Annons
Annons
Genève

Det finns mycket att upptäcka i Genève. Foto: GettyImages

Schweiz

10 upplevelser i Genève

För den som drömmer om att uppleva både natur, gastronomi och storstadspuls är Genève ett utmärkt val. Här är tio saker man inte bör missa under ett besök.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-05-03 Uppdaterad 2022-05-03

1. Choklad-workshop

Schweizisk choklad är världskänd för sin höga kvalitet och på en choklad-workshop kan man lära sig mer om hur den populära sötsaken framställs. Den historiska chokladbutiken Chocolaterie du Rhône, som har funnits i Genève seden 1875, arrangerar workshops och provsmakningar för både vuxna och barn.

2. Cykla bland vingårdar

15 minuters cykeltur från den pulserande innerstan kan man cykla bland vinlandskap och besöka små gårdsbutiker och lokala vingårdar. Ett tips är att avsätta en eftermiddag till att njuta av naturen, medan man cyklar från vingård till vingård och provsmakar de lokala druvorna. Det går även att ta sig till och mellan vingårdarna med lokalbuss.

Massor av choklad bitar på ett bord
Frossa i schweizisk choklad i Genève. Foto: GettyImages

3. Den italienska stadsdelen

Stadsdelen Carouge är som en liten egen stad i staden och ligger en kort spårvagnstur från Genèves centrum. Stadsdelen kallas ofta för “mini-Italien”, tack vare sina byggnader i Medelhavsstil, gömda trädgårdar och populära marknad. Förutom att besöka de lokala handlarna och producenterna på marknaden bör man även avsätta tid till att utforska områdets små specialbutiker och mysiga caféer.

4. SUP på Genèvesjön

Genèvesjön är med sin natursköna belägenhet och stilla vatten en perfekt plats för SUP, inte minst under den svalare tiden på året. Det finns nämligen möjlighet att hyra våtdräkt tillsammans med SUP-brädan på flera platser ut med sjön. Här kan man lätt spendera flera timmar på brädan, paddla runt i rogivande omgivningar och njuta av den vackra utsikten över Jet d’Eau, den ikoniska fontänen som är placerad mitt i sjön.

5. Barnvänlig strand

Den offentliga stranden Eaux-Vives ligger ut med Genève-sjön och är cirka 400 meter lång. Stranden består primärt av fin sand, men små sten har blandats i för att inte sanden ska blåsa runt, vilket gör att stranden är särskilt populär bland barnfamiljer. Det finns flera små kiosker längs stranden som serverar enklare måltider, glass och dricka. Vid sidan av stranden finns också en helt ny park för mer skugga.

En kvinna som går längs med en sjö i Schweiz
Upptäck Genèvesjön och de närliggande vingårdarna. Foto: GettyImages

6. Vyn från St. Pierre-katedralen

Ett av de bästa sätten att få överblick över en ny stad är att kika på den från ovan. Från St. Pierre-katedralens två kyrktorn kan man få en helhetsbild över staden och sjön. Vid solsken kan man ge sig upp i det södra tornet och spana över staden från balkongen. Vid kyligare väder är det norra tornet att föredra, där man beundra den vackra utsikten i inomhusmiljö.

7. Fokus på tiden

Genève är känt som den lyxiga urmakarkonstens födelsestad, vilket man tydligt känner av när man strosar runt i staden. Här finns både butiker, intressanta muséer och verkstäder, där besökare är välkomna in för att ta del av urmakarens hantverk. Ett tips är att skaffa kartan Geneva Watch Tour, som guidar runt mellan stadens många upplevelser med fokus på klockor. Vissa butiker erbjuder även besökare att själva sätta fingrarna i urverkets mekanik, med möjlighet att prova på att både ta isär och sätta ihop klockan.

8. Kurbad vid Bains de Paquis

Kurbadet vid Bains de Paquis byggdes på 1930-talet och har sedan dess varit välbesökt av både lokalinvånare och tillresande, som önskar några timmars avkoppling. Om sommaren är utomhuspoolen öppen varje dag och entrépriset är 10 CHF (cirka 100 kr). Om vintern är poolen stängd, men man kan i stället njuta av både bastu, hamam och turkiskt bad från 20 CHF (drygt 200 kr).

9. Traditionell ostfondue

Restaurangen de l’Hôtel-De-Ville är en av lokalinvånarnas favoriter när klassisk, schweizisk ostfondue står på menyn. Vill man i stället laga egen ostfondue kan man besöka Restaurant Edelweiss och lära sig att själv mixa de olika ostarna under vägledning av en kunnig kock.

10. Konst på kvällen

För konstintresserade rekommenderas ett besök i området Quartier des Bains: här finns 15 olika små gallerier med fokus på lokala konstnärer. Tre kvällar om året väcks området till liv lite extra i samband med Nuit des Bains – ett “öppet hus”-arrangemang, där alla gallerier och museer slår upp sina dörrar så att alla turister, studerande och konstentusiaster kan gå från galleri till galleri, med ett glas vin eller en öl i handen.
 


Text: Helle Kikerpuu • 2022-05-03
SchweizWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top