Annons
Annons

På Bernina-järnvägen från Chur kan du ta ett av de röda tågen till skidorter som Arosa, Davos och Sankt Moritz. Foto: Getty Images

Schweiz

Nya direkttåg från storstäder till skidorter i Alperna

Nu startas flera nya direkttåg från tyska och schweiziska städer till skidorter i Alperna. Perfekt för dig som är ute på vintertågluff och blir skidsugen.

Text: Per j Andersson • 2024-01-15 Uppdaterad 2024-06-14

Ett nytt direktåg kommer att trafikera sträckan Zürich–Einsiedeln under helgerna från 13 januari till 3 mars i år, rapporterar Järnvägsnyheter.se, som i sin tur citerar tyska sajten LOK-Report. Två tåg kommer att avgå från Zürich på morgonen och återvända på eftermiddagen, vilket ger enkel åtkomst till längdskidåkning, utförsåkning, kälkåkning med mera.

Ett annat nytt direktåg kommer att köra från jul till påsk (och även i sommar) Zürich–Brig, via Lenzburg, Thun, Spiez, Frutigen och Visp. Detta tåg ger skidåkare tillgång till skidorter i Berner Oberlands och Valais/Walliser, som Interlaken, Grindelwald, Wengen, Mürren, Saas-Fee och Zermatt.

I Zermatt kan du fortsätta resa på räls om du tar tåget upp till toppen av berget Gornergrat. Foto: Getty Images

Rabatt på liftkort

Tåg som döpts till Vos Alpes Express och Verbier Express förbinder samtidigt tyska Freiburg och schweiziska Genève med Le Châble. Om du bokar de här tågen kan då få rabatt på upp till 30 procent på liftkort och hyra av skidutrustning på flera skidorter.

Dessutom blir det direkttåg Genève–Chur, där du har nära till de sammanlänkande skidorterna Arosa och Lenzerheide och Bernina-järnvägen som tar dig till Klosters, Davos, Sankt Moritz med flera fashionabla skidorter. Läs mer om skidtågerbjudandena på SBB:s sajt.

Det är inte många ställen i Schweiz som saknar järnvägsförbindelse. Karta: SBB

Ladda ner Schweiz tågkarta i större format som PDF!

Många bergståg

Direktågen till vintersportorterna, skriver Järnvägsnyheter, är en del av SBB:s åtagande att minska koldioxidutsläppen och satsa på hållbar turism.

SBB-CFF-FFS, som tågbolaget skrivs officiellt med förkortningar på såväl tyska som franska och italienska, ägs av schweiziska staten och driver den största delen av de normalspåriga järnvägarna, bland annat de flesta sträckorna för internationella förbindelser. Vid sidan om dem finns flera privatägda bergsjärnvägar som du kan resa på med Interrail- eller Swiss Travel Pass, nämligen:

  • Rhätische Bahn (RhB) som driver ett stort smalspårigt järnvägsnät i kantonen Graubünden. När bilvägarna över de viktiga passen Flüela, Albula och Bernina stängs vintertid, är järnvägen på många håll det klart snabbaste sättet att resa.
  • Matterhorn-Gotthard Bahn (MGB) sköter sträckan Zermatt-Brig-Andermatt-Disentis/Mustér och Göschenen-Andermatt.
  • Interlaken Ost-Luzern, som kallas Brünigbahn, ägs och drivs dock av statliga av SBB-CFF-FFS.
  • Montreux-Zweisimmen (MOB) trafikerar alperna norr om Montreux och turistorterna Chateau d’Oex och Gstaad i Saanes dalgång.
  • Ferrovia Domodossola-Locarno förbinder Gotthard- och Simplon-banorna och Locarno med Domodossola i Piemonte. Större delen ligger i Italien.

Läs också:

Guide till de schweiziska bergstågen

Reportage om vintertågluff i Alperna

Reportage om sommartågluff i Schweiz


Text: Per j Andersson • 2024-01-15
SchweizTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen