Annons
Annons
För fans av historisk arkitektur har staden mycket att erbjuda. Slottet på höjden har anor från medeltiden och användes som fängelse ända in på 1900-talet. Foto Karl Johan Larsson, Getty Images, Istockphoto.

För fans av historisk arkitektur har staden mycket att erbjuda. Slottet på höjden har anor från medeltiden och användes som fängelse ända in på 1900-talet. Foto Karl Johan Larsson, Getty Images, Istockphoto.

Restips

24 timmar: Ett skotskrutigt dygn i Edinburgh

I Skottlands huvudstad hinner du med mycket på ett ynka dygn – från vacker slottsmiljö och rivig whisky till ekologiska restauranger i toppklass.

Text: • 2016-02-28 Uppdaterad 2021-07-21

08.00 Bästa frukosten

Är du ute efter bra frukost? Då är Loudons (94 b Fountainbridge, loudons-cafe.co.uk) rätt ställe. På vardagarna är det i regel lite nyttigare saker på menyn än på helgen. Utomhusplatser finns för soliga morgnar. På vardagar öppnar Loudons kl 08, på helger en timme senare.

09.15 Morgonpromenad

Edinburghs längsta gata är Leith Walk som går från slutet på Princes Street, strax norr om Waverly järnvägsstation, ner till vattnet i stadsdelen Leith. På vägen från kaféet passerar du Edinburgh Castle, men det har inte öppnat ännu så vi återkommer lite senare. Leith Walk består, för att vara korrekt, i själva verket av en rad gator, bland andra Leith Street, Elm Road och Constitution Street. Den lata tar en taxi samma väg, vilket går på cirka 10–15 minuter.  

10.15 Kunglig lyx vid havet

Vid kajen i Leith ligger den kungliga yachten, The Royal Yacht Britannia (royalyachtbritannia.co.uk), för ankar och är numera öppen för allmänheten. Båten har använts av den brittiska kungafamiljen i över 40 år och är ett fantastiskt flytande palats.

24 timmar: Ett skotskrutigt dygn i Edinburgh
Dresscode: skotskrutigt.

12.00 Eko-lunch

Edinburgh har många bra restauranger, men du måste välja dem med omsorg. De vanliga turistfällorna ligger och lurar lite här och var i stan och bjuder på trista smakupplevelser. Ett stenkast från Royal Mile (se nedan) ligger mysiga Timberyard (10 Lady Lawson Street, timberyard.co) som fokuserar på närodlade och högkvalitativa råvaror. Restaurangen ligger i en gammal lagerbyggnad och sommartid öppnar de den fina bakgården, som rymmer egna odlingar.

14.00 The Royal Mile

The Royal Mile kallas området från Edinburghs slott ner till Holyrood-palatset. Sträckan är just en skotsk mile lång och består av gatorna Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate och Abbey Strand. Det är vackert, om än ack så turistigt. Gå en sväng här, besök slottet och avsluta med en rundtur på Scotch Whisky Experience (scotchwhiskyexperience.co.uk). Här lär man sig allt om water of life, som skottarna kallar sin nationaldryck.

24 timmar: Ett skotskrutigt dygn i Edinburgh
Skotsk nationaldryck.

16.30 Allt för ditt afternoon tea 

Anteaques (17 Clerk Street, anteaques.co.uk) är en antikbutik och teshop i ett. Här finns allt för ditt afternoon tea – lösviktste i alla dess smaker samt fantastiskt, antikt porslin.

17.00 Cheers!

Precis som i de flesta andra storstäder så växer Edinburghs utbud av stilfulla barer för varje år som går. Men skippa dem! När du är i Skottland så är det faktiskt äkta, murriga pubar som gäller i första hand. The Royal Oak (1 Infirmary Street) är precis en sådan. Puben ligger mitt i stan och har livemusik varje kväll. Vill du – trots allt – ha något mer fancy än en pub så åk till vackra och storslagna baren The Dome (14 George Street, thedomeedinburgh.com), som är inrymd i en gammal pampig banklokal.

 

24 timmar: Ett skotskrutigt dygn i Edinburgh
Ingen vanlig pub. Baren The Dome ligger i ett gammalt bankpalats.

19.30 Biffen är klar

Slaktarna McKirdy’s har sedan 1895 levererat kött till Edinburghborna. Nuförtiden serverar de stans kanske bästa biffar, på vad som idag är McKirdy’s Steakhouse (151–144 Morrison Street). Är du sugen på att testa nationalrätten haggis så går det förstås alldeles utmärkt här. 1998 blev McKirdy’s haggis vinnare i prestigefulla Skotska haggismästerskapen. Det är förstås ett tag sedan, men haggisen lär stå sig än idag. Vill du lyxa till det lite mer än en enkel biff satsar du på Restaurant Martin Wishart (54, The Shore) som sedan 2001 kan stoltsera med en stjärna i Guide Michelin. Restaurangen ligger vid vattnet i Leith.

21.30 Natten hägrar – eller en sista whisky

Avslappnade Cabaret Voltaire (36 Blair Street, thecabaretvoltaire.com) är en blandning av nattklubb och konsertlokal för den lite yngre publiken. Här spelar ofta kända dj:s och band. Kika in på deras sajt vad som är på gång när du är i stan. Är du inte sugen på fullt så mycket ös eller är några år äldre? Testa klassiska baren Bow Bar (8 West Bow), en musikfri och mer stilfull avslutning på ditt hektiska dygn. Här finns en imponerande mängd olika single malts att välja mellan (flest i hela Skottland, hävdar de själva) samt ett bra urval av ales. 

24 timmar: Ett skotskrutigt dygn i Edinburgh
Entrén till the Dome.
24 timmar: Ett skotskrutigt dygn i Edinburgh
Missa inte!

Missa gärna!

För mycket tid kring The Royal Mile. The Royal Mile och Edinburghs slott är förvisso fina, men fastna inte här med de andra turisterna. Lägg hellre tid på att upptäcka andra delar av stan.

Missa inte!

Det litterära Edinburgh. Är du intresserad av böcker så får du inte missa en pub-runda i kända författares fotspår. Läs mer på edinburghliterarypubtour.co.uk.

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin

Skottland: Vallfärd till whiskyns källa

10 isländska måsten


Text: • 2016-02-28
RestipsStorbritannienEdinburghWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top