Annons
Annons
Vy över turkost vatten i Yttre Hebriderna.

Ta tåget till Yttre Hebriderna. Vi guidar till rutt, boende och hur du tar dig runt på plats. Foto: Getty Images

Restips

Tåg till Yttre Hebriderna – äta, bo & sevärdheter

Ta tåget och båten till Yttre Hebriderna för en storslagen naturupplevelse. Vi guidar till boenden, mat och dryck och nöjen.

Text: Anders Hvidfelt • 2023-12-22 Uppdaterad 2023-12-22

Resa dit

Räkna med att det tar minst fyra-fem dagar att ta tåget hela vägen från Sverige till kusten i nordvästra Skottland och därefter båt över till Yttre Hebriderna. Restiden från Köpenhamn till Hamburg är 5 tim 30 min. Ett alternativ är att fortsätta därifrån till Bryssel (7 tim 30 min), ta Eurostar under Engelska kanalen till London (2 tim) och sedan åka vidare till Oban via Edinburgh och Glasgow (9 tim).

Ett Interrailkort är den bästa investeringen för den som reser med tåg. Finns en rad olika alternativ. Exempel: tio resdagar inom två månader i andra klass kostar 4 035 kr, obegränsat resande under två månader 7 117  kr. Fler priser hittar du på interrail.se/online.

Rederiet Caledonian MacBrayne trafikerar rutterna Ullapool till Stornoway, Uig till Tarbert och Lochmaddy, Mallaig/Oban till Lochboisdale och Oban till Castlebay. För priser och tidtabeller: calmac.co.uk.

Läs också tillhörande reportage: Tågluff till Yttre Hebriderna – en drömresa till vindpinade öar

karta över Yttre Hebriderna.
Turkost hav och strand och berg på Yttre Hebriderna.
En rundresa på Yttre Hebriderna är en upplevelse för livet. Foto: Getty Images

Resa runt

Buss. Från busstationen i Stornoway kan man för bara några pund åka runt både Isle of Lewis och Isle of Harris. En rad olika bussbolag står för trafiken på ögruppen. Turlistorna är dock inte alltid synkade med varandra. Bättre turtäthet under högsäsong än på hösten och vintern.

Bil. På Yttre Hebriderna finns flera biluthyrare. Car Hire Hebrides har kontor i hamnen i Stornoway, men även i anslutning till stadens flygplats och på Benbecula Airport och i Tarbert på Isle of Harris. Stornoway Car Hire har kontor 15 min från centrala Stornoway.

Husbil. Ett sätt att utforska Yttre Hebriderna och slippa jaga boende är att hyra husbil. Var dock beredd på att de flesta vägarna är mycket smala, där möten endast är möjliga vid så kallade passing places. Outerhebrides Campervanhire har flera olika husbilsalternativ. 

Cykel. Många väljer att se Yttre Hebriderna på cykel. På öarna både i norr och söder finns möjlighet att hyra allt från mountainbikes till elcyklar. 

Grönskande ängar och turkost vatten på Yttre Hebriderna.
Mäktiga vyer med grönskande kullar och turkost vatten. Foto: Getty Images
Musslor på tallrik
Passa på att frossa i skaldjur och färsk fisk. Det finns det gott om på Yttre Hebriderna. Foto: Anders Hvidfelt/Annika Claesdotter

Äta & dricka

Yttre Hebriderna är ett paradis för alla som älskar skaldjur och färsk fisk. Pilgrimsmusslor, krabba, havskräftor, hummer och lax, allt finns och är nyfångat i Atlanten runt ögruppen. 

Namara Seafood Café ligger i hamnen i Kallin på North Uist, ett stenkast från där fiskebåtarna lägger till. Ett enkelt ställe med fantastisk mat där även fiskarna själva äter lunch. Endast öppet dagtid.

Harbour Kitchen på 5 Cromwell Street i Stornoway satsar på nyfångad fisk och skaldjur, tillsammans med lokalproducerade råvaror. Har utsetts till bästa restaurangen i Skotska högländerna.

Church Street Chip Shop i Stornoway är en pärla. Men var beredd på att få köa för dina fish & chips, stället är mycket populärt bland lokalbefolkningen. 

Fish and chips.
Fish and chips är populärt bland lokalborna. Foto: Getty Images

Boende

Prisvänliga vandrarhem, enkla backpackerställen, lyxiga B&B:s och fina hotell – allt finns på Yttre Hebriderna. Under högsäsong är trycket på alla typer av boende hårt och ska man vara säker på att få tak över huvudet gäller det att boka rum i god tid. En variant är att bo privat och satsa på Airbnb-boende. Mer om olika alternativ: visitouterhebrides.co.uk.

Heb Hostel, Stornoway, Isle of Lewis

Charmigt familjeägt backpackerställe mitt i Stornoway som drivs av Christine Macintosh och hennes föräldrar ”Tosh” och Jane. De flesta gästerna bor enkelt i våningssängar i sovsalar, men där finns också enkel- och dubbelrum och ute i trädgården en ombyggd fåraherdevagn med plats för två personer. Kök och allrum i huvudbyggnaden och tvättstuga på gården. säng i sovsal 300 kr/natt, familjerum (fyra sängar) 1 400 kr/natt.

Charmigt litet grönt hus på en gård.
Checka in i en egen ombyggd fåraherdevagn på Heb Hosten. Foto: Anders Hvidfelt/Annika Claesdotter

Lochmaddy Hotel, Isle of North Uist

Hotellet öppnade redan 1863 och är det äldsta hotellet på ön North Uist. Ligger endast fem minuters promenad från färjeterminalen för den som reser över till Yttre Hebriderna från Uig på ön Skye. 15 rum varav nio med sjöutsikt. Trevlig restaurang. I hotellbyggnaden ligger även byns lilla pub där lokalbefolkningen hänger. Dubbelrum
1 800 kr/natt.

Brae Lea Guest House, Lochboisdale, Isle of South Uist

Mycket prisvärt bed & breakfast med perfekt läge för den som vill utforska de södra delarna av Yttre Hebriderna. Ägaren Rupert Marshall bjuder på de mest fantastiska frukostar (finns även vegetariska och veganska alternativ) och ställer sig gärna i köket och lagar middag till de gäster som inte besöker restaurangerna i trakten. Laddare för elbil finns utanför huset. Dubbelrum 1 250 kr/natt.

Trevlig ägare med fantastiska frukostar på Brea Lea House. Foto: Anders Hvidfelt/Annika Claesdotter

Caledonian Hotel, Ullapool

Tre minuters promenad från färjeterminalen ligger ett av Ullapools äldsta hotell. Vitkalkade Caledonian Hotel är ett perfekt och prisvärt ställe att ”mellanlanda” på före överfarten till Stornoway på Yttre Hebriderna. Pytteliten bar intill receptionen.

Får och stenkyrka i Yttre Hebriderna.
Utforska Yttre Hebridernas naturområden. Foto: Getty Images

Shopping & nöjen

Köp äkta Harris-tweed, av familjeföretaget som specialiserat sig på det världsberömda och handvävda tyget. I butiken Harris Tweed Isle of Harris i Tarbert på Isle of Harris säljs både kläder och accessoarer.

På Yttre Hebriderna finns idag hela tre gindestillerier. Isle of Harris Destillery i Tarbert startade 2015 och har utsetts till Skottlands populäraste gin. Butik öppen året om och dagliga guideturer för den som vill lära mer om gintillverkning.

Läs också:

Guide: Storslagen tågluff i Storbritannien

9 pittoreska byar i England du inte får missa!


Text: Anders Hvidfelt • 2023-12-22
RestipsStorbritannienHotellReportage

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen