Annons
Annons
Foto: Göran Ingman / Visit Britain.

Foto: Göran Ingman / Visit Britain.

Restips

24 timmar i Londons West End

Trängsel, trams, turister. Men även Londons förnämligaste restauranger och shopping. I West End finns nöjen för en vecka, här är din första dag.

Text: • 2015-05-10 Uppdaterad 2021-07-21

08.00 Good morning!

Överkastet har en märklig Kermitgrön kulör. Men det är också enda plumpen i protokollet, på alla andra sätt är Radisson Blu Edwardian Mercer Street perfekt för några Londondagar. Smålyxigt med idealiskt läge. Glid ur sängen, men skippa hotellfrukosten. Den är för dyr. 

08.30 Koffein med känsla

Möt Londonluften i Seven Dials, ett småstadscharmigt område i West End. Gör en U-sväng åt vänster när du lämnar hotellet och följ kaffedoften till 27 Monmouth Street och de vänliga bönexperterna på Monmouth Coffee. Risk för köer ibland, men kaffet är i världsklass. 

9.30 Besök ett tempel

Världens största butik för reselitteratur hittar du på 12–14 Long Acre, ett absolut måste för dig som gillar äventyr, bokdoft och kartor. Stanfords grundades 1901 och har haft Ernest Henry Shackleton, Florence Nightingale och Michael Palin bland kunderna.
stanfords.co.uk

24 timmar i Londons West End
Stanfords, för kartnördar och bokälskare.

10.30 Fynda musikalbiljetter

TKTS på Leicester Square säljer musikalbiljetter till föreställningar samma dag, med rejäla rabatter. Toppen om du vill ha en musikalupplevelse men inte bryr dig om exakt vad du får se, eftersom utbud och priser varierar från dag till dag. Luckorna öppnar klockan 10, om du skulle vilja lämna Stanfords lite tidigare.

11.15 Lilla Kina

Ta en tur till Kina före lunch! Sedan mitten av 1970-talet breder Londons Chinatown ut sig längs Gerrard Street norr om Leicester Square och kan vara värd att strosa igenom om du inte sett en chinatown förut – men särskilt exotisk känns den knappast.

12.00 Italienskt till lunch

Är du sugen på asiatiskt så kan du hänga kvar i Chinatown. Men vi sicksackar oss bort mot Seven Dials igen och italienska krogen Rossopomodoro på 50–52 Monmouth Street. Kockarna är hämtade från Neapel, ingredienser och vedugnar likaså. Pizzorna är sagolikt smaskiga. 

13.00 Kultur utan kostnad

National Gallerys fasta kollektion är ett av stans främsta gratisnöjen (men betala gärna den föreslagna donationen på 4 pund för att stödja verksamheten). Här kan du titta på runt 2 300 konstverk av storheter som da Vinci, Michelangelo, Rubens, Monet och van Gogh.  

24 timmar i Londons West End
National Gallery – stans bästa gratisnöje.

15.00 Färgexplosion

London kan vara så grått så grått. För en stunds färgterapi, kika in på det lekfulla lilla torget Neal’s Yard i Seven Dials. Här finns hälsokostbutiker och kaféer och restauranger med eko och organiskt i fokus. Utomhusfika om vädret tillåter.

16.30 Vällagrad vinbar

Gordon’s Wine Bar, 47 Villiers Street, har funnits sedan 1890. Men de stearinljusbelysta källarvalven får stället att kännas mycket äldre än så. Portvin, madeira och sherry lagras på plats och serveras direkt ur faten. Ostutbudet är omfattande. Kombinera och njut.

24 timmar i Londons West End
Färgglatt i Neal’s Yard. Foto: Istock.
 

19.30 Showtime

Ridån går upp för Lejonkungen, Mamma Mia!, Phantom of the Opera och andra klassiska musikaler i West End.

22.30 Cocktail med klass

Finklädd och fortfarande pigg? Låt betalkortet jobba lite. Artesian, i The Langham Hotel, har tre år i rad utsetts till världens bästa bar. Specialiteten är romdrinkar och klassiker som Old Cuban, Negroni och Daiquiri finns givetvis på menyn. För sisådär 200 kronor styck.

24 timmar i Londons West End
Drinkperfektion på Artesian.

Missa gärna!

T-banan från Leicester Square till Covent Garden. Avståndet är så kort att ”tuben” tar längre tid än att promenera. Samma kan sägas om flera stationer i London – håll dig på marknivå istället.

Missa inte!

Hotel Chocolate. Chokladbutik på 4 Monmouth Street. Här köper du presenter åt de därhemma – och praliner till dig själv. Har egen chokladtillverkning och vanvettigt goda chokladdrycker.

Mer om London:


Text: • 2015-05-10
RestipsStorbritannienLondonWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen