Annons
Annons
Annons
Utsikt över Barcelona i Spanien

Ta tåget till Barcelona och andra delar av soliga Spanien. Foto: GettyImages

Tågresor

Tågluff till Spanien – klassisk rutt mot solen

Interrailkortet gäller i 33 länder och det kan vara svårt att välja vart man ska åka. Varför inte ställa in siktet på Spanien? Här är guiden du behöver.

Text: Per J Andersson • 2022-04-26 Uppdaterad 2022-11-25
Annons

OBS! I exemplet här nedanför använder du bara åtta resdagar med Interrailkortet, men det kan ju vara tryggt att ha ett par extra. I och med att du gör flera resor med snabbtåg i Frankrike och Spanien krävs flera dyra tilläggsbiljetter till Interrailkortet, men det kan det vara värt för att komma till solen i Spanien.

Hamburg–Köln–Paris

Om du anländer till Hamburg tidigt på morgonen med nattåget från Sverige äter du frukost i lugn och ro på intilliggande Mutterland Stammhaus eller Genusshelden. Sedan hoppar du på tåget till Köln. Dagtid går det två tåg i timmen. Resan tar mellan 4 och 4,5 tim beroende på vilket du tar. När du kommer till Köln är det dags för lunch, om du inte redan ätit i restaurangvagnen på Deutsche Bahns ICE-tåg. Sedan fortsätter du med Thalys direkttåg till Paris vid ettiden. Eller så passar du på att ta en promenad i stan och utforska den pampiga Kölnerdomen och hoppar på tåget som avgår senare på eftermiddagen. Oavsett vilket direkttåg du tar – efter 3 tim 20 min är du framme på Gare du Nord i Paris.

Annons

Paris–Toulouse–Barcelona

Givetvis tillbringar du minst ett par nätter i Paris. Finns ju så mycket att göra och se. Sedan fortsätter du söderut mot solen. Dagtid går det flera snabbtåg direkt till Barcelona, en resa som tar 6 tim 40 min. Men vi föreslår ändå att du tar en omväg via sydfranska Toulouse. Dit åker du bekvämt nedbäddad i en couchette (liggvagnskupé) med SNCF:s nattåg (Intercité de nuit) som tar 7 tim 40 min. Det avgår strax efter 22 från Paris Austerlitz och anländer till Toulouse kl 6.00 nästa morgon.

Toulouse med sina smala gator, floden Garonne och sin speciella arkitektur och anor från romartiden är i sig värd ett stopp. Men har du bråttom till Spanien hoppar du samma dag på Intercitytåget till Narbonne (tar drygt 1 tim) där du byter till TGV-tåget som på 2 tim tar dig vidare till Sants-stationen i Barcelona.

Barcelona–Madrid

Efter några dagar i Barcelona med badutflykter, med tåg förstås, till antingen Sitges strax söder om stan eller till Canet de Mar eller Blanes norr om, är det dags att ta sig an den spanska huvudstaden. Det här är Spaniens mest trafikerade tågsträcka med i snitt tre tågavgångar i timmen. De snabbaste tågen tar 2 tim 30 min. ¡Vamos a la capital!

Madrid–San Sebastian–Biarritz

När du tittat dig mätt på konsten i Pradomuseet och haft några härliga picknickar med rödvin i Retiroparken är det dags att återvända norrut. Nu tar du dig till den baskiska strand- och foodiestaden vid Biscayabukten, alltså San Sebastian. Det finns ett direkttåg om dagen (ett tidig morgon och ett sen eftermiddag), men om du inte lyckas pricka in ett av dem tar du dig dit via byten i Valladolid eller Palencia. Resan tar som snabbast 5 tim 20 min.

I San Sebastian badar du förstås och går från bar till bar och avnjuter tapas och pintxos. Stannar du lite längre kan du göra en utflykt till Guggenheimmuseet i Bilbao innan du fortsätter åt andra hållet och över gränsen till Frankrike och surfingmeckat Biarritz. Tågresan till gränsen i Irun/Hendaye tar bara 25 min, lika länge som tågresan därifrån till Biarritz. I Europas surfingmetropol hyr du en surfbräda och testar eller så nöjer du dig med att titta på när de andra tämjer vågorna.

Biarritz–Paris–Amsterdam

Tillbaka till den franska huvudstaden. Det går fem direkttåg om dagen Biarritz–Paris, det snabbaste tar 4 tim 15 min. Du ankommer till Montparnasse-stationen, så ska du åka vidare direkt får du ta tunnelbanan (linje 4) till Gare du Nord, varifrån snabbtågen till Amsterdam avgår. 3 tim 20 min senare är du på Amsterdam Centraal i den nederländska kanalstaden.

Amsterdam–Berlin– Hamburg

Efter minst ett par nätter i mysiga Amsterdam är det dags att bege sig hemåt. Varför inte avsluta med en ståtlig måltid på 1e Klas (restaurant1eklas.nl), den fina järnvägsrestaurangen på Amsterdams centralstation?

Sedan kliver du ombord på Intercitytåget till Berlin, en resa som tar 6 tim 20 min. Sugen på en kaffe med apfelstrudel, en weissbier eller varför inte en komplett trerätterslunch? Inga problem, det här tåget har restaurangvagn med bordsservering.

Från Berlin finns många dagtåg direkt tillbaka till Hamburg (2 tim 30 min) men också Snälltågets nattåg som avgår från Berlin vid halvåttatiden på kvällen och kör dig via Hamburg till Köpenhamn, Malmö, Linköping, Norrköping och Stockholm – helt utan byten. Reser du efter den 1 augusti 2022 finns dessutom SJ:s Euronight Hamburg–Stockholm.


Text: Per J Andersson • 2022-04-26
EuropaRestipsSpanienTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen