Annons
Annons
Annons
Vandring, Pizzo Leone. Copyright: Ascona-Locarno Tourism/Alessio Pizzicannella

Vandring, Pizzo Leone. Copyright: Ascona-Locarno Tourism/Alessio Pizzicannella

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Äventyr där Alperna möter Medelhavet

Blomstrande alpängar, glittrande sjöar och äventyr för alla – i schweiziska Ticino får du uppleva det bästa av två världar.

Text: Switzerland Tourism • 2020-05-30 Uppdaterad 2023-05-17

I sydöstra Schweiz, vid gränsen till Italien, ligger kantonen Ticino. För de flesta svenskar är Ticino en gömd liten pärla men i Schweiz är kantonen välkänd för sina vackra berg och sjöar, sina subtropiska somrar och de många aktiviteter som väntar i de varierande omgivningarna.

Med sitt läge där Alperna möter Medelhavet, är Ticino en blandning av kulturer och natur som erbjuder det bästa av två världar. Här talar befolkningen italienska – ett arv från medeltiden då regionen tillhörde olika italienska furstehus – och livsstilen är skönt avslappnad med drag av ”La Dolce Vita”. Men infrastrukturen är högklassigt schweizisk och även avlägsna delar av Ticino kan enkelt nås tack vare ett väl utbyggt nät av bussar, tåg och linbanor. Och glöm krångel med olika biljettyper. Biljetten Ticino Ticket ger alla turister som bor på hotell, vandrarhem eller camping fri tillgång till all kollektivtrafik i regionen.

Ticinos största stad är Lugano som ligger vackert omgärdad av Luganosjön och hit tar man sig smidigt med tåg från flera internationella flygplatser. Från Milano tar det till exempel knappt en och en halv timme med tåget och en tågresa från Zürich tar inte mer än dryga två timmar.

Läs mer om Ticino här!

Vandringar för alla

Väl framme i Ticino är valmöjligheterna många vare sig du vill njuta av vajande palmer, sol och bad (Ticino har cirka 2 300 soltimmar per år) eller friluftsliv. Här finns drygt 4 000 kilometer av stigar och vandringsleder och i appen hikeTicino finns information om över 150 vandringsleder.

Ticinos omväxlande natur öppnar upp för många olika typer av vandring och det är inte svårt att hitta en vandringsled som passar din nivå. Föredrar du något enklare vandring kan du välja att följa leder längs med Luganosjön eller längs med den långsträckta bergssjön Maggiore. Eller varfÙ�r inte söka dig djupt in i en avlägsen dalgång som Valle Verzasca för att njuta av stillheten medan bergen tornar upp sig runtomkring? Kanske tar ni ett svalkande dopp i flodens smaragdgröna vatten som letar sig genom dalen.

Äventyr där Alperna möter Medelhavet
Val Bavona. Copyright: Ticino Turismo/Alessio Pizzicannella

För erfarna vandrare passar vandringslederna Via Alta Vallemaggia och Cristallina utmärkt. Dessa vandringsleder är lite mer utmanade men bjuder i gengäld på orörd natur med vackra skogspartier, frodiga alpängar och inte minst enastående utsikt från bergstoppar kring 3 000 meter. För den som inte kan få nog av de höga höjderna rekommenderas att övernatta i en av bergshyttorna. Att stå och titta ut över ett bergsmassiv och se hur topparna förvandlas till mörka silhuetter medan stjärnorna tänds en efter en på himlen, är en upplevelse som stannar kvar länge.

 

Frihetskänsla och utmaningar

För dem som gillar lite mer fartfyllda äventyr erbjuder Ticino trailrunning-leder som passar alla typer av löpare. Här finns både lättare leder på platten och tekniskt krävande leder som går över utmanande terräng med rejäl stigning. Men oavsett vilken svårighetsgrad du väljer för dagen kommer du att uppleva en känsla av frihet i rofyllda omgivningar. Med lite tur kanske du ser vilda djur som hjort, gems eller stenbock.

Cykling och klättring är två andra populära aktiviteter i Ticino och även här finns ett brett utbud för alla typer av utövare. En del väljer att följa cykellederna i dalgångarna medan andra tar sig uppför bergssidorna och njuter av glittrande sjöar och vindlande dalgångar från ovan. Klättringen i närheten av Lago Maggiore vid Arcegno och Balladrum bjuder på fantastisk utsikt i en alpin miljö. I Vallemaggia hittar du den bästa klättringen i Ponte Brolla, Someo och Brontallo medan bouldering-entusiasterna söker sig till Val Bavona och Brione Verzasca. 

Äventyr där Alperna möter Medelhavet
Cykla i Alpe di Neggia. Copyright: Alessio Pizzicannella

 
Om du inte har testat canyoning så borde du ta chansen i Ticino. Erfarna guider förser dig med all nödvändig utrustning och tar med dig på ett adrenalinpumpande bergs- och vattenäventyr som innehåller allt från simning, firning, klättring och hopp utför vattenfall och klippor – allt medan du får njuta av ett magiskt vatten- och bergslandskap. En oförglömlig upplevelse som inte får missas när du besöker Ticino!

 

Äventyr där Alperna möter Medelhavet
Wakeboard i Gambarogno. Copyright: Ascona-Locarno Tourism/Alessio Pizzicannella

Regionala specialiteter

Det ticinska köket har sina rötter i det italienska köket, men trots influenserna söderifrån kan maten beskrivas som regional eftersom den baseras på lokala råvaror. De bästa exemplen på ticinsk mat finner man på så kallade Grotti, enkla värdshus i rustik stil ofta belägna på avskilda platser och med läckerheter som salami-korvar, kallskuret, minestrone-soppa, risotto, polenta och ett stort utbud av hårda och mjuka ostar på menyn. Just risotto är något av en regional paradgren och i slutet av varje sommar anordnas i Locarno en risotto-festival där en jury av finsmakare röstar fram årets bästa risotto.

Äventyr där Alperna möter Medelhavet
Njut av det ticinska köket. Copyright: Alessio Pizzicannella

Avkoppling och familjeäventyr

De som söker avkoppling kommer inte att bli besvikna i Ticino. Runt om i regionen finns en uppsjö av utmärkta wellness-anläggningar och spa-hotell som erbjuder sina gäster alla möjligheter att glömma vardagen och ladda batterierna, vilket understryks av utmärkelsen ”Wellness Destination” som Ascona-Locarno-regionen erhållit av Schweiziska Turistbyrån för sitt högklassiga wellness-utbud.

Äventyr där Alperna möter Medelhavet
En av Ticinos många wellness-anläggningar. Copyright: Ascona-Locarno Turismo

Ascona-Locarno-regionen har även fått utmärkelsen ”Family Destination” för sina många upplevelser för barnfamiljer. Runt om i regionen finns äventyrsparker, badplatser och grönområden med mängder av aktiviteter som passar hela familjen. Vill man uppleva ett äventyr med det lilla extra ska man ta sig till de soliga sluttningarna kring Comino för en vandring med gulliga och ulliga lama-djur, en garanterat minnesvärd aktivitet som upplagd för många glada fotografier.

Äventyr där Alperna möter Medelhavet
Familjesemester i Lido Locarno, Pedalò . Copyright: Ascona-Locarno Tourism/Alessio Pizzicannella

I dalen Centovalli har tiden nästan stått still och här kan familjer upptäcka orörd natur, byar med antika traditioner och ta sig upp på bergstoppar med linbana. Som ett äventyr i sig kan man ta tåget hit. Kors och tvärs genom dalen sträcker sig över 50 kilometer tågräls som löper genom 31 tunnlar och över 83 broar alltmedan passagerarna njuter av mäktiga bergsmassiv och forsande floder. Det är ingen tillfällighet att just den här tågsträckan finns med på Lonely Planets tio-i-topp-lista över fantastiska tågsträckor. Ett tips är att besöka den lilla byn Rasa, den enda byn i Ticino som endast går att nå till fots eller med linbana och som är ett utmärkt mål för en dagsutflykt för hela familjen.

Läs mer om schweiziska Ticino på myswitzerland.com

På äventyr i upplevelsernas land

Klimatsmart i Schweiz


Text: Switzerland Tourism • 2020-05-30
PartnerSchweizSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen