Annons
Annons
I Zermatts omgivningar finns idyllen. Foto: Sara Arnald.

I Zermatts omgivningar finns idyllen. Foto: Sara Arnald.

Schweiz

Guide: Vandra i Schweiz

Vagabonds guide till en alpvandring mellan St Moritz och Lermatt och tre andra schweiziska vandringar som nås med tåg.

Text: Karin Wallén • 2017-04-28 Uppdaterad 2022-06-01
Annons

Resa dit

Flyg till Zürich tar 2,5 timme med till exempel SAS eller Swiss Air. Med tåg tar du dig ner på ett par dagar. Byte i Hamburg och sedan raka vägen ner till Zürich, dit det även går nattåg.

Resa runt

Med ett Swiss Travel Pass kan du åka fritt på tåg, bussar och en del andra transportmedel, och får även rabatt eller fritt inträde på en del sevärdheter. Kan köpas för olika antal dagar, tre dagar kostar ca 1 800 kr. Reser du utanför högsäsong brukar det inte vara nödvändigt att boka plats på tågen. Mer info finns på swisstravelsystem.com. Tidtabeller finner du på sbb.ch.

Glacier Express är ett direkttåg som går mellan St Moritz och Zermatt. Tåget är modernt och försett med panoramafönster som går en bit upp i taken. Trots sitt namn är inte Glacier Express något snabbt tåg. Det kallas ibland för världens långsammaste expresståg. (glacierexpress.ch)

Det går finfint att åka precis samma sträcka som Glacier Express fast med vanliga tåg, fast då med byten. Om du söker tåg från St Moritz till Zermatt, eller vice versa, och begär att de ska gå via Disentis, så kommer du att åka på samma järnväg som expresståget.

Bo

Berghotel Randolins (randolins.ch), ligger vackert beläget en liten bit utanför St Moritz. Hotellet erbjuder egen buss som kör gästerna in till stan. Dubbelrum med frukost kostar från 1 500 kr.

Haus Darioli, Bahnhofstrasse 64, tel 027-967 27 48, (hausdarioli.ch). Budgetboende med badrum i korridoren, men lugnt och samtidigt väldigt centralt beläget i Zermatt. Dubbelrum 840 kr.

Hotel Phoenix (phoenixzermatt.ch). Beläget lite utanför centrum i Zermatt. Högre standard med bra frukost. Dubbelrum 1 300 kr.

Hotel du Trift/Berggasthaus Trift (zermatt.net/trift/en) är ett vandrarboende uppe i bergen ovanför Zermatt. Hit tar du dig till fots från stan på ett par timmar i ganska brant stigande lutning, och sedan har du bergen omkring dig för fortsatta vandringar. Enkel standard och trevlig stämning. Öppet från slutet av juni till runt 20 september. Halvpension (frukost och middag) kostar per person ca 700 kr i dubbelrum och knappt 600 kr i sovsal.

Det är förbjudet att tälta i naturen i Schweiz. Vid Matterhorn ger det höga böter, men på andra ställen kan det ses lite mer mellan fingrarna med det.

Guide: Vandra i Schweiz
Ostfondue på Schäferstube.

Äta

Schweiz olika regioner har influenser från både Italien, Tyskland och Frankrike, och det gäller förstås även maten.

Rösti är ett slags råraka, riven potatis som formas till bullar och steks. Den kan smak-sättas med till exempel ost, lök, morötter eller bacon, och serveras ofta som tillbehör till en kötträtt – men på sina håll också som den är, till frukost. Ostfondue hör också till det schweiziska köket, med smält ost som puttrar i en gryta, och äts genom att doppa brödbitar däri. En ganska stabbig rätt, men – rätt gott efter en dag i bergen.

Schäferstube (julen.ch/en/schaeferstube), är en mysig krog i Zermatt som ägs av familjen Julen. Här kan du insupa genuint mysig alpkänsla och smaka riktig fondue. Ibland syns även ABBA-Frida vid något av borden, sägs det. Zermattbo som hon är.

Prisläge

En flasköl går på drygt 50 kr på en bar i St Moritz medan en stor fatöl på ett vandrarhem i bergen kan kosta ungefär 60 kr. Vanligt kaffe på tåget kostar 34 kr. En soppa på restaurang ligger på ca 80 kr, men ska du ha en matigare rätt får du oftast punga ut med drygt 200 kr.

3 andra vandringar som du når med tåg

1. Eiger trail

Längs Jungfraubahn ligger Europas högst belägna järnvägsstation, Jungfrauhoch. Men om du istället hoppar av vid Eigergletscher kan du snabbt haka på Eigerleden. Den tar dig förbi Eigers stupande norrsida, som är ett känt tillhåll för klättrare. Det är roande att se dem ta sig uppför berget, men du borde njuta ännu mer av vyerna mot Wetterhorn och Grosse Scheidegg.

2. Aletsch Panoramaweg

Från järnvägsstationen i Betten tar du dig vidare med kabinbanesystemet upp till Bettmerhorn bergsstation. Där väntar en vandring som låter dig utforska Europas längsta glaciär, Aletschglaciären, som ligger vackert omringad av 32 stycken 4 000-meterstoppar. Ett magiskt landskap som får hjärtat att ticka lite snabbare.

3. Harderkulm

Från stationen Interlaken Ost i Berner Oberland börjar vandringen upp till Harderkulm. Fantastiska vyer mot Jungfrau, Monch och Eiger kommer att ta andan ur dig på ett sätt, och den branta lutningen på ett annat. På toppen kan du fira med en välförtjänt öl i restaurangen, och vet du vad – du slipper gå ner! Du tar bergbanan istället.

Guide: Vandra i Schweiz

Text: Karin Wallén • 2017-04-28
SchweizAktiv semesterGuideVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top