Annons
Annons
Person som vandrar på ön El Hierro

Vandra på kanarieön El Hierro och ta in den fantastiska naturen. Foto: GettyImages

Spanien

Guide till El Hierro – den okända kanarieön

Den västligaste av de sju Kanarieöarna ansågs före Columbus tid vara världens ände. Välkommen till El Hierro.

Text: Per J Andersson • 2022-02-24 Uppdaterad 2022-02-24

Ta sig runt

Transhierro kör bussar mellan öns byar. Oav­sett vart du ska kostar biljetten 12 kronor. Kanarieöarna har låga hyrbils­priser, räkna med ca 200 kr/dygn med fri körsträcka. Störst är Cicar, men lokala Autos Bamir är också en bra och pålitlig uthyrare. De möter dig i hamnen eller på flygplatsen.

Boende på El Hierro

Ablancas hyr ut enkla men fina lägenheter i La Restinga från 800 kr/natt. Boka via Airbnb eller en hotellbokningssajt.

Parador De El Hierro är öns finaste hotell. Smakfullt inrett med läckert läge på den långa svarta lavastranden Las Playas. Dubbelrum från 1 200 kr/natt.

Balneario Pozo Dela Salud. Vackert beläget spaho­tell med pool vid kusten i byn Sa­binosa nära öns västligaste udde. Dubbelrum från 750 kr/natt. Boka genom en hotellbokningssajt eller mejla hotelbalneariopozodelasalud@gmail.com.

Hus vid en kust med utsikt
På restaurangen Mirador La Peña får man en av ön bästa utsikter. Foto: GettyImages

Äta

El Hierro är inte en ö för kräsna foodies. Stekt, friterat och okryd­ dat är ledorden. Mättande men trist. Undantag finns:

El Refugio. Fiskrestaurang på La Lapa 2 i La Restinga. Bästa stället på ön att äta färsk fisk. Serveras med papas arrugadas (potatis kokad i saltvatten) och tre mojosåser (en vit, en röd och en grön).

Guachinche Aguadara. Ställ Gps:en på Cam. Casas del Monte 8 och anländ till en finca (bondgård) där köttet grillas över öppen eld. Slå dig ner på uteserveringen och ta in de enorma portionerna och omgivningen som påminner lite om det skotska höglandet.

Mirador La Peña. Med öns vackraste utsikt. Vackert designad av Kanarieöarnas stjärnarkitekt César Manrique. En meny som höjer sig över mängden.

Parador De El Hierro. Luncha eller dinera med klass på öns Paradorhotell på Las Playas med storslagen havsutsikt.

Att göra på El Hierro

Vandra

Det finns många välskyltade vandringsleder på El Hierro. Fint är att vandra i pinje­- och laurisilva­skogarna mellan El Julán på öns sydkust och den långa bergsryggen som stupar ner mot La Frontera­dalen. Många fina vandringsleder finns också över ängar med stenmurar mellan byn San Andrés och utkikspunkterna Jinama och La Peña.

Mest fysiskt utmanande är att vandra från La Frontera, upp längs den branta bergväggen till Jinama. El Hierros turistbyrå har en bra vandringskarta som du får gratis på deras kontor på Calle Dr Quintero 4 i Valverde. Sajten hejkanarieoarna.com har också många bra tips på vandringar.

Dyka

El Hierro har Europas bästa dyk­ning. Centrum för öns dykning är fiskebyn La Restinga. Där hittar du bland annat dykfirmorna Buceo el Bajon, Centro de Buseo El Hierro och Extra Divers.

Vatten och klippor på ön El Hierro
Det finns en mängd fantastiska bad platser på El Hierro – bland annat Charco Azul. Foto: GettyImages

4 sköna badplatser

Tacorón. Naturliga havs­ pooler med badstegar, foodtruck med stekt fisk och kallt öl, grill­ platser och solskydd. Coolt ställe i ett landskap som är perfekt för en sci­fi­film som utspelar sig på Mars.

La Restinga. Öns fiske­ hamn på den soliga sydkusten har både en liten svart sandstrand och bryggor med badstegar på lavaklippor. Ett plus är att du har nära till flera bra kaféer, restau­ ranger och barer.

Charco Azul. Svarta lavaklippor på nordkusten med naturliga pooler och grottor. Fint iordningställt med träspänger, trädäck och badstegar.

Arenas Blancas. En för ovanlighetens skull ljus sand­ strand i en vild, karg och blåsig bukt på nordvästkusten. Se upp för de portugisiska örlogsmännen, alltså de blå giftiga maneterna.

Läs tillhörande reportage: El Hierro – den svarta och dramatiska kanarieön


Text: Per J Andersson • 2022-02-24
SpanienGuideKanarieöarna

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen