Annons
Annons
Bästa tipsen för dig som vill vandra, men också sova och äta gott i Priorat. Foto: Getty Images/Jonas Henningsson

Bästa tipsen för dig som vill vandra, men också sova och äta gott i Priorat. Foto: Getty Images/Jonas Henningsson

Restips

Guide till Priorat

Vindistriktet Priorat är perfekt för den som gillar vin, vandring och vacker natur. Här får du tips på boenden och läckra restauranger.

Text: Jonas Henningsson • 2019-05-20 Uppdaterad 2021-06-23

Vandra i Priorat

Det är enkelt att vandra på egen hand i Priorat, lederna är väl uppmärkta och vandringen är enkel till medeltuff. Vill du vandra i bergsmassivet Montsant är det en helt annan sak – där kan vandringen vara mycket tuff, lederna är inte alls lika bra utmärkta och det är lättare att gå vilse när vädret slår om. Här skulle jag rekommendera en guide, lika mycket för säkerheten som för informationen. 

Men du kommer att lära dig så mycket mer om historien, vinet, maten och landskapet om du åtminstone någon dag använder en lokal guide även när du vandrar i vinlandskapet. Dagsturer mellan byarna är att rekommendera. I varje större by finns logi, enklare bed & breakfast eller hotell. En bra utgångspunkt är Falset. 

Den lokala turistbyrån (turismepriorat.org) har bra information om leder, längd i kilometer, hur lång tid man får räkna med att turen tar, restauranger, vingårdar och logi i närheten och annat. Den fristående sajten visitpriorat.com har också bra information om leder, historik och vad man ser längs vägen. Jag vandrade i olika delar av Priorat under en vecka, från Falset i söder, via Gratallops till Siurana och slutligen Ulldemolins i norra delarna av Priorat.

Läs vandrings- och vinreportaget från Priorat här.

Resa dit

Tåg från Köpenhamn till Barcelona med flera olika tågbolag innebär byten i Hamburg, Frankfurt och Paris och tar cirka 25 tim. Billigast blir det med Interrailkort (interrail.se) även om du bara stannar 3–4 dagar. Till Priorat tar du dig enklast med hyrbil. Tåg eller buss är snårigare men fullt möjligt. Från flygplatsen i Barcelona tar det 1,5 tim med buss: busplana.com. Till Falset tar det knappt 2 tim med tåg, renfe.com. Direktflyg till Barcelona med bl a Norwegian och SAS.

Bo

Hotel-Hostal Sport, Carrer Miquel Barceló 4-6, Fint hotell mitt i byn Falset. Riktigt vass restaurang med klassiska lokala rätter och urbra vinlista. Dubbelrum för strax under tusenlappen.
hotelpriorat-hostalsport.com 

Hotel Secrets del Priorat, Placa de la Quartera 23, Falset. Underbart litet boutiquehotell som drivs av ett konstnärspar från Tarragona. Härlig frukost som du avnjuter vid ett stort gemensamt bord tillsammans med de andra gästerna. Från 950 kr.
secretspriorat.com

Hotel La Siuranella, Carrer dels Rentadors 2. Mysigt litet hotell med fantastisk utsikt över dalen och över den fina byn Siurana. Mellan 1 000 och 1 400kr beroende på säsong och utsikt från rummet. Missa inte restaurangen!
siuranella.com

Terra Dominicata, La Morera de Montsant. Vill du slå på stort finns få bättre alternativ än nyöppnade Terra Dominicata. Mitt i vinsluttningen, inrymt i en historisk byggnad med underbar liten pool och högklassig restaurang. Från 2 600 kr.
terradominicata.com

Guide till Priorat
Poolen på Terra Dominicata, Priorats nya lyxanläggning. Foto: JonasHenningsson

ÄTA

Lotus Priorat Restaurant, Carrer de Baix 33, Falset. Enkel och rättfram restaurang med fin terrass där lokalborna samlas för en pizza eller en ljuvlig macka med lokal skinka och annat gott. Fina viner och god vermut. 

Restaurant Hotel-Hostal Sport, Carrer Miquel Barceló 4–6. En av Falsets bästa restauranger lockar alltid mycket lokalbor vilket är ett bra tecken. Suveräna förrätter och bastanta lokala huvudrätter. Helt lysande vinlista. hotelpriorat-hostalsport.com

Els Tallers, Carrer dels Rentadors 2, Siurana. Hotel Siuranellas egen restaurang är väldigt bra. Avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket ger dig bäst överblick över gastronomin i området. siuranella.com

Restaurant Els 4 Molins, Carrer Comte de Rius 8, Cornudella de Montsant. Vill man prova den lokala maten i samtida tappning är den här restaurangen ett måste. Underbara smaker och lysande viner. Avsmakningsmenyer från strax under 500 kr. quatremolins.com

Fonda Toldra Restaurant, Carrer Major 33, Ulldemolins. Låt inte skenet bedra, för enkelheten och den opretentiösa framtoningen är Fonda Toldras främsta tillgång. Och så recepten som ärvts i generationer. Grym utsikt dessutom. Här hänger äldre lokalbor och sippar på bordsvin under långa loja luncher. Underbart. 

Clos Figueres, Carrer de la Font 38. I byn Grattalops som har 200 invånare finns ett trettiotal (!) vingårdar. Det här är en av de bästa. Fin restaurang där du kan smaka av vinerna till lokal mat. 

Merum Priorati, vägen mot Falset (T740), Modern vingård med urtjusigt provningsrum. Ligger i fantastiska miljöer i byn Porrera. merumpriorati.com

Scala Dei, Rambla de la Cartoixa 5. Mycket bra vingård med fin besökskällare i La Morera de Montsant. cellersdescaladei.com

Guide till Priorat
Byn Falset är själva navet för vinturismen i Priorat. Foto: Jonas Henningsson

Text: Jonas Henningsson • 2019-05-20
RestipsSpanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top