Annons
Annons
Annons
Upplev The Glacier Express. Copyright: Switzerland Tourism/Robert Boesch

Upplev The Glacier Express. Copyright: Switzerland Tourism/Robert Boesch

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Klimatsmart i Schweiz

I Schweiz behöver man inte välja mellan oslagbara upplevelser och klimatsmart resande. Ett unikt vägnät för elbilar och natursköna tågresor bland Alpernas toppar tar hållbara resor till nya nivåer.

Text: Switzerland Tourism • 2020-05-31 Uppdaterad 2023-05-17

Schweiz har under lång tid erbjudit turister hållbara resealternativ. Tågnätet är väl utbyggt och resenärer kan enkelt och bekvämt nå alla delar av alplandet med tåg. En av de populäraste tågrutterna är Grand Train Tour of Switzerland som sammanbinder landets vackraste tågsträckor med ett pärlband av sevärdheter. Sammanlagt rullar tågen över 1 280 kilometer räls och passerar elva större sjöar, fem världsarv och fyra språkregioner. Du väljer själv var du vill åka och under hur många dagar du vill resa. Som resenär kan du välja att kliva av i Zermatt eller St. Moritz, i kantonen Ticino eller varför inte vid den ljuvliga Luzernsjön? Du behöver dessutom bara en biljett, Swiss Travel Pass, och all information finns enkelt tillgänglig i Grand Train Tour of Switzerland App som går att ladda ner där appar finns.

Långsamt expresståg

The Glacier Express är en av tåglinjerna som ingår i Grand Train Tour of Switzerland. Tåglinjen löper mellan de klassiska alpbyarna Zermatt och St. Moritz och har blivit korad till ”världens långsammaste expresståg”. Det tar nämligen tåget omkring åtta timmar att korsa de 291 broarna och ta sig igenom de 91 tunnlarna för att komma fram till sträckans slutstation. Men vad gör det när tågets panoramafönster bjuder på alpvyer som få platser i världen kan matcha?

Tågresan är bekväm och allra bekvämast är det i Excellence class som placerar sina resenärer på första parkett vid de stora fönstren. Här finns även en bar och en restaurang i toppklass och självklart en concierge som ser till varje behov under resans gång. Reservation av Schweiz mest eftertraktade tågbiljetter görs på glacierexpress.ch.

Läs mer om Grand Train Tour här och om Glaciärexpressen här!  

Klimatsmart i Schweiz
Res på fantastiska tågsträckor. Copyright: Switzerland Tourism

Från glaciärer till palmer

Från glaciärerna i St. Moritz kan den som vill, fortsätta sin resa till soldränkta Lugano i sydöstra Schweiz med tåglinjen Bernina Express och med anslutande buss den sista biten. Att korsa Alperna med Bernina Express är en upplevelse utöver det vanliga. Tänk att blicka ut över landskapet när tåget stretar på över den 65 meter höga bron Landwasser Viaduct, det är ett minne man bär med sig under en lång tid.

Sammanlagt går tåget genom 55 tunnlar och över 196 broar mellan stationerna Chur och Tirano och ombord får resenärerna uppleva sevärdheter som Montebello-kurvan med sin berömda vy över det majestätiska Bernina-massivet; Morteratschglaciären; de tre sjöarna Lej Pitchen, Lej Nair och Lago Bianco; Brusio Circular-viadukten och den vackra stationsbyggnaden i Alp Grüm på över 2 000 meters höjd. Sommartid är det på vissa sträckor även möjligt att boka sin plats i en av de öppna panorama-vagnarna. Det ger en oslagbar närkontakt med den omgivande naturen.

Här kan du läsa mer om Bernina Express!

 

Nya möjligheter för elbilar

Redan i kabinbanan upp kan man börja ana att upplevelsen kommer att bli något extra. Ovanför de lodräta klippväggarna som kantar dalgången i Lauterbrunnen skymtar Jungfrau-massivet. När bergståget som tar vid där kabinen slutar har nått sin slutstation i den lilla alpbyn Mürren är utsikten över de snöklädda topparna Jungfrau, Eiger och Mönch osannolikt vacker.

Mürren ligger självsäkert balanserande längst ut på kanten till ett stup, 1 600 meter över havet och 800 meter ovanför dalgången. Här finns inga vanliga bilar, bara eldrivna transportbilar som forslar bagage och varor till byns hotell, och det känns passande att Mürren är en av många underbara platser som enkelt går att nå genom Grand Tour of Switzerland – världens första sammanbundna vägnät för elfordon.

Läs mer om E-Grand Tour här

Klimatsmart i Schweiz
Idylliska Mürren. Copyright: MaxThijssen

Grand Tour of Switzerland invigdes för två år sedan och är ett omfattande vägnät som löper genom hela Schweiz – från palmkantade sjöar med glimrande vatten, förbi medeltida byar omgärdade av bÙ?ljande vingårdar till pulserande storstäder med ett härligt utbud av nöjen och upplevelser.

Med Grand Tour of Switzerland har du chansen att upptäcka Schweiz kända och okända delar i din egen takt och efter dina egna önskemål. Parkera bilen och vandra i Wilhelm Tells fotspår, upplev det pampiga slottet Chillon vid Montreux eller njut av sol och folkliv på strandpromenaden bland pastellfärgade hus i charmiga Morcote. Rutten stäcker sig över nästan 2 000 kilometer och längs med vägarna finns omkring 300 laddningsstationer som garanterar en komfortabel och hållbar resa alltmedan det magnifika schweiziska landskapet passerar utanför fönstret. Sammanlagt passerar rutten fem bergspass, 22 sjöar, 12 av Unescos världsarv och oräkneliga upplevelser av alla dess slag.

Vill du veta mer om Grand Tour of Switzerland? Klicka här

Klimatsmart i Schweiz
I Schweiz med tåget. Copyright: Switzerland Tourism

Läs mer om Schweiz på MySwitzerland.com

Äventyr där Alperna möter Medelhavet

På äventyr i upplevelsernas land


Text: Switzerland Tourism • 2020-05-31
PartnerSchweizSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen