Annons
Annons
Foto: Per J Andersson

Foto: Per J Andersson

Restips

Cityliv på Gran Canaria

NÙ�r du tröttnat på Gran Canarias turistgetton tar du bussen till Las Palmas, Spaniens sjunde största stad, Europas Rio de Janeiro, där storstadspuls och strandliv gift sig med varandra.

Text: Per J Andersson • 2010-01-27 Uppdaterad 2021-06-23

Det är konstigt att Las Palmas har så blekt rykte utanför Spanien. Här finns ändå den ultimata kombinationen. En storstad vid havet med stadsstrand och strandpromenad, lummiga torg och historiska kvarter, eu:s billigaste shopping (särskilt elektronik, sprit och kläder), tapasbarer och ständig närvaro av den saltstänkta Atlanten, antingen som vy eller som doft.

Medan turistorterna på södra delen av Gran Canaria är charterreservat, konstgjorda världar segregerade från allt pågående spanskt vardagsliv, är Las Palmas en plats som existerar av egen kraft.
Las Palmas har två kärnor, två mittpunkter, två nervknutar – och det kan vara svårt att bestämma sig för vilken som är intressantast.

Dels Vegueta, de månghundraåriga koloniala kvarteren, världsarvsklassade sedan 1990, med kyrkor, historia och många restauranger och barer.

Dels moderna centrum runt Catalinaparken och Playa de las Canteras med strandpromenaden, varuhus och minst lika många vattenhål.

Historisk charm eller strand och shopping … hmm, svårt att välja var man ska bo. Ett angenämt problem.

Jag börjar dagen med att bada och sola på den breda, rena stadsstranden, äter trerätters menú del día med liten karaff rÙ?�dvin för sju euro på ett ställe på en bakgata där jag är enda turisten, går till affärsgallerian El Muelle och handlar en skjorta som tack vare skattebefrielsen kostar hälften mot i fastlands-Spanien, dricker en aperitif på Catalinatorget och avslutar dagen med tapasrunda på trånga barer i historiska Vegueta.
Jag längtar därefter ingen annanstans.

Cityliv på Gran CanariaBada i stan

Stadsstranden heter Playa de Las Canteras är nästan fyra kilometer lång, ren och fin. Atlantens vågor mullrar in och gör den perfekt för vågsurfing. Ger hela stan en känsla av Rio. När du solat klart har du Spaniens sjunde största stad tätt intill. Tröttnar du på stranden gör du dagsutflykter till de ännu större och vildare stränderna i turistzonen på södra delen av ön.

Festivaler

Karnevalen i Las Palmas är en av de livligaste, största och roligaste på denna sida Atlanten. Varje år dagarna runt askonsdagen i februari/mars. http://www.lpacarnaval.com.

Womad. Musikfestival runt Catalinaparken i november. womad.org.

Romería. Katolsk festival i San Lorenzo Mártir-kyrkan i augusti och i De Virgen de Los Dolores- och San Miguel Arcángel-kyrkan i Vegueta i september/oktober.

Kött, mojo och papas arrugadas

Du är i Spanien, glöm därför det där med middag klockan sex. De flesta restauranger har öppet 13–16 för menú del día (tre­rätters inklusive dricka) och 20–01.

La Cabaña Criolla Argentinskt ställe med stora köttbitar och bra urval av vin. Calle Los Martínez de Escobar 37, tel 928-270 216, http://www.lacabanacriolla.es.

Rias Bajas Spanskt kök i sitt esse. Bra fisk och skaldjur. Dyrt för att vara Las Palmas, men värt pengarna. Simon Bolivar 3, tel 928-271 316.

Samoa Paella, korvar, kött, fisk, tapas. Ett tryggt spanskt ställe som höjer sig över mängden och har schysta priser. Valencia, 46, tel 928-241 471.

El Herreño Tapasbar med bra urval. Medizabal 5, La Vegueta.

Casa Manolo Tapasställe med varierat utbud och fin atmosfär. Miguel Rosa 9.

Cho Zacarías Kanarisk husmanskost med allt vad det innebär av papas arrugadas (saltkokt potatis) med mojo (kall sås med olivolja, kummin och vitlök) och gofio (en sorts pudding). Poppis. Boka bord. Calle Audiencia 7. Telefon: 928-331 374.

Novillo Precoz Grillrestaurang med fint direktimporterat kött från Uruguay. Väggarna fullklottrade med autografer av kända gäster. Boka bord. Calle Portugal, 9, tel 928-221 659.

Bar La Crema Här äter du calamares tillsammans med ett brett utsnitt av lokalbefolkningen. Stängt på helger. Calle Juan Manuel Durán 5.

Landsnumret till Spanien: +34.

Cityliv på Gran Canaria

Kafé- och nattliv

La Floridita Salsaklubb. Ibland liveband. Kubainspirerad like till Hemingways favoritbar i Havanna. Calle Remedios 10.

Café Madrid Mysig bar, kafé och restaurang på Las Palmas näst trevligaste torg. Drick kanarisk rom från grannstan Arucas – ren eller med Cola, citron och is. Plaza Madrid.

Pachichi Bra billig bar som ofta är välfylld. Martínez de Escobar 51.

Resa dit

Apollo, Fritidsresor och Ving har paketresor och flygstolar till Las Palmas. Lågprisflygbolaget Norwegian flyger direkt från Stockholm Arlanda till Gran Canaria och Transavia från Köpenhamn, medan Iberia och Spanair flyger från flera flygplatser i Skandinavien via spanska fastlandet.

Ta sig runt på ön

Från Estación San Telmo i norra änden av gamla stan, Vegueta, går bussar till alla byar och stränder på Gran Canaria. Expressbussarna 30 och 44 tar 50 minuter till Maspalomas och de andra stränderna på södra delen av ön. Buss 91 och 1 går till Puerto de Mogán, buss 12 och 80 till Telde och buss 103 och 105 till Santa MarÙ?a de Guía och Gáldar. För nattugglor som bor i turistzonen i söder men vill festa med spanjorer i Las Palmas finns buss 5 som går varje halvtimme fram till 04.30 på morgonen. Reser du mycket med buss: köp busskort, Tarjeta Insular. Bussbolaget: http://www.globalsu.net.

Plugga spanska

Perfekt stad för en vinterpaus med lite plugg och många tapas och cañas med iskall Tropical. Här bor och lever du billigt, här är det sommar året runt och här kan du välja i ett stort utbud av spanskakurser för utlänningar:

Universidad de Las Palmas de Gran Canaria erbjuder som alla andra spanska högskolor Cursos de Español para Extranjeros, alltså spanskakurser för utlänningar. Mer på portalen internacional.universia.net och universitetets hemsida http://www.ulpgc.es.

Privata skolor med gott renommé är annars Olé Courses, http://www.olecourses.com, och Gran Canaria School of Languages, http://www.grancanariaschool.com.

Lyxhotell och budgetlyor

Santa Catalina Slog upp portarna redan 1890 och är Gran Canarias tjusigaste kolonialhotell. Femstjärnigt med spa och flera restauranger. Ligger nÙ�ra marinan med världsomseglare, barer och krogar. Dubbelrum från 1 500 kr inkl frukost. León y Castillo, 227, tel 928-243 040, http://www.hotelsantacatalina.com.

Brismar Canteras. Lägenheter med havsutsikt på strandpromenaden. Gratis wifi. Lägenhet för sex personer från 900 kr. Paseo de Las Canteras 49, tel 928-269 400, http://www.brisamarcanteras.com.

Maype Canteras Apartamentos. Billiga lägenheter på strandpromenaden, de minsta kostar från 400 kr, billigare om du stannar länge. Esquina con la Avenida de Las Canteras 2, tel 928-267 650, http://www.maypecanteras.com.

Förmedlingar. Om du vill hyra lägenhet för längre tid kan du förstås också gå genom förmedlingar som svenska Sembo, www.sembo.se, och spanska Niumba, www.niumba.com.


Text: Per J Andersson • 2010-01-27
RestipsSpanienGran Canaria

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top