Annons
Annons
Annons
Cabane Tourtemagne, flygfoto (ST Key Story sommaren 2019). Copyright: Switzerland Tourism/Ivo Scholz

Cabane Tourtemagne, flygfoto (ST Key Story sommaren 2019). Copyright: Switzerland Tourism/Ivo Scholz

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

På äventyr i upplevelsernas land

Vad sägs om ett resmål med charmiga byar, goda lokala råvaror och höga berg med äventyr för såväl ung som gammal? I schweiziska Valais finns upplevelser för alla sinnen.

Text: Switzerland Tourism • 2020-05-31 Uppdaterad 2023-05-17

Kantonen Valais i sydvästra Schweiz är på många sätt en region fylld av det storslagna. Här finns 45 av Schweiz 48 4 000-meterstoppar och hit kommer man för att njuta av naturunderverk som Alpernas längsta glaciär – Aletschglaciären – och ett av världens mest porträtterade berg: det mäktiga Matterhorn som med sin karaktäristiska silhuett stillsamt och ständigt vakar över gränsen mellan Schweiz och Italien.

Men även människan har gjort imponerande avtryck i Valais. På nära 2 300 meters höjd ligger Grande Dixencedammen vilket gör den till världens högst belägna damm och här i Valais finns även Charles Kuonen Hängebrücke som är världens längsta hängbro och som förbinder Zermatt och Grächen med sin stålkonstruktion på 494 meter. Båda två är väl värda att besöka under en resa i Valais.

Under årets varma månader är klimatet torrt och varmt vilket gör Valais till en idealisk region för vandring och många andra friluftsaktiviteter. När vinterns snö smält bort finns sammanlagt över 8 000 kilometer markerade vandringsleder som passerar genom skuggande barrskog, över blomstrande alpängar och förbi trollska bergssjöar.

På äventyr i upplevelsernas land
Sjön Lac de Derborence. Copyright: Valais/Wallis Promotion – Christian Pfammatter

De många soltimmarna tillsammans med vattnet från regionens glaciärer har också gjort Valais till Schweiz ledande och största vindistrikt. Vingårdarna täcker 5 000 hektar och på vinrankorna odlas omkring 60 olika druvor som utgör basen för ett flertal välrenommerade viner. Det lokala köket är berömt för sina fina aromer, sällsynta kryddor och solmogna frukter och i Valais kan man njuta lika mycket av naturen som av måltiderna.

På äventyr i upplevelsernas land
Vingård, Salquenen. Copyright: Valais / Wallis Promotion – Frederic Huber

Undangömd alpsjö

I östra delen av kantonen, strax söder om Genèvesjön, ligger Région Dents du Midi som består av sex charmiga alpbyar med traditionell bebyggelse i spektakulära omgivningar. Belägna på bergssluttningarna i vackra Val d’Illiez och övervakade av det taggiga bergsmassivet Dents du Midi, ingår byarna i det schweizisk-franska skidsystemet Les Portes du Soleil med över 600 kilometer pist.

På äventyr i upplevelsernas land
Den unika alpsjön Lac de Soi. Copyright: JBBieuville

Även under sommarhalvåret är området en gigantisk arena för upplevelser. Omkring 800 kilometer vandringsleder och 600 kilometer cykelleder för mountainbikesav varierande svårighetsgrad löper genom dalgången och över bergssluttningarna. Äventyrsmöjligheterna är oändliga för både dagsturer och flerdagsturer. Ett garanterat minne för livet är att packa ryggsäcken med en god lunch och ta sikte på Lac de Soi, en undangömd alpsjö omgärdad av vackra stenformationer. Vandringen klassas som ”svår” men när dagens strapatser är över finns det alla möjligheter att besöka en av spa-anläggningarna i området och ta ett välbehövligt och välförtjänt bad i varma källor. Kvällens middag av lokala råvaror och med lokal dryck intas bäst på någon av traktens 66 restauranger.

På äventyr i upplevelsernas land
Cykla fram genom landskapet. Copyright: Litescape Media

Historiska akvedukter

Bisses kallas de historiska vattenakvedukter som anlades i Valais på den tiden området tillhörde Romarriket. Akvedukterna består av öppna diken som leder vatten från källorna i bergen ner till sädesfälten, vingårdarna och fruktodlingarna i dalgångarna.

Många av de historiska akvedukterna är fortfarande i bruk. De underhålls med varsam hand och ackompanjeras på ett flertal platser av vandringsleder som gör det möjligt att följa vattnets väg hela vägen från källan ner till dalen. Åtta av regionens bisses ligger omkring byn Nendaz och här finns sammanlagt cirka 100 kilometer vandringsleder som löper jämte akvedukterna. Lederna är av det enklare slags vilket gör vandringen till ett passande äventyr för hela familjen.

 

På äventyr i upplevelsernas land
Akvedukten Bisse du Milieu. Copyright: Florian Bouvet-Fournier

Av en högre svårighetsgrad är de två helt nya via ferrata-lederna i Les Gentianes. Den ena är enklare än den andra men båda två tar med en upp på över 3 000 meters höjd och bjuder på ett enastående panorama av det högalpina landskapet. I samma område finns även sjön Lac de Cleuson, belägen på 2 186 meters höjd. När man når det turkosblå vattnet får man som belöning en fantastisk utsikt över hela dalen som man just klättrat eller cyklat upp genom.

På äventyr i upplevelsernas land
Via Ferrata i Nendaz. Copyright: Florian Bouvet-Fournier

Gondolfondue

Zermatt är en av Alpernas mest klassiska och välkända byar. Hit har människor sökt sig i över 100 år, och det är lätt att förstå varför. Den bilfria, mysiga byn på 1 600 meters höjd bjuder på allt från svindlande friluftsäventyr till mat i absoluta toppklass, alltsammans under överinseende av stenjätten Matterhorn.

På äventyr i upplevelsernas land
Lake Stellisee med Matterhorn i bakgrunden. Copyright: Pascal Gertschen

 
I Zermatt har man chansen att med en ganska enkel insats bestiga bergstoppen Breithorn med sina 4 164 meter. Med bergbana kan man ta sig från byn upp till stationen Matterhorn glacier paradise på 3 883 meters höjd. Därifrån följer en förhållandevis lätt klättring upp till toppen men man rekommenderas att göra vandringen i sällskap med guide på grund av de risker som följer med den högalpina miljön.

Tack vare de omkringliggande glaciärerna är skidåkning möjligt året om och här finns även vandrings- och cykelleder på alla nivåer. I byn och utspritt bland bergen finns en rad högklassiga restauranger och ingen annan plats i Schweiz har en så hög koncentration av toppkockar. Om man söker både god mat och en något annorlunda matplats kan man prova på gondolfondue. Medan solens sista strålar lämnar bergstopparna i bergsmassivet äter man en klassisk schweizisk ostfondue, dricker vin från Valais och njuter till sist av en lokalt destillerad digestif. Den fantastiska utsikten får man på köpet.

På äventyr i upplevelsernas land
Gondolfondue i Zermatt. Copyright: Marc Kronig


Läs mer om schweiziska Valais på myswitzerland.com

Klimatsmart i Schweiz

Äventyr där Alperna möter Medelhavet


Text: Switzerland Tourism • 2020-05-31
PartnerSchweizSwitzerland Tourism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen