Annons
Annons
Riktigt god tapas hittar du i Barcelona. Vi guidar dig till de bästa haken! Foto: GettyImages

Riktigt god tapas hittar du i Barcelona. Vi guidar dig till de bästa haken! Foto: GettyImages

Restips

Här hittar du Barcelonas bästa tapas

Barcelona är en av världens bästa städer när det kommer till småätande. Här är våra favoriter bland stadens tapasställen!

Text: Jonas Henningsson • 2020-06-22 Uppdaterad 2024-03-22

Det sägs att de små rätterna som vi kallar tapas har fått sitt namn från det lock (tapa) som man förr i tiden lade över tallrikarna med mat som man delade, ett sätt att skydda dem från flugorna som var fler än gästerna på den tidens hak som serverade smårätter. Dagens tapaskultur är betydligt mer sofistikerad. Alla mästerkockar i Barcelona med självaktningen i behåll och båda benen i den lokala matkulturen vet hur man gör bra tapas. Fortfarande finns de slitna små haken kvar, sida vid sida med finställena. Det som förenar dessa två ytterligheter, och som gör att man faktiskt kan hitta samma sköna eklektiska blandning av gäster på båda typer av ställen, är just tapas.

Här är mina favoriter i Barcelona – med en lite vidare tolkning av ordet tapas. Alla former av smårätter och småätande är med här. Skillnaden mellan tapas och pinchos, eller pinxos som man säger uppe i Baskien, är komplex och beror både på geografiskt område och kontext.

Här hittar du Barcelonas bästa tapas
Öl och tapas i Barcelona. Kan det bli bättre? Foto: Jonas Henningsson

Quimet & Quimet

Himmelriket i Poble Sec

Du vet den där frågan om var du skulle äta din sista måltid om du blev tvingad att välja? Jag skulle mycket väl kunna tänka mig en tapasfrossa på underbara Quimet & Quimet. Jag skulle vänta utanför den klarröda dörren lite före klockan sju, och när den äntligen öppnades skulle jag rusa in för att få plats framför disken och där skulle jag stå med ett leende.

Det finns bara ståplatser här och det går bara in femton personer, sedan är det knökfullt. Men ingen gnisslar över det, för de tapas och montaditos som langas fram över disken är fenomenala. Quimet & Quimet i Poble Sec är himmelriket förpackat i små vällustiga rätter. Vinutbudet är också bra, och stämningen är alltid så där härligt sorlig och stimmig att man aldrig vill gå härifrån. Stängt söndagar.

Bar La Plata

historiskt hak

Bar La Plata ligger så där lagom undangömt i de vindlande gränderna i Barrio Gotico. Här hänger mest lokalbor, från tidig dag till en timme före midnatt. Ja de går förstås hem en stund på eftermiddagen när La Plata stänger, det har man gjort sedan 1945 då man slog upp dörrarna. Stammisarna kommer in för det obligatoriska småpratet med ägaren Pepe. Jag går hit för den friterade ansjovisen, som är en salt delikatess som man gärna sköljer ner med en liten Estrella eller två.

Här hittar du Barcelonas bästa tapas
Välkommen till Quimet & Quimet. Foto: Jonas Henningsson
Här hittar du Barcelonas bästa tapas
Upplev Barcelona genom stadens tapas. Foto: GettyImages

El Vasa de Oro

After-beach med stil

Jag vill ogärna besöka Barcelona utan att göra en lov ner till Vaso de Oro. Jag går inte hit bara för tapasen och de andra smårätterna, utan också för den trevliga lokalen och personalen som är uppmärksam och stiligt uppklädd. De har förstått att det här med mat och dryck är något man ska ta på största allvar. Här ska du absolut inte missa ternero med pimientos padrone som sitter som en smäck tillsammans med en väl kyld lager som man tappar på ett sätt som inte är vanligt här i stan. Bättre än så här blir det knappt. Ligger nere i Barceloneta, ett perfekt stopp efter strandbesöket.

  • Calle de Balboa 6

La Tasqueta de Blai

Bäst på tapasgatan 

I tuffaste konkurrens är det här mitt förstaval bland uppsjön av tokpopulära tapas- och pinchoshak på gatan Carrer de Blai i Poble Sec. Anledningen är att La Tasqueta de Blai levererar enastående smårätter som presenteras prydligt på disken. Jag börjar alltid med ett par stycken, men inser ofta att jag beställt minst sju eller åtta stycken innan jag är klar. Cirka 10 kronor styck kostar de (18 kronor för några få lite större godbitar), och du behåller tandpetarna som håller ihop rätterna ’? dessa räknas samman när du ska betala. Störst pinnhög vinner!

Blai 9

Perfekt presentation

Blai 9 ligger, hör och häpna, på Carrer Blai nummer 9, och är ett av pinchosgatans paradställen. Fina pinchos och tapas, med betoning på fina för här lägger man mer tonvikt på presentationen än på de flesta andra ställen i stan. Det är genomtänkt och färgstarkt. Bäst är att ta plats i baren och greppa sina tapas och pinchos rakt över disk.

Här hittar du Barcelonas bästa tapas
Fina pinchos och tapas på Blai 9. Foto: Jonas Henningsson

Bar del Pla

Sinnesutvidgande skapelser

Svamp och wasabi, krispig oxsvans med foie gras, saftiga sardiner och stimmiga samtal. Anledningen till att Bar del Pla lockar såväl matnördar och stjärnkockar som mingelsugna finns i den fint komponerade tapasmenyn och i stämningen. Den är lite mer sofistikerad än vanligt. Fokus ligger både på traditionella katalanska och spanska tapas och samtida, mer sinnesutvidgande kreationer. Det är alltid fullsmockat på Bar del Pla – det bästa betyget ett tapashak kan få. Häng i baren i väntan på ett bord.

Bar Canete

Klassiker med grym vinlista

Canete öppnar redan klockan 13 på eftermiddagen, men man ska vänta med att slå sig ner här till efter tio på kvällen. Då har de tillfälliga besökarna lämnat den fina lokalen och lokalborna tar över. För de vet ju att det här är ett av stans bästa tapasställen, i alla fall för alla oss som vill frossa i traditionella rätter, gjorda precis så som de alltid har gjorts men med en skinande modern handpåläggning av de skickliga kockarna (som det är väldigt roande att se excellera från baren). En av många favoriter är barceloneta bomba, heta köttbullar, perfekta till rödvinet. Vinlistan är en av de trevligaste du kan hitta i den här stan. Stängt söndagar.

Här hittar du Barcelonas bästa tapas
Tapas i Barcelona är så mycket mer än patatas bravas. Här leker man med ingredienserna. Foto: Jonas Henningsson

Jai Ca

Havets frukter

På Jai Ca ska du prova fisk- och skaldjurstapas. Få ställen gör dem bättre än den här institutionen som lockat Barcelonetabor sedan mitten av 1950-talet. En del kommer bara för den hemgjorda vermouthen, men jag går hit för skaldjurstapasen och potatisbollarna som är himmelska.

Cal Pep

Peppad på fintapas? 

Ända sedan Cal Pep öppnade i slutet av 1980-talet har man tillhört Barcelonas bästa tapasställen. På listan över världens femtio bästa restauranger hamnade de så högt som på plats 31 vid ett tillfälle. Ingenstans får du godare spansk tortilla eller tonfisktartar än här. Jag älskar också musselrätterna. Stängt söndagar.

Pincho J

Pinchosparadiset

Få ställen är så måna om att mata upp urmånga pinchos och tapas på bardisken som Pincho J. Metoden funkar, för jag kan aldrig gå förbi här utan att slinka in och beställa åtminstone några små smakprov på vad man lockar med för dagen. Pincho J ligger på Pinchosgatan framför alla andra, Carrer de Blai, i Poble Sec. Betalar gör du per tandpetare som du samlar på dig, det är sen gammalt.

Här hittar du Barcelonas bästa tapas
På Pincho J äter man riktigt gott. Foto: Jonas Henningsson

Pinotxo Bar

Stammistätt i saluhallen

Inne på Boquerian, den stora saluhallen och marknaden som kantar Ramblan, finns några självklara matstopp. En av mina favoriter är Pinotxo med bara fjorton sittplatser som nästan alltid är upptagna (men om man kan tänka sig att stå så finns det ofta plats). Många stammisar har kommit hit lika länge som ägaren Juanito – som själv förberett tapas i mer än 50 år här – och det känns som om alla känner honom. Här ska du prova klassiska katalanska tapas som chipirónes con mongetes, baby squid med vita bönor och arroz caldoso con bogavante, en enormt god risrätt på skaldjursbuljong från hummer.

Casa Dorita

Barcabistro 

Casa Dorita är bistro-Barcelona när det är som bäst. Mingligt, fullsatt och skön stämning nästan oavsett när man kommer hit. Många lockas av den fina vinkällaren. Men de flesta fastnar också för utbudet av tapas. Min favorit bland tapasrätterna är omeletterna – vilken som helst faktiskt.

Här hittar du Barcelonas bästa tapas
Pinotxo Bar bjuder på läckerheter. Foto: Jonas Henningsson

Casa Mari y Rufo

Skaldjursfantaster, se hit!

Casa Mari y Rufo ligger lite avsides nära Mercat de Santa Caterina (som också har några bra tapasställen) men är väl värt en liten avstickare – en avstickare som ofta blir längre än vad man tror, för det är väldigt trevligt att gå in och sätta sig vid baren och kolla när köket jobbar här. Skaldjur är det som gäller. Urgod pulpo, navajas och gambas. Bra vita viner likaså.

  • Carrer de Freixures 11

Can Cisa/Bar Brutal

Naturliga viner

Can Cisa och systerstället Bar Brutal är på mångas läppar – även mina. Jag gillar naturvinsurvalet på Can Cisa –även om jag inte alltid annars går igång på orangea viner känns de helt rätt här. Jag älskar tapasutbudet på Bar Brutal och jag gillar stämningen.

Abirradero

Hantverksöl och tapas

Tapas och hantverksöl, kan det vara något? Absolut, inte mycket går upp mot att para små goda snittar med spännande och färskt öl. På Abbiradero brygger de sitt eget öl och gör det bra, jag gillar variationen med gose, suröl och kvadruplar på tavlan (man har 40 öler på fat), inte bara dubbel-IPA som man förväntar sig. Maten då? Jo – ett knippe fina tapas. En annan öl och tapas-favorit är Bier Cab (Carrer de Muntaner 55), som ständigt parkerar på listor över världens bästa ölbarer.

Här hittar du Barcelonas bästa tapas
Beställ in ett glas vitt. Passar perfekt till bläckfisk. Foto: Jonas Henningsson

Barcelonas skönaste hotell – från budget till lyx

15 turistfria favoriter i Barcelona

Vinets väg i spanska Priorat


Text: Jonas Henningsson • 2020-06-22
RestipsSpanienBarcelonaListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top