Annons
Annons
Tapas, drink och stadsmiljö.

Madridkocken Birgit Malmcrona bor i Sundsvall men har rötter i Madrid. Här är hennes bästa tapasrunda. Foto: Unsplash

Restips

6 tapasbarer i Madrid – kockens favoriter!

Madrid vimlar av tapasbarer, men vilka är de allra bästa? Madrid-kocken Birgit Malmcrona ger sina bästa tips i den spanska huvudstaden.

Text: Karin Wimark • 2023-05-25 Uppdaterad 2023-05-26

Birgit Martin Malmcrona är kocken som växte upp i Madrid, flyttade till Stockholm och idag driver restaurang i Sundsvall tillsammans med sin man Johan Backéus. Då och då reser hon tillbaka till Madrid för att känna på pulsen, träffa familj och vänner och göra sin obligatoriska tapasrunda. Följ i Madrid-expertens fotspår – här är Birgits favoritställen!

Läs också: Därför är Madrid spaniens hetaste matstad

Kvinna i kockrock ler mot kamera.
Birgit Martin Malmcrona blev känd med svenska folket då hon deltog i Kockarnas Kamp 2022. Foto: TV4.

1. Las Bravas

Jag börjar alltid med pulpo a la gallega och tortilla med salsa brava på Las Bravas. Här dricker man canas, små öl som dricks snabbt och som inte hinner bli varma. Ett tips är att testa clara con limon (öl och citrondricka).

Adress: Pje. De Mathéi 5

2. El Pasaje la Ria

Sedan äter vi alltid blåmusslor på El Pasaje la Ria, ett superlitet ställe där man kastar blåmussel-skalen på golvet i en liten ränna vid baren. Till detta ska man dricka vitt vin på druvan Albarino som de serverar i små porslinsskålar. Stället är enkelt och här är det blåmusslor som gäller.

Adress: Pje. De Mathéi 1

Musslor i en gjutjärnspanna.
Musslor i stora lass – ja tack! Foto: Unsplash
Gata med färgglada hus.
Vid Playa Mayor ligger flera av Birgits favorit-tapasställen. Foto: Unsplash

3. La Torre del Oro 

Sen fortsätter vi till Plaza Mayor till La Torre del Oro, en liten bar som vi alltid tar en eller ett par öl på. Skippa att beställa mat eftersom man får stora tapas som ackompanjeras av ölen. Personalen har funnits i alla tider och är passionerade för tjurfäktning (inget för mig, men vill man uppleva den spanska traditionen är det värt att ta ett snack med dem).

Adress: Plaza Mayor 26

4. La Ideal

La Ideal ska man äta en bocadillo de calamares. Bläckfisken i mackan är alltid fint friterad och mör, vilket kompenserar för det inte så speciella brödet. 

Adress: C. de Botoneras, 4

5. Casa Labra

Till sist brukar vi alltid ta en liten promenad och ta oss till Casa Labra där vi beställer en Tajada de Bacalao (som friterad torsk) som är magisk.

Adress: C. de Tetuán, 12

6. Chocolateria San Gines

Är man sugen på lite sött till slutet av sin runda ligger Chocolateria San Gines väldigt nära. Baren grundades 1894 och gör de bästa churros och porras i hela Madrid.

Adress: Pasadizo de San Ginés, 5


Text: Karin Wimark • 2023-05-25
RestipsSpanienListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen