Annons
Annons
Landskapet går inte att se sig mätt på: snötäckta berg, gröna ängar och den glittrande Atlanten.

Landskapet går inte att se sig mätt på: snötäckta berg, gröna ängar och den glittrande Atlanten.

Restips

Guide, rundresa med bil i Skottland

Dramatisk natur, spännande ruiner och maltwhisky såklart. Men också surfare, shinty och after ski. Häng med på en roadtrip genom Skottland, genom högländerna till Yttre Hebriderna.

Text: Kristian Andersson • 2014-05-15 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta Skottland

Huvudstad: Edinburgh.
Språk: engelska, skotsk gäliska, lågskotska.
Invånare: 5,1 miljoner.
Religion: 65 % kristna, resten minoritetsreligioner.

Läs också reportaget: Roadtrip i Skottland bland hedar, öar & whisky

Resa  till Skottland

Ryanair flyger direkt till Edinburgh från Skavsta och GÙ�teborg City Airport. Dyrare med SAS men de flyger också direkt, Arlanda–Edinburgh och Kastrup–Aberdeen.

Ta sig runt i Skottland

Hyra bil. De flesta stora hyrbilsfirmorna finns representerade på flygplatserna. Via holidayautos.se går det att hyra en mellanstor bil en helg för runt tusenlappen. Vänstertrafik kan vara lite klurigt i början men man vänjer sig snabbt. Automatisk växellåda är att rekommendera.
Färja.calmac.co.uk är det lätt att boka och betala färje­biljetter. Vi reste från Uig till Tarbert och sen tillbaka från Stornoway till Ullapool och det  kostade 125 pund för fyra personer och en bil.

Boende i Skottland

Det finns ett stort utbud av bed & breakfast i de flesta byar och städer. Ett trevligt och ofta prisvärt sätt att bo. På visitscotland.com kan man söka efter boende i olika prisklasser.
Inverlochy Castle. Elegant men svindyrt. Billigaste dubbelrummet kostar 320 pund/natt – lågsäsong. Om du har gott om pengar kan du låta dig bli hämtad med slottets egen Rolls-Royce och bo kungligt
i någon av sviterna, från 590 pund/natt.
VÅRT VAL: The Spoons. Mysigt litet boutique-bed & breakfast på Isle of Skye. Lantligt, lyxigt och med den vackra naturen precis runt knuten. Från 115 pund/dubbelrum, men då ingår afternoon tea med hembakta scones. Populärt ställe, boka i tid.
Hilton Coylumbridge. I hjärtat av Cairngorms nationalpark är det här ett perfekt läge för friluftsturisten. Stort och lite opersonligt men med bra service och bra restauranger. Drygt 110 pund/dubbelrum.

Äta i Skottland

Skottlands nationalrätt, haggis, kokt färs på fårinälvor, är godare än det låter. Annars är det klassiker som fish and chips och hamburgare med pommes frites som dominerar på pubarna. Bra ställen ska ha en grillad angus beef på menyn och så äter skottarna såklart lamm i alla dess former.
På många krogar serveras ”All day breakfast” och då får man vanligtvis korv, bönor, ägg, bacon och lite haggis. Maten kostar ungefär som i Sverige och mina fördomar om det brittiska köket kom ofta på skam – vi käkade gott på resan.
The Cluanie Inn är ett bra och mysigt matstopp på vägen ut mot Isle of Skye. Kockarna satsar på närproducerat och menyn varierar efter vad de får tag på. Vi åt riktigt god lax här. Ligger i Glenmoriston, längs med väg A87. cluanieinn.com.
The Winking Owl. Stora portioner bra mat (lammfärsburgaren!), den avslappnade trevliga personalen och den skönt murriga heltäcknings­mattan gör restaurangen mitt i Aviemore värt ett besök.
123 Grampian Road, thewinking­owl.net.

Prisläge i Skottland

En pint öl kostar 3 till 4 pund på de flesta pubarna, en kopp kaffe knappt 2 pund.

Guide, rundresa med bil i Skottland
The Cluanie Inn. Klassisk pub med över 100 olika sorters maltwhisky.
Guide, rundresa med bil i Skottland
Stökig men charmig trädgård i byn Blair Atholl.

Missa inte!

Isle of Skye. Åk runt och insup det dramatiska och vackra landskapet. Stanna till i de små byarna och slå dig ner på en pub. Njut.

Missa gärna!

Loch Ness Center. Historien om odjuret är i och för sig fascinerande, men busslaster med turister och en souvenirshop med stora Nessiegosedjur – nej tack.

3 infriade fördomar om Skottland

1. Vädret. Fullständigt opålitligt. Ena sekunden strålande sol, i nästa så öser regnet ner. Ta med regnkläder och tjock­tröja, även om du åker dit mitt i sommaren.

2. Skottarna. Lika trevliga, sköna och gästvänliga som ryktet säger. De värnar om sina traditioner men välkomnar alla att ta del av dem – en charmig kombination. Och man förstår nästan allt de säger.

3. Vänstertrafik. Det känns både dumt och lite avigt att köra på fel sida av vägen. Men det går snabbt att anpassa sig. Är du en ovan bilförare ska du dock se till att hyra en bil med automatlåda.

Guide, rundresa med bil i Skottland
Räkna får. De skotska hedarna kryllar av söta ullproducenter.

Text: Kristian Andersson • 2014-05-15
RestipsStorbritannienSkottland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen