Annons
Annons

701447.jpg

Afghanistan

Världens farligaste vägar

För dig som tröttnat på mellanmjölksdagar i landet Lagom har vi här satt ihop den ultimata listan. Varsågod, fem roadtrips du bara gör en gång i livet.

Text: • 2011-03-31 Uppdaterad 2011-03-31

1 Ring Route Five, Afghanistan

Vägbomber och talibaner

Ring Route Five, som sammanbinder södra Afghanistan med norra, är ohotad etta vad gäller epitetet “Världens farligaste väg”. Längs med vägen genomför talibaner och kriminella regelbundet kidnappningar och attacker, framför allt mot säkerhetsstyrkor, hjälparbetare och FN-personal. Vägbomber är den allra största faran och kan drabba alla som färdas på eller kring vägen.

2 “Dödens väg”, Bolivia

Dystert rekord

I Yungas, vid Andernas fot, går “Dödens väg”, som löper från La Paz till Amazonas. Vägen beräknas skörda omkring 100 liv om året, vilket är något av ett rekord i klassen. Branta stup, hårnålskurvor och höga hastigheter är som vanligt en ekva-
tion som inte går ihop. En ny väg till Amazonas stod dock klar 2006, vilket gör att trafiken på Dödens väg nu mest består av nyfikna resenärer.

3 Tunnelvägen i Taihangbergen, Kina

Klassiskt hemmabygge

Tunnelvägen i Taihangbergen, i Hunanprovinsen i södra Kina, byggdes av lokala bybor utan formell erfarenhet av vare sig tunnlar eller konstruktion av vägar. Det tog dem fem år att slutföra bygget och många fick sätta livet till. Tunnelvägen stod färdig 1977 – 1 200 meter lång, fyra meter bred och 5 meter hög. Idag är säkerheten, tja, högst landsbygdskinesisk …

4 Jakutsk, Ryssland

Extremkyla och slagsmål

I sibiriska Jakutsk har de kallaste temperaturerna utanför Antarktis uppmätts. Vintertid är blankis, kraftigt snöfall och extremtemperaturer vardag. När väl sommaren kommer blir det dock knappast bättre bilväder: hela vägen transformeras till lervälling. I spåren av alla fastkörningar följer fylla, slagsmål, vägpirater, plundring och kidnappningar.

5 Motorvägen Sichuan–Tibet, Kina

Faran kommer från ovan

Den 2,5 mil långa höghöjdsmotorvägen mellan Sichuan och Tibet, som börjar i Chengdu och slutar i Lhasa, har storslagna vyer och här är varken fylla, stup eller krig de stora farorna. Farorna kommer istället upp-ifrån. Stenlaviner från de om­givande bergen är vanliga och sväljer både bilar och männi-skor med jämna mellanrum.


Text: • 2011-03-31
AfghanistanBoliviaKinaRysslandListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top