Annons
Annons

Titti Schultz är i London minst en gång om året. Foto: Peter Knutson, Getty Images

Restips

London – 15 sköna tips till cityresan!

Anglofilen och radioprofilen Titti Schultz kan London utan och innan. Här är hennes bästa tips på restauranger, aktiviteter och afternoon tea – perfekt för en lyckad weekend!

Text: Karin Wimark • 2023-07-21 Uppdaterad 2023-07-22

Om det är någon person man ska snacka England med så är det radioprataren och journalisten Titti Schultz. Sedan hennes första språkresa till England 1986 har hon varit frälst! Frälst i de små byarna på landsbygden, pubarna med öl-klibbiga golv, Londons myllrande gator och det genuina intresset för andra människor.

– Jag älskar att åka ut på den brittiska landsbygden, men det är något speciellt med London! Jag blir en bättre version av mig själv när jag är där, jag blir mer av mig själv, lite gladare! Allt känns lite mer när jag är i London.

Minst en, ofta flera gånger per år resor Titti till London och låtsas att hon bor där. Strosar i matvarubutiker, driver runt i timmar och njuter av att få vara ifred. Samtidigt är samtalet aldrig långt borta något hon finner väldigt sympatiskt.

– Här finns en inbyggt ödmjukhet och en varm mentalitet och jag har alltid upplevt London som väldigt välkomnande! Vardagen där har en guldkant, en känsla jag tror att jag delar med väldigt många svenskar. Det är som hemma fast med plusmenyn några gånger om.

Det är något välkomnande med London, tycker Titti Schultz. Foto: Getty Images

Vad är unikt med just London, tycker du?

– London är en lätt stad att leva i tycker jag och inte så stort som man tror. Dessutom en av världens mest detaljrika städer! Nu sticker jag ut hakan, men så är det verkligen. Åker du hit för att shoppa – absolut, gör det första gången. Men andra gånger du är där, se till att viga en eftermiddag åt att utforska! Stanna upp och se dig omkring. Titta på gjutjärnsstaketen, vad har folk för gardiner i sina hem, hur ser entrédörrarna ut? Varför är hela stan fullt med ananaser? London kryllar av detaljer!

 Första gången i London – vad får man inte missa?

– Då tycker jag det är givet att besöka klassiker som Big Ben, Saint Paul’s Cathedral och Tower Bridge. Har man dock varit här förut tycker jag man ska ta en buss ut till olika områden och promenera tillbaka. Östra London och södra delen av Themsen är några tips! Jag vill också uppmuntra alla att ta små avstickare, gränder och upptäcka det oväntade! Det är dyrt i London men man kan få mycket roligt gratis, bara man är nyfiken!

Något speciellt område som är extra intressant just nu?

– Docklands och den södra sidan av floden! Det området var en gång i tiden rätt stökigt, men expanderar och utvecklas på ett jäkla trevligt sätt. Här finns jättegamla fina pubar kvar och nya fräscha kaféer. Promenera sedan tillbaka längs södra sidan av floden via Bourough Market och galleriet Tate Modern, korsa floden vid nästa bro och vips är du vid Covent Garden. Ett annat område som växer hela tiden är Shoreditch vid nordöstra sidan av floden. Här finns rolig shopping, otrolig streetfood och lite alternativa affärer. Är man en foodie viger man definitivt några måltider här. Spana också in The Hoxton hotel.

Shoreditch, ett kreativt och växande område värt ett besök. Foto: Unsplash

Titti Schultz tipsar:

Att göra (och inte göra) i London

1. Besök Daunt Books i Marylebone

I Marylebone nära The Prince Regent ligger den fantastiska bokhandeln Daunt Books som alltid värd ett besök. I detta område shoppar lokalborna och det är värt att ta några tvärgator för att kolla i små butiker.

Gör ett besök på Daunt Books, en av Londons charmigaste bokaffärer. Foto: Unsplash

2. Ta bussen & utforska förorterna!

Besök Brixton en eftermiddag för att se hur folk bor på riktigt! Eller sätt dig på en buss mot White Chapel där det finns fantastiska restauranger. Jag tycker man ska åka buss och se sig runt när man är i London! Och glöm inte att titta på skyltarna. Många husfasader har en platta där det kan stå något i stil med: ”Här bodde Charles Dicken” eller ”Här bodde Shakespeare” men också humoristiska skyltar som ”Här bodde en riktig dåre”.

Gör en dagsutflykt till exempelvis Brixton och botanisera på Brixton Market. Foto: Unsplash

3. Skippa Oxford Street

Rätt trist gata, med ett undantag: varuhuset Selfridges! Här väntar dyr internationell handel vilket nästan är en sevärdhet i sig. Att botanisera bland prylar som exempelvis systrarna Kardashian har på sig.

4. Besök en kyrkogård

De ser inte ut som hemma och har en helt annan typ av utsmyckningar. I England är man jättenoga med att bevara och jag tycker det är spännande att följa olika perioder som varit.

5. Frossa i museum

Besök London Transport Museum och du kan räkna med att bli kvar i flera dagar. Perfekt för dig med barn. Ta också med barnen till Tate Galleries och besök deras museumshop. Barn älskar den butiken som kryllar av spännande böcker och roliga souvenirer. Ett annat museum är Natural History Museum som är ett av de största museum för naturhistoria i världen.

Läs också: 6 pubar du inte får missa i London

London vimlar av imponerande museum. Ta dig tid och utforska! Foto: Unsplash

6. Upptäck Primerose Hill

Detta är ett otroligt gulligt område dit du kan promenera för att sedan botanisera bland gulliga små fik. Missa inte den grönskande parken med härlig utsikt över London.

7. Skippa fish & chips

Ja, du hörde rätt. Jag tycker ofta man blir besviken och skulle hellre satsa på en Shepherds Pie om jag befinner mig på en klassisk pub. Och när vi snackar pubar – se till att nörda ner dig och fråga vad de har för olika ölsorter med mera.

8. Skaffa dig en bra guidebok

Det finns många roliga guideböcker om England som inte är de mest klassiska. Ett tips är ”London – a guide for a curious wanderers” som berättar information om allt från lustiga gatunamn till vad symbolerna på brevlådorna betyder. Passa också på att köpa dig en ordentlig papperskarta du kan veckla ut.

Skaffa en udda guidebok och utforska London på nya sätt. Foto: Unsplash

Afternoon tea och indiskt

1. Bästa afternoon tea i London

Är det första gången tycker jag att det ska göras på det ultimata sättet. Det vill säga boka afternoon Tea på någon av lyxställena Savoy, The Langham eller The Ritz. Savoy är favoriten! Ett urgammalt hotell dit du går för den ultimata afternoon tea-upplevelsen. Här väntar sida efter sida med olika tesorter och man sitter där och äter gurksmörgåsar och undrar: vad är det egentligen som är så speciellt? Jo, det är upplevelsen och helheten! Ska man unna sig så kör på the real deal, men se till att boka i förväg.

Afternoon Tea på Savoy är en höjdpunkt i London. Foto: Unsplash

2. Titti Schultz favoritrestaurang – Sexy Fish

Är man en foodie ska man besöka denna Asian fusion-restaurang vars inredning är bananas. Häng i baren, ät en smarrig middag och häng kvar på kvällen, efter 21 blir det fest på Sexy Fish! Personalens jobbkläder matchar inredningen.

3. Indisk nattamat

I Soho ligger många grymma indiska restauranger, något man i London äter som nattamat! Många har öppet till 03 vilket gör det perfekt till efter pub- eller klubbkväll. På Brick Lane i Shoreditch kan du räkna med att få helt fantastisk indisk mat! Jättegott är det också på The Dehli Brasserie i Soho. Här är det varken mysigt eller fint, men man går dit för maten som är grym.

Käka indiskt i London! Stan kryllar av schyst indisk mat. Foto: Unsplash

Bästa hotellet i stan

1. The May Fair & The Mayfair Townhouse

Jag checkar gärna in på ett hotell mitt i stan för att sedan promenera på andra ställen. Under 20 000 steg om dagen är att skämmas i London! Två favorithotell är The Mayfair Townhouse och och The May Fair. Jag bor gärna schyst när jag är i London. I övrigt är jag definitivt inte posh!

6 pubar du inte får missa i London

48 timmar i London – en av Europas megametropoler


Text: Karin Wimark • 2023-07-21
RestipsStorbritannienGuideIntervjuWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen