Annons
Annons

Madrid är en av Spaniens hetaste matstäder. Foto: Unsplash

Restips

Därför är Madrid Spaniens hetaste matstad

Matstaden Madrid är i ropet. Vi pratade med spansksvenska kocken Birgit Martin Malmcrona och tog del av hennes favoriter i sin hemstad.

Text: Karin Wimark • 2023-05-25 Uppdaterad 2023-05-26

Madrids matscen blomstrar och är det något som madrilenos har i blodet så är det just mat. Här finns små tapasbarer som serverar bläckfiskrätter som pulpo a la gallega och bocadillo de calamares liksom enkla krypin som kokar blåmusslor ackompanjerat av vitt Albarino-vin. Myllrande marknader kantas av Michelinkrogar och byggnader med historiska monument.

– Madrid är en stad som sällan sover. Dessutom är den så lättillgänglig. Du behöver aldrig planera din kväll, den bara sker! säger Birgit Martin Malmcrona som växte upp i Madrid med spansk pappa och svensk mamma. Efter att ha skolat sig som kock i Spanien flyttade Birgit till Stockholm där hon under ett decennium arbetade på välkända krogar som Ichi, Gondolen och Shibumi. Sedan ett par år tillbaka driver hon och hennes man Johan Backéus krogen Naturaj i Sundsvall – och blev kända för det svenska folket 2022 då de båda syntes i tv-programmet Kockarnas Kamp.

Vy över storstaden Madrid.
Idag bor Birgit Malmcrona i Sundsvall men hon saknar ofta pulsen i Madrid. Foto: Getty Images

Ett par gånger om året reser Birgit tillbaka till pulsen, spontaniteten och restauranglivet i Madrid. Hon saknar livsstilen och det faktumet att en vermouth i eftermiddagssolen kan leda till att halva natten plötsligt passerat. Och till skillnad från städer som exempelvis Barcelona har Madrid lyckats behålla sin äkta spanska kultur utan att anpassa sig för mycket till turisterna.

– Det första jag gör när jag kommer hem till Madrid är att ge mig ut på en tapasrunda. Inget lyxigt så där, utan sådant som faller mig i smaken och sånt jag med stolthet tar mina vänner till.

Läs mer: 6 tapasbarer i Madrid – kockens favoriter

Vad gör Madrid till en så bra matstad?

– Här finns så många restauranger i olika prisklasser som erbjuder stor variation. Det är lättillgängligt, klimatet är ultimat för råvarorna och till skillnad från i Sverige är det vanligt att man delar upp middagen på flera restauranger, vilket ger en annan dynamik. Madrid har dessutom bland den bästa fisken och skaldjuren i hela världen. Detta kan tyckas märkligt eftersom staden inte har någon kust, men det lever kvar från förr då det allra finaste från Spaniens kust skickades till kungafamiljen i Madrid.

Vilken stadsdel i Madrid är extra spännande just nu?

– Området Barrio de La Latina håller på att stänga ner trafiken under helger och anpassas efter fler uteserveringar, vilket jag tycker är supertrevligt. Här är det mindre turistigt och stämningen är fin och livat, speciellt på söndagar. Testa gärna en vermut på någon av uteserveringarna och låt barnen leka fritt. Calle Jorge Juan i Barrio Salamanca i centrala Madrid har många trendiga restauranger som är i ropet. Lite dyrare men superhäftiga ställen. Ta exempelvis restaurangen Amazonico som jag nämner i listan nedan.

   

Vilket är ditt favoritkvarter i Madrid?

– Centrala delen av Madrid, nära Puerta del Sol, är ett måste vid ett besök. Här samsas fina gamla byggnader och mängder av restauranger på mysiga gågator fyllda med historia och tradition. Vissa är lite för turistiga tycker jag, men även vi som är från Madrid har våra pärlor vi ofta besöker och är stolta över.

Sen vill jag slå ett slag för området där jag växte upp, Barrio Salamanca. I denna grönskande stadsdel finns också många bra restauranger, butiker av olika prisklasser och parken Retiro – en liten oas mitt i stan. 

Byggnader i rosa och orangea toner.
Madrid är inte lika exploaterat som exempelvis Barcelona och du kan finna riktigt autentisk mat. Foto: Unsplash

Första gången i Madrid, vad får man inte missa?

– Gå ett varv runt torget Puerta del Sol omringad av mysiga gågator fyllda med restauranger och uteserveringar. På torget hittar man 0-kilometersmärket som markerar stadens geografiska centrum men också den omtalade klockan. Varje nyårsafton vid tolvslaget äter vi en vindruva till varje slag, något som direktsänts på spansk TV sedan 1962. Det kungliga slottet Palacio Real är också värt ett besöka liksom Pradomuseet med en av världens främsta konstsamlingar.

Tycker man om fotboll ska man besöka Santiago Bernabéu-stadion, Real Madrids hemmaarena. För bästa utsikt över Madrid ska man ta sig upp till terrassen på hotellet Hotel Riu Plaza Espana. Den som är modig kan promenera över glasbron som sträcker sig mellan två av byggnadens två vingar. Har man några extra dagar rekommenderar jag starkt La sierra de Madrid Guadarrama ett par timmar norr om stan, med superfina vandringsleder och vacker natur.

Karga berg i solnedgång.
La sierra de Madrid Guadarrama är en favoritutflykt för Birgit. Foto: Unsplash

Text: Karin Wimark • 2023-05-25
RestipsSpanienIntervjuMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen