Annons
Annons
Par i en pool med utsikt över bergen.

Checka in på ett lyxigt hotell i Spanien utan att bli ruinerad på kuppen. Lösningen kallas: paradorer! Foto: Paradores de turismo

Restips

10 spektakulära hotell i Spanien – som inte kostar skjortan

Storslagna slott, romantiska palats eller isolerade hotell i naturen. Checka in i någon av Spaniens läckra paradorer – budgetvänliga och drömmiga!

Text: Karin Wimark • 2023-07-30 Uppdaterad 2023-09-28

Har du hört talas om Spaniens statliga hotell, så kallade paradorer? Spanien har över så mycket som 90 paradorer utspridda på naturnära platser, i historiska byggnader eller i pittoreska byar. Och det bästa av allt – att bo här kostar oftast inte skjortan! Spana in våra favoriter – från El Hierro på Kanarieöarna till Baskien i norr.

1. Parador de Jaén

I olivodlingarnas rike

Känner du till staden Jaén? Hit vallfärdar matintresserade för schysta restauranger och områdets smakrika olivolja, men också vandringsintresserade för närhet till bergskedjorna Sierra de Cazorla och Sierra de Segura. Bästa boendet ligger högt upp på ett berg i det storslagna fortet från 1200-talet. Parador de Jaén bjuder inte bara på panoramavyer utan också spännande historia och en ljuvlig pool.

Bo spektakulärt utan att ruinera er. Spaniens paradorer är väl värda att spana in. Foto: Paradores de turismo

2. Parador de Hondarribia

Historisk elegans

Parador de Hondarribia för tankarna till Medeltiden och byggdes redan på 980-talet. Här möts du av tjocka stenmurar, böljande valv, rustningar och smide, men också en vacker utsikt över den franska kusten. Paradoren ligger nämligen i Baskien, precis vid gränsen till Frankrike och var under perioder hem till celebriteter som Napoleon under de franska och spanska krigsåren. Idag kan du checka in i ett fyrstjärnigt hotell med 28 dubbelrum och några enkelrum. Lyssna till legenderna om tunnlarna och gångarna under fästningen. Utforska sedan närområdet med dagsutflykter till närliggande städer som Bilbao, San Sebastián och vinområdet Rioja.

Medeltida vibbar på Parador de Hondarribia. Foto: Paradores de turismo
Ståtligare middagsrum får man leta. Foto: Paradores de turismo

3. Parador de Siguenza

Medeltida fort med guldkant

Vad sägs om slottsbalkonger och storslagna måltidsrum, sviter med himmelssängar och långa välvda gångar med historia i väggarna. Parador de Siguenza var från början ett klassiskt 1100-tals fort som med åren utvecklades, och renoverades, vilket till sist ledde till den idag palatsliknande byggnaden. Här finns ett 70-tal rum och sviter med broderade röda överkast, takkronor och öppna eldstäder. Kommer du från Madrid kan du ta tåget Tren Medieval mot den medeltida staden Siguenza. Under en och en halv timme ackompanjeras du av trubadurer och teaterföreställningar om städerna du passerar för att slutligen få en rundtur i staden Siguenza.

Låt dina vildaste fantasier släppa loss och checka in in ett riktigt fort! Foto: Paradores de turismo

4. Parador de Cruz de Tejeda

Oslagbara vyer

Är du svag för natursköna vulkanlandskap, vidsträckta vyer och kanske ett bad i en bubbelpool på det, ska du spana in Parador de Cruz de Tejeda. Hotellet ligger på 1500-meters höjd på vulkanön Gran Canaria och är en dröm för den som älskar naturen. Hotellet grundades 1946 och lockar sitt natursköna läge, en schyst restaurang med lokalfokuserad mat, spa och vandringsmöjligheter till bland annat landmärket Roque Nublo och utsiktsplatsen Roques Bentayga.

Läs också: Spanien med tåg – 8 vackra tågrutter du inte får missa

Sjunk ner i en pool med denna utsikt och du vill aldrig slita dig. Foto: Paradores de turismo

5. Parador Lorca

Nytt möter gammalt

På ytan ser Parador Lorca ut som vilket modernt lyxhotell som helst, men så snart du kliver in genom portarna möts du av medeltida utgrävningar och arkeologiska fynd. Ett museum i hotellet kan man kanske säga, som dessutom ligger på samma marker som Lorcas omtalade slott, även kallat solfästningen, belägen högt uppe på en klippa med vacker utsikt över staden. Barockstaden Lorca är en av Spaniens äldsta städer rik på kultur och historia. Utforska det arkeologiska museet i staden eller Teatro Guerra med regelbundna föreställningar. Torsdagsmarknaden är en höjdpunkt och har pågått ända sedan 1465.

Polerat på utsidan, en arkeologisk skatt på insidan. Foto: Paradores de turismo

6. Parador de Almagro

I teaterstadens hjärta

Almagro sägs vara en av Spaniens vackraste städer och är känd för sin teaterhistoria. Mitt i stan kan du regelbundet njuta av utomhusteaterföreställningar på berömda Corral de Comedias som bevarats sedan 1500-talet. Här bor du bäst på Parador de Almagro, vackert beläget i ett 1600-talskloster med välvda innergårdar med stenpelare, en svalkande pool och sovrum med de karaktäristiska blå takbjälkarna och gröna fönsterluckor.

Bo i ett vackert kloster i teaterstaden Almagro. Foto: Paradores de turismo
Fridfull gård med pool och grönska väntar också. Foto: Paradores de turismo

7. Parador de Malaga Gibralfaro

Málagas bästa utsikt

Strax ovanför Malagas gamla kvarter på berget Gibralfaro ligger stadens vackraste hotell. Åtminstone när det gäller dess utsikt, vars terrass blickar ut över Malagabukten. Parador de Malaga Gibralfaro ligger granne med det moriska citadellet Alcazaba, men hotellet går i modern anda med välskött trädgård, en takterrass med pool och bekvämt soldäck. Restaurangen speglar det andalusiska köket med fokus på fisk och grönsaker.

Ljuvlig pool i den andalusiska solen. Foto: Paradores de turismo
Njut av bästa vyn över Malagabukten. Foto: Paradores de turismo

8. Parador Costa da Morte

Vid Spaniens ände

Parador Costa da Morte är ett av de senaste tillskotten i det spanska paradornätverket, men definitivt inte det blygsammaste. Det nybyggda hotellet ligger vid Galiciens nordvästra spets och är en stark kandidat för naturälskaren. Här kan du vänta dig en storslagen havsutsikt och en nutida arkitektur som är skapad efter naturens terrasser och smälter in i landskapet. Inne på hotellet kan du njuta av galiciskt konstverk, skulpturer och litteratur som hyllar närområdet. Lyckas du slita dig kan du göra en dagsutflykt till den berömda staden Santiago de Compostela – slutdestinationen på den heliga pilgrimsleden.

Vackra vyer, modern interiör och konst på Parador Costa da Morte. Foto: Paradores de turismo

9. Parador de Aiguablava

Konst & kust

En av Spaniens modernare paradorer finner man vid landets nordöstra kust, strax utanför Girona. Parador de Aiguablava balanserar på klipporna omgiven av pinjeskog och mysiga badvikar. I närheten ligger den medeltida staden Begur liksom stränder som Cala sa Tuna och Platja d’Aiguablava. På hotellet finns också en spännande konstsamling med över 200 konstverk från katalanska konstnärer.

Missa inte den stora konstsamlingen som finns på hotellet. Foto: Paradores de turismo
Närheten till badvikarna gör hotellet till en riktig pärla. Foto: Paradores de turismo

10. Parador de Vielha

Parador i Pyrenéerna

Strax intill den franska gränsen ligger ett hotell med ljuvlig utsikt och närhet till såväl vandring som skidåkning. På Parador de Vielha finns ett stort spa med massage, inom- och utomhuspooler, bastu och jacuzzi, moderna rum och en restaurang med säsongsbaserade rätter och fokus på det lokala. Missa inte en utflykt till bergsstaden Vielha.

Här väntar ett lyxigt spa och närhet till vandring eller skidåkning. Foto: Paradores de turismo

Tågluff till Spanien – klassisk rutt mot solen

7 klassiska järnvägshotell i Europa


Text: Karin Wimark • 2023-07-30
RestipsSpanienHotellListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen