Oj, den här staden är bra på så mycket. Torg är man kanske världsbäst på. Lissabons många torg är inte bara närmast sakralt vackra med skiftande arkitektur och stenhus vars färgstarka marmorfasader aldrig upphör att fascinera. Ljusets fall under dagen ändrar tonläge och stämning, från skirt och sprött på morgonen till hårt mitt på dagen – till inlindat mjukt före skymningen.

Men torgen fyller förstås också sin funktion som mötesplatser och andningshål för Lissabonbor och kringflackande resenärer. Många anser med rätta att mastodonttorget Praca de Rosso eller Largo de Camoes uppe i Bairro Alto hör till de vackraste. Och visst är de stiliga och smakfulla. Men jag väljer helst ett mindre torg, ett sådant som man missar om man tar stegen lite för snabbt och inte är uppmärksam. Som Largo Barao Quintela vid lilla obetydliga gatan Rua des Flores där jag gärna slår mig ner under palmkronorna och låter världen komma till mig.  

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
Foto: Creative Commons / Wikipedia.

Spårvagnslinje 28

10. Bästa sightseeingturen

Alltid, alltid annars promenerar jag för att upptäcka och utforska städer. Men i Lissabon är det inte lika självklart, här måste jag också hoppa på 28:an ibland! Spårvagnslinje 28 har blivit en attraktion i sig, och det är inte konstigt. Det är uppfriskande att skramla fram genom den medeltida bebyggelsen, ducka för -tvätt-linor och väjande vespor, hoppa av för en bica innan man fortsätter längs den snirkliga linjen igen. Och det där kaffestoppet innebär nästan alltid att man har fått nya vänner och nya favoritbakgator. 

 

Lissabon: 10 ställen du inte får missa
Bergochdalbana. Att åka spårvagn upp- och nerför kullarna är ren förlustelse.

Missa inte!

Därför borde du pensionera dig i Portugal

22 anledningar att älska Grekland

Svaret du antagligen aldrig velat veta – därför är flygplansfönster runda


Text: Jonas Henningsson • 2015-05-20
PortugalRestipsLissabonListorReportageWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen