Annons
Switzerland Tourism

Switzerland Tourism

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Äventyr bland Alpernas toppar

I Arosa Lenzerheide finns äventyr och aktiviteter för alla smaker och åldrar. Följ med till en plats med cykling i världsklass, välsmakande mat och hänförande vackra omgivningar.

Text: Switzerland Tourism • 2020-08-30 Uppdaterad 2023-05-17
Annons

I östra Schweiz i kantonen Graubünden ligger cykelparadiset Arosa Lenzerheide. Arosa och Lenzerheide är egentligen två olika byar men sedan 2013 är de förbundna med en linbana som gör att besökare enkelt kan färdas mellan byarna. På vintern är det skidåkning som gäller här och säsongsavslutningen för den alpina världscupen har flera gånger avgjorts i Lenzerheide. Men under sommar och höst tar vandrare och cyklister över bergssluttningarna runt byarna.

Äventyr bland Alpernas toppar
Arosa och Lenzerheide förbinds med en linbana.

Fallhöjd på 500 meter

Arosas stora cykelområde kallas Bear Mountains och har fått sitt namn efter traktens björnreservat. Sammanlagt rymmer området över 500 kilometer markerade leder och över 900 kilometer leder som går att följa med GPS. Det finns leder för alla typer av cyklister, från nybörjarleder till leder som får adrenalinet att pumpa och utmanar även riktigt duktiga cyklister.

Annons

En ny höjdpunkt i cykelområdet är Hörnli Trail, en blå flow trail på 6,8 kilometer som i stort sett alla cyklister kan kasta sig utför och låta pulsen stiga medan leden slingrar sig genom skiftande terräng. Hörnli Trail har en fallhöjd på över 500 meter och längs med leden finns fyra rastplatser om man behöver hämta andan. Leden passar även för familjer på cykeläventyr men finns det nybörjare i familjen rekommenderas först ett besök på Arosas Skill Center som har fyra övningsleder där man kan träna upp sin teknik.

Äventyr bland Alpernas toppar
Släng dit ut i det häftiga Hörnli Trail.

Cykelleder i världsklass

Bear Mountains ingår i det gigantiska cykelområdet Bike Kingdom med över 1 000 kilometer cykelleder och som förutom Arosas leder även omfattar cykelleder i Chur men framförallt leder i grannbyn Lenzerheide. För en bra översikt och förslag på spännande cykelÙ?ventyr kan man ladda ned Bike Kingdoms egen app.

Äventyr bland Alpernas toppar
Björnar i naturen.

Ett av områdena i Bike Kingdom är Lenzerheide Bikepark som stod helt färdig för sex år sedan. Här finns fem freeride-leder som erbjuder härliga upplevelser för såväl nybörjare som mycket vana cyklister. Alla leder underhålls kontinuerligt av bikeparkens kunniga personal och nya hinder och utmaningar läggs till varje säsong. Precis som i Arosa finns ett Skill Center där cyklister i alla åldrar kan träna upp sin teknik. Området ligger vid Rothornsliftens dalstation och innehåller mängder av leder, banor och hopp som är både roliga och utmanande.

Äventyr bland Alpernas toppar
På Skill Center får alla testa på att cykla.

Höghöjdsbana och sköna bad

I omgivningarna kring Arosa Lenzerheide finns även ett stort antal andra upplevelser att ta del av. Fram till den 25:e oktober 2020 får alla besökare som övernattar i Arosa ett Arosa Card som ger fritt tillträde till flera olika aktiviteter, bland annat flera av linbanorna på bergen runt Arosa Lenzerheide.

En av de populäraste familjeaktiviteterna som ingår i Arosa Card är höghöjdsbanan Arosa Rope Park. Höghöjdsbanan ligger vackert belägen i skogen Waldfestwiese och har sju olika banor av varierande svårighetsgrad. Efter äventyren på höghöjdsbanan kan det vara skönt att svalka sig i den glittrande bergssjön Untersee.

Äventyr bland Alpernas toppar
Höghöjdsbanan Arosa Rope Park är ett populärt besöksmål.

Övernatta på bergstopp

Schweiz är som bekant känt för sina goda ostar. Arosa Lenzerheide är inget undantag och på 1 800 meters höjd hittar man det pittoreska lilla mejeriet Maran som har både en ostbutik och en mindre restaurang som välkomnar ostfantaster såväl hungriga vandrare med vägarna förbi. Mejeriet tillverkar sin aromatiska ost av mjölk från cirka 400 hundra fjällkor som betar på de frodiga alpängarna runt bergen Maran, Prätsch, Sattel och Carmenna.

Äventyr bland Alpernas toppar
Smaka på den goda osten på mejeriet Maran.

Fram till mitten av september finns möjlighet att stilla falla i sömn i det fria medan stjärnorna tänds en efter en på det mörka himlavalvet högt ovanför. Med guide tar man sig upp till bergsrestaurangen Piz Scalotta med hänförande utsikt över bergsmassiven runt omkring. Efter en förstklassig middag kryper gästerna ner i sina sovsäckar och räknar stjärnorna tills sömnen infinner sig. Morgonen efter väntar en ljuvlig soluppgång och en välsmakande frukost.

Läs mer om Schweiz på MySwitzerland.com

Text: Switzerland Tourism • 2020-08-30
PartnerSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top