Foto Thinkstock

Foto Thinkstock

Restips

Angenäma Andalusien – 10 platser du inte får missa

Världens vinsurfare styr mot Tarifa. I Sierra Nevada flockas skidåkare i Europas sydligaste backar. Däremellan historiska palats, moderna turistorter, korkekar och sanddynor Och ett litet England.

Text: Bodil Sjöström • 2004-11-30

Mijas

+++
Romantisk bergsby
En liten pytteby någon mil norr om Fuengirola. Turistbussar väller in mitt på dagen, men sen eftermiddag är det lugnt och skönt. Byn ligger 425 meter över havsytan och utsikten gör mig nästan stum. På åsnerygg kan man ta sig vidare upp i bergen till det lilla kapellet Emerita del Puerto, som kvällstid ser ut att sväva ovanför byn. Flera restauranger hänger över bergskanten och bjuder på scener från Medelhavet som skiftar i blå toner allt efter kvällens gång.
I Mijas finns en liten vitkalkad tjurfäktningsarena som kan få den värsta tjurfäktningsmotståndare att blir romantisk. Undrar om inte Ferdinands korkek finns i närheten av Mijas. Så känns det, som om man bara vill sitta där, ta det lugnt och lukta på alla blommorna.

Fuengirola

++
Engelsk pensionärsparadis
Engelska pensionärer har nästan helt tagit över denna turiststad, mitt på Costa del Sol. Det är lättare att hitta en restaurang med fish&ships än en med tortilla, enklare att underhållas av engelsk fotboll än av spansk gitarr. Strandpromenaden är sju kilometer lång och påminner lite om Venice i Kalifornien. Om man lägger till 30 kilo i kroppsvikt, och lika många år på dem man möter, och byter ut inlines mot rullatorer. Ändå mycket lugnare än välkända grannen i öster, Torremolinos, och rejält mycket billigare än Marbella i väster. Vid sidan om alla de engelska barerna och restaurangerna finns gott om internationella restauranger med bra mat från Japan, Indien, Danmark och Sverige.

Benalmádena Costa

+++
Roligaste strandpromenaden
En lite okänd ort med en av de roligaste strandpromenaderna kantad med massor av restauranger där havets salt känns ända in på tallriken, affärer fyllda av krimskrams förvisso, men också en liten hamn med krusidullformationer som ska föra tankarna till den moriska kulturen. Någon kilometer upp mot bergen ligger själva staden Benalmádena som är småputtrig och generös. Ett tivoli finns här också, och en linbana upp mot ännu högre höjder. Stranden i Benalmádena Costa är ett bra alternativ när de andra stränderna känns överbefolkade.

Torremolinos

+
En nattklubb som just tänt i taket
Hit skulle alla resa i början av 70-talet, badorten var berömd för sitt vilda nattliv och långa playa. Festen urartade, skulle man kunna säga. Byggboomen och massturismen gick för långt, glädjekvarteren blev skitiga områden med droger och Torremolinos fick dåligt rykte. Nu har den gamla charterorten rustats upp. Strandpromenaden är fin, och stranden har till och med fått ny sand. Men så där jättebra har de inte lyckats. Torremolinos är förvisso fylld av restauranger och shoppinggator, men lite känns det som man vandrar omkring i en spelhall. Och daglivet är inte i närheten av nattlivet, utan känns mest som en nattklubb som just tänt i taket.

Málaga

+++
Överraskande storstad
Kanske den största överraskningen under en resa längs Costa del Sol. Åker dit för att gå på Picassomuseet och för att besöka det hus han föddes i. Prickar in siestan så det blir istället en planlös promenad. Kvarteren runt Plaza Merced tar hand om mig, föser mig fram till det ena kaféet efter det andra, får mig att höja blicken mot de slitna fasaderna med fönsterluckor och klängväxter och det är svårt att fatta att detta faktiskt är en halvmiljonstad. Kvarteren mynnar ut mot bullriga Alameda Principal och jag sugs in på vinstugan Antigua Casa de Guardia (ungefär – det gamla vakthuset) där jag provar vin från provinsen och köper det godaste dessertvinet tappat inför mina ögon direkt ur ett jättelikt fat. Priset skrivs med krita på träbänken framför. Málaga och människorna tar hand om sina besökare. Picasso? Honom glömde jag bort.

Estepona

+
Fultrist, men turistfri
Mja. Det är vårt att hitta en riktigt bra anledning till att åka hit. För de små torgens Plaza Arce och Plaza de las Flores skull, där man kan sitta och glömma tiden med en god café cortado? För den välskötta stranden, utan tingeltangelbutiker längs strandpromenaden? Ja kanske. Estepona är fultrist. Allra största anledningen skulle kunna var att denna lilla stad är fri från massturismens värsta märken. Turismen känns inte så påträngande här, det är lätt att glömma att man befinner sig på en av Europas mest besökta kustlinje. En annan anledning är förstås fiskemarknaden som förser nästan hela regionen med godbitar från det blå Medelhavet. Gå dit tidigt på morgonen. Och så nudiststranden, en liten bit från stan – Costa Natura.

Nerja

+++++
Idyllisk semestrort
Små hus, trånga gränder och nästan helt befriat från hög bebyggelse. Nerja är en suterängstad där branta klippor och små stränder avlöser varandra i en idyllisk liten semesterort välförtjänt av högsta betyg med motivering att turismen tagit fram det allra godaste av staden utan att förstöra det genuina. Den finaste stranden heter Playa Burriana och ligger en bit utanför stadskärnan. Den allra mest besökta platsen heter Balcon de Europa och är också en poppis vigselplats, med utsikt åt alla vädersträck och havet alldeles nedanför. Men bäst av allt är grottorna – Cuevas de Nerja. Som en jättelik katedral, som en ännu inte filmad scen ur Sagan om ringen. Grottmålningar har hittats som förmodligen är över 20000 år gamla. Världens längsta stalaktit, 63 meter, finns i en av grottorna, som en gigantisk seg pelare som stelnat i en rörelse. I grottan utspelas då och dåkonserter, från rock till flamenco. Men naturell duger alldeles utmärkt.

Almuñecar

+++
Liten godbit med stort innehåll
Står man på stranden i Almuñecar och tittar åt båda håll längs kusten kan man tro att man är väldigt långt borta. Ingen av de stora turistanläggningarna syns, bara kantiga klippor och vilda berg fria från nybyggen och neon. Stranden är ganska liten men känns mindre anlagd än de längre västerut. Den lilla staden får en magisk kontur genom det högt belägna slottet Castillo de San Miguel. Bakom de vakande slottsmurarna finns en liten fridfull botanisk trädgård och ett romerskt fisksalteri. Alldeles intill ligger en fågelpark, där tropiska tjut ljuder från ingången. Almuñecar är ett nytt resmål för svenska researrangörer och det är bara att säga grattis. Detta är en liten godbit med förvånande stort innehåll. Och åk inte härifrån förrän du gått till den lokala churrerían. Churro är spansk flottyrmunk. Beställ den till varm choklad, doppa och njut!

Granada

++++
Historien bor i varje husknut
“En drömmarnas plats, där herren planterade musikens frö i mitt hjärta”, så löd gitarristen Andrés Segovia egna ord om Granada. Morerna gjorde Granada till ett kulturellt centrum för forskare, vetenskapsmän och köpmän, innan de fördrevs i kriget mot de kristna och lämnade staden 1492. Under senare år har staden putsats och restaurerats för att finna sin forna glans. Historien bor i varje husknut, och stundtals känns gatorna som tagna ur en nordafrikansk stad. Alhambra reser sig stolt på kullen La Sabika, den muromgärdade gamla stadsdelen som tagen ur sagorna. Området med palats och trädgårdar är en av världens vackraste sevärdheter och turistillströmningen är enorm. Mittemot Alhambra ligger de gamla muslimska kvarteren Albaicín. En labyrint av små kaféer, affärer, restauranger och hippieliv.

Sierra Nevada (Pradollano)

++++
Sanden utbytt mot snö
En och en halv timmes bilväg från Medelhavets ljumma vindar blåser Sierra Nevadas ljumma vindar. Skillnaden är att sanden är utbytt mot snö och att mina sandaler är utbytta mot pjäxor och carvingskidor. Solen skiner starkare och här om någonstans behöver jag solskyddsfaktor. Sierra Nevada, vars säsong varar från december till april, är Europas sydligaste skidanläggning med 53 pistade nedfarter. Högsta punkten Veleta mäter 3470 meter över havet. Området med solskensåkningen är också nationalpark med vandringsleder och lär vara fantastisk för fågelskådare. Under högsäsong är det nästintill omöjligt att hitta boende i anslutning till skidorten. Bo i så fall i Granada där du hittar billiga bra hotell mitt i stan. Med bil därifrån tar det en knapp halvtimme upp till skidåkningen. Bred och fin väg, men se upp för en och annan bergsget eller fårflock.


Text: Bodil Sjöström • 2004-11-30
RestipsSpanienMálaga

Scroll to Top