Närmaste åren kommer alltfler att välja svala resmål för en aktivare semester, tror Vagabonds Per J Andersson. Foto: Pernilla Sjöholm och Getty Images
Fyra restrender 2024 – Vagabonds Per J Andersson har tittat i kristallkulan
Extremhöga sommartemperaturer, klimatoro, dyrtider och medialiseringen av våra liv påverkar hur vi kommer att resa närmaste året. Vagabonds mångåriga redaktör Per J Andersson förklarar på vilket sätt.
1. Extremhetta:
Fler väljer coolcation
Sommaren 2023 steg temperaturen till över 40 grader på flera ställen runt Medelhavet. När skogsbränder härjade på Rhodos fick turister evakueras. 2023 blev det hittills varmaste uppmätta året på jorden. 2024 förväntas bli ännu hetare, enligt klimatforskarna, på grund av att effekten av människans koldioxidutsläpp samverkar med de heta havsströmmar som kallas El Niño.
Därmed påverkas våra resvanor. Europeiska kommissionen spår i rapporten Regional impact of climate change on European tourism demand att resorna till Medelhavets stränder närmaste åren kommer att minska med 10 procent, samtidigt som de kommer att öka med 5 procent till nordligare länder.
Suget efter semester på svalare platser, döpt till coolcationing (ungefär kallväderssemestrande), bäddar för att fler väljer att aktivera sig på semestern, vilket ju lockar när vädret riskerar att vara kallare och molnigare. Exempelvis att vandra eller cykla i Norge, vid Alperna, franska, belgiska och nederländska Atlantkusten eller på brittiska öarna.
De som prompt ändå vill till Medelhavet kommer istället för i smällheta juli–augusti oftare att resa på våren, försommaren och hösten. Det är glada nyheter för de som jobbar med turism, eftersom det är socialt och ekonomiskt mer hållbart med ett jämnare flöde av turister under året, istället för högsäsongens massiva turistinvasion.
2. Dyrtider:
Byta bostad på semestern
Varför slösa bort tusenlappar på allt dyrare logi och samtidigt veta att pengarna hamnar i fickorna hos ägarna av globala hotellkedjor? Nej, boka hellre små familjeägda pensionat eller hyr privatpersoners hus eller lägenheter (via t ex Airbnb eller lokala uthyrningsajter).
Mest pengar sparar du på att byta bostad via en förmedling som Home Exchange, Intervac eller Hembyte. Då bor du gratis i exempelvis en lägenhet med havsutsikt i Venedig, Marseille eller Nice, samtidigt som familjen som normalt bor där semestrar i din bostad. Enda kostnaden är årsavgiften till förmedlingen som är samma oavsett hur många byten per år du gör. Hos exempelvis Home Exchange behöver du heller inte göra direktbyte, utan kan upplåta din bostad åt andra, samla poäng och senare använda dem för att bo gratis hos andra.
Tänk inte: Vem vill semestra i min fula och tråkiga hembygd? Tänk istället på att Sverige upplevs som mycket exotiskt av många européer, oavsett om du bor i en lägenhet i Stockholms innerstad, i ett radhus i Västerås eller i ett hus i Sorsele.
3. Klimatoro:
Skönare resa med uppgraderade nattåg
Renässansen är inledd. Plötsligt återstartar man sedan länge nedlagda internationella nattågslinjer i Europa. Senaste åren har nattågen mellan Stockholm och Tyskland åter börjat rulla, samtidigt som nya långdistanslinjer med sovkupéer trafikerar rälsen mellan Tyskland och Frankrike, Belgien och Österrike, Schweiz och Tjeckien samt Tyskland och Italien – bara för att ta några exempel.
Men vagnarna, såväl ute i Europa som på de svenska nattågen, är gamla och slitna. Trasiga och illaluktande toaletter och sliten inredning har blivit det nya normala.
Men i december 2023 var det dags för det nattågsbolag som är mest på hugget, österrikiska statliga ÖBB, att sätta in splitternya superfräscha sovvagnar med minikupéer för singelresenärer (tänk japanskt kapselhotell), couchette för fyra och rymliga sovvagnar med egen dusch och wc för två. Frukost ingår alltid, även i de billigaste klasserna. I de dyrare kupéerna får du också snacks och en flaska mousserande vin. Och toaletterna fungerar garanterat.
Även svenska Trafikverket, som äger vagnarna som trafikerar övre Norrland (tågen från södra Sverige till Boden, Kiruna, Abisko, Riksgränsen och Narvik), aviserade i slutet av 2023 att man ska beställa nya sovvagnar med högre komfort. Ut med trånga sexbäddsliggvagnar och in med rymligare och bekvämare fyrbäddskupéer, är en av nyheterna även här. De nya fräscha vagnarna kommer att sättas in i trafik på Norrlandstågen tidigast 2028.
4. Medialiseringen:
Resa i populärkulturens fotspår
Många har stått framför Fontana di Trevi i Rom och tänkt på den klassiska scenen i Fellinis film La Dolce Vita från 1960 där Anita Ekberg och Marcelo Mastroianni badar i fontänen. Att bege sig till platser som skildras i filmer och tv-serie har blivit allt populärare. Inte så konstigt med tanke på så mycket skärmunderhållning vi konsumerar.
De hittills 25 James Bond-rullarna har varit paradexempel på filmer där turistiga och vackra platser världen runt spelar en viktig roll. Ofta har filmlaget spelat in på den verkliga platsen – och efteråt har samma platser flitigt använt sig av James Bonds agentflärd för att loka turister. Som James Bond Island i Phan Nga-bukten, restaurangen Ice Q i Sölden och diverse vackra platser på Jamaica.
Andra exempel på platser dit man vill bege sig på grund vad man sett på film är skidåkarhotellet Timberline Lodge i amerikanska Oregon (The Shining), Ritz Hotel i Paris (Djävulen bär Prada, Da Vinci-koden, Natten är mild och Solen har sin gång), Park Hyatt i Tokyo (Lost in translation) och kasinot och hotellet The Bellagio i Las Vegas (Ocean Eleven).
Allra hetast senaste åren har HBO-serien White Lotus varit. Säsong ett filmades och utspelade sig i Maui på Hawaii, säsong två i Taormina på Sicilien och säsong tre, som får premiär i slutet av 2024 eller under 2025, i Thailand. Lite oklart var, men förmodligen på lyxhotellet Four Seasons Tented Camp Golden Triangle i treriksröset mellan Thailand, Myanmar och Laos. Det är åtminstone vad jag spår. Minns var du läste det först!
Om du ser en fantastisk plats i en film och undrar var det är filmat ska du söka på International Movie data Base eller Movie Locations Guide.
Vagabond på TV4:
4 januari spanade Vagabonds redaktör om 2024 års resande i TV4 Nyhetsmorgon – kolla!
Läs också:
James Bond var här – snart är du där
Kolla in de nya moderna sovvagnarna
Chefredaktörens spaning inför 2024
Charterbolagen tror inte extremhettan förändrar resandet
Text: Per J Andersson • 2024-01-10
Europa • Restips • Tågresor