Vandringsguiden Åsa Johannesson Alomar är Mallorcabo sedan 35 år. Montage: Barbro Janson Lundkvist, Istock

Vandringsguiden Åsa Johannesson Alomar är Mallorcabo sedan 35 år. Montage: Barbro Janson Lundkvist, Istock

Restips

Guide: Vandra på Mallorca

Vagabonds guide för dig som vill vandra på Mallorca. Tips på vandringsguider,

Text: • 2016-05-12

Snabbfakta

Snabbfakta Yta: 3 640 km² (största ön i ögruppen Balearerna). Språk: spanska och katalanska med den lokala dialekten mallorkinska.  Valuta: euro.  Antal bofasta: 862 000.  Antal turister per år: 15 milj.  Högsta berg: Puig Major, 1 445 m ö h.  Bästa tid att vandra: hög-säsong är i april–maj och sep–okt. Men hela vinterhalvåret är bra vandringstid.

Resa hit

Ett otal charterflyg från olika orter i Sverige går under sommarsäsongen. Dessutom flyger Ryanair, Norwegian, Vueling, SAS med flera. Du kan hitta biljett t/r för så lite som 2 000 kr. 

Resa runt

Bil. Hyrbil är överlägset enklast för att kunna ta sig till vandringsledernas början. En veckas hyra av en enklare bilmodell kostar cirka 1 600 kr. Bensin bekostar du, och därutöver tillkommer hyra av bilbarn-stolar. De kostar från cirk 9 euro st/dygn beroende på vad ni vill ha för storlek och summan betalas på plats. 

Buss eller tåg. Vill ni inte hyra bil finns bra bussförbindelser från Palma till exempelvis Sóller, Valldemossa och Déia, uppe i bergs-kedjan Tramontana. Mellan Palma och Sóller går också en vacker tågsträcka. 

Taxi. Är förstås också ett -alternativ, men man kommer ganska snabbt upp i den summa som det kostar att hyra en bil, om man åker flera längre sträckor. 

Vandra

Temaresor, Wiresor, Prima Travel och Solresor erbjuder paketresor från Sverige med vandring som huvudnummer. Det vanligaste är 8-dagarsresor med Valldemossa, Sóller och Déia som utgångspunkt. Kostar 14 000–16 000 kr/pers och vecka. Då ingår transporter, vissa måltider och guide. 

Det finns även flera vandringsguider på ön som kan skräddarsy turer. 

Vi bokade en tur med Åsa Johannesson Alomar: personlig-guide-mallorca.com för en dags vandring, ca 6–7 timmar. 

Engelskspråkiga vandringsguider kan bokas via mallorcahiking.com eller trekkingtoursmallorca.com

Ger ni er ut på egen hand så tänk på att ha rätt utrustning, och välj välmarkerade leder. Den mest uttömmande vandringsguiden på svenska heter Vandra på Mallorca (Anita och Birger Løvland, Vildmarksbiblioteket, 2008). Den guidar på ett föredömligt detaljerat sätt till mängder av olika leder runt ön.

Bo

Viktigt att veta är att du inte får övernatta och slå läger utomhus, utan särskilt tillstånd. Däremot finns ett litet nätverk av små refugi, en sorts enkla vandrarhem – motsvarigheten till de svenska fjällstugorna. De är öppna året runt, och drivs ibland av kommunen och ibland som privata initiativ.
Här sover du oftast i våningssängar och delar rum med andra vandrare, gemensamma duschutrymmen. Kostar ca 100 kr/natt. Handdukar och lakan kan hyras på plats för extra tillägg.  

Vårt val

Refugi de Tossals Verds, ligger på 540 meters höjd längs med vandringsleden GR 221. Här finns 30 sovplatser och möjlighet att få en enklare bit mat, men man måste alltid ringa i förväg: tel 971 173 700. 

Refugi Can Boi, har 32 sovplatser uppdelade på flera rum, och ligger i vacker miljö i Déia. refugicanboi.com. 

Refugi de Muleta, ligger i en gammal ombyggd radiotele-grafstation nära Port de Sóller, ute på en udde längs med vandringsleden GR 221. 

Fem tips när du vandrar med barn

  1. Välj en lätt tur. Gärna en kortare som  inte är alltför brant och som låter dig gena om humöret skulle svikta. 
  2. Barn-bärstol. Välj rätt modell, vissa klarar upp till 20 kilo. 
  3. Vatten. Tänk på att ta med dig rikligt med vätska, särskilt om du vandrar på sommaren.
  4. Mutor är okej! Några russin till de minsta, kanske några godisbitar till den som är lite större. 
  5. Solskydd. Solkräm och hatt  på är det som gäller, både på barn och vuxna. 

Missa inte

Eldningsförbudet. Du får inte elda utomhus, annat än på särskilt anvisade platser. Maj–nov får du inte elda alls. Skogsbränderna är förödande så förbudet bör tas på allvar.

Missa gärna!

Att bli genomblöt. Regnmolnen kan ligga lokalt över bergskedjan. Det är en god idé att packa ned en regnponcho eller annat lättare regnplagg. 

Liten ordlista 

Puig   –   topp

Platja  –  strand

Cala   –   bukt

Refugi –  skydd, en sorts liten fjällstuga eller -vandrarhem

Guide: Vandra på Mallorca
Bild: Thomas Molén

Sponsrat innehåll: Semesterparadiset som är okänd surfingpärla

Stor guide: Pensionera dig utomlands – spara pengar

Så maxar du Mallorca tillsammans med barnen

Testa dig – är du en sann Spanienälskare?

13 gratisnöjen i Barcelona – bästa tipsen för dig med liten budget


Text: • 2016-05-12
RestipsSpanienGuideMallorcaResa med barnUnderbara SpanienVandring

Scroll to Top