Annons
Annons
Alphotell inbäddad i grönska.

Hotell Romantik heter i själva verket Berghotel Schatzalp och ligger i alporten Davos i Schweiz. Foto: Berghotel Schatzalp

Restips

Spana in det historiska alphotellet i tv-serien Hotell Romantik

SVT:s dejtingprogram Hotell Romantik bjuder på humor, kärlek och svindlande alpmiljöer. Hotellet finns förstås i verkligheten och är en schweizisk sagodröm i alporten Davos.

Text: Karin Wimark • 2023-04-17 Uppdaterad 2023-04-19

I SVT:s nya dejtingserie Hotell Romantik söker 28 singlar efter kärleken. Det finns bara ett litet krux. För att medverka måste du vara minst 65 år. Serien utspelar sig mitt i Europa, närmre bestämt på den historiska alporten Davos i Schweiz, Europas högst belägna stad. Davos var länge en av Europas mest omtalade kurorter dit lungsjuka reste för att kurera sig i den friska alpluften. Idag är Davos en populär alport känd för sin skidåkning, vandringleder och vackra miljöer som gjorda för romantik. 

Alporten Davos omgiven av snötäckta nerg
Davos är Europas högst belägna stad och platsen där SVT-serien Hotell Romantik utspelar sig. Foto: Mervin Meyer

Det verkliga hotellet bakom Hotell Romantik

Hotellet bakom tv-serien finns på riktigt och var i början av 1900-talet ett av Europas lyxigaste sanatorier. Strax efter att bergbanan byggdes 1899 öppnade Schatzalp och besökare betalade dyrt för att besöka den moderna anläggningen. 1953 omvandlades byggnaden till hotell och det vi idag kan besöka – Berghotel Schatzalp.

I tv-serien får vi frossa i det historiska hotellets romantiska miljöer. Det var här som Thomas Mann fann inspiration till romanen ”Bergtagen” och hotellet är än idag vackert bevarat i sin art nouveau-stil. Receptionen för tankarna till filmer av Wes Anderson och de kärlekssökande gästerna äter tjusiga middagar i det romantiska måltidsrummet där möbler och inredning i mångt och mycket är original. Hotellet är öppet för allmänheten och här finns omkring 92 hotellrum.

Hotellobby i originalstil
Den vackra lobbyn på Berghotel Schatzalp syns frekvent i TV-serien Hotell Romantik. Foto: Berghotel Schatzalp
Kvinna och man dansar utomhus
Två av deltagarna i SVT-serien Hotell Romantik, redo att finna kärleken i alporten Davos. Foto: Janne Danielsson/SVT
Hotellsäng med balkong
Checka in på historiska Berghotel Schatzalp med storslagen utsikt över Alperna. Foto: Berghotel Schatzalp

3 höjdpunkter i Davos

1. Ta linbanan till toppen för vandring

Davos är kanske mest känd som vinterort, men sommaren är minst lika vacker. Här vimlar det av vackra vandringsleder (så mycket som 700 km uppmärkta leder!) och tack vare liftar och bergståg undviker du de största höjdskillnaderna. Från mitten av juni till mitten av oktober kan du ta linbana upp till Jakobshorn, Parsenn/Gotschna, Madrisa och Rinerhorn (sistnämnda med bergståg) där vandringsleder, bergshytter och restauranger väntar.

2. Botaniska trädgården  

En kort promenad från Schatzalp ligger Alpinum – en botanisk trädgård som har öppet sommartid och har ca 5000 sorters alpina växter och blommor från hela världen. Beundra växter från Nya Zeeland till Tibet och Pyreneerna. Nytt för säsongen är ”Botanics in a glass” där trädgårdsmästaren Fabian Reppel varje torsdag bjuder in till gin- och absintprovning med djupdyk i örternas smaker och dofter, samt provsmakning.

3. Vattenaktiviteter vid sjön

Vid stadens nordöstra ände ligger sjön Davos – en höjdpunkt under sommaren för vattensport, lättare vandringar och kajakutflykter.

Bergbana omgiven av grönskande natur
Ta bergbanan upp till Berghotel Schatzalp. Foto: Berghotel Schatzalp

Missa inte!

Du som stannar mer än en natt i Davos får ett Davos Klosters Premium Card från ditt boende. Kortet ger dig gratis tillträde till lokaltrafiken i området liksom rabatter på linbanor och museer.

Läs även reportaget från Davos – från kurort till skidmecka.


Text: Karin Wimark • 2023-04-17
RestipsSchweizHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen