Vad sägs om att besöka dessa städer på nästa resa till Spanien? Foto: GettyImages

Restips

6 spanska småstäder som får dig att glömma Barcelona

Historia råder det ingen brist på, inte heller kultur och spektakulära vyer. Vi listar 6 charmiga spanska städer som får dig att vilja skippa storstäderna.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-08 Uppdaterad 2024-06-07

1. Albarracín, Aragonien

En av Spaniens vackraste byar om spanjorerna själva får välja. Innästlad mellan bergen Sierra de Albarracín, som är en del av bergskedjan Iberiska bergen. Albarracín är omgiven av branta klippväggar och stora röda flyttblock, som lämpar sig för klättring, främst bouldering. Trots det lilla invånarantalet på omkring 1000 personer är den historiska byn, med spår från morisk och medeltida arkitektur, välbevarad. Detta beror på att stora delar av byn utsågs till Monumento Nacional 1961, varpå större restaureringsprojekt räddade byn från det förfall som drabbat många andra byar.

Albarracín ligger i provinsen Teruel i den autonoma regionen Aragonien. Foto: GettyImages
Upptäck den medeltida staden Albarracín. Foto: GettyImages

2. Toledo, Kastilien-La Mancha

En stad med gedigen historia som inkapslar många viktiga epoker i landets historia – omkring 192 f Kr fanns här redan en betydelsefull iberisk bosättning som fick ge vika för romarrikets utbredning. Toledo blev ett strategisk centrum på den iberiska halvön för romarna, och under muslimskt herravälde behöll staden sin position som politisk högborg. Idag är det ett populärt utflyktsmål för Madridborna. Strosa i de smala gränderna i stadens judiska kvarter.

Toledo ligger vid floden Tajo som flyter genom Dpanien tvärs över Portugal och mynnar ut i Atlanten vid Lissabon. Foto: GettyImages

3. Ubrique, Andalusien

Ubrique är en pittoresk pueblo blanco (vit stad) i Serrania de Ronda-bergen i Cadiz-provinsen. Här möts naturreservaten Grazalema och Los Alcornocales och det finns gott om vandringsmöjligheter i området. Likt en stenhård kuliss reser sig klippväggen Cruz de Tajos bakom staden. Och som många andra spanska städer har Ubrique en lång och intressant historia, men staden är också känd inom modevärlden på grund av sin läderindustri. Modehus som Loewe, Louis Vuitton och Gucci har sedan länge vallfärdat till staden.

Ermita de San Antonio in Ubrique, Cadiz, Spain. Hermitage of San Antonio at night

4. Deià, Mallorca

För 20 år sedan skrev Vagabonds redaktion så här om Deià: ”En liten by i bergen där många konstnärer bor. Smala gränd, vacker kyrka, mycket avslappnat, en hel del före detta hippier har slagit sig ner här.” Idag har hippierna antingen dragit vidare eller blivit rika. Staden är nämligen en hotspot för välbäställda och kändisar och Belmond La Residencia är deras näste. Ett sätt att ta sig till Deià från Palma är att ta det gamla trätåget till Port de Sóller och sen vandra en dryg mil, eller ta buss.

Läs mer: Chefredaktörens bästa tips till Sóller och Port de Sóller på Mallorca

Deià ligger omkring 40 minuters bilvärd nordväst om Palma. Foto: GettyImages

5. Ronda, Andalusien

Även om det finns många så kallade pueblos blancos, vita städer, i Andalusien där arkitekturen och snirkliga gränder lockar turister så är det något extra speciellt med Ronda. Det är stadens dramatiska läge som imponerar! Belägen på bergsplatå, 750 meter över havet, delas staden i två av en djup ravin. Den slingrande Guadalevínfloden gröper ur klyftan som når 200 meter ner. Promenera över bron Puente Nuevo, ta in de vackra vyerna och fortsätt sedan till Palacio de Mondragón. Det gamla arabiska palatset byggdes på 1300-talet och huserar Stadsmuseet och dess vackra trädgårdar.

Hänger man på spanska solkusten ligger Ronda endast en timme och tio minuter med bil norr om Marbella.

Ronda, 200 meter upp och helt makalösa vyer rakt fram. Foto: GettyImages

6. Salamanca, Kastilien & Leon

Stadens berömda universitet är ett av Europas äldsta ännu verksamma universitet. Från torget Plaza Mayor är det gångavstånd till många av stadens sevärdheter; den romerska valvbron över floden, palatset Casa de las Conchas, barockkyrkan Clerecía och stadens två katedraler. Den gamla katedralen byggdes mellan 1100- och 1200-talen och står bredvid Salamancas ”nya” katedral som byggdes mellan 1533 och 1733.

Salamancas nya katedral har inslag av gotik, renässansstil och barock stil. Foto: GettyImages


Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-08
RestipsSpanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen