Annons
Annons
Illustration: Thomas Molén.

Illustration: Thomas Molén.

Restips

Skottland: Guide till whiskyparadiset Speyside

Vagabonds guide till Speyside – Whiskyns källa.

Text: Göran Ingman • 2015-11-24 Uppdaterad 2021-08-16

Snabbfakta

Vad: Speyside kallas området runt floden Spey från Loch Spey i Corrieyairack Forest till mynningen­ i Nordatlanten. Merparten av Speyside ligger inom gränserna för kommunen Moray.
Tidsskillnad: –1 timme.
Valuta: brittiskt pund, GBP.
Eluttag: brittiskt trepinnars, adapter behövs.
Bästa tid att åka hit: fiske­säsongen varierar i olika vattendrag, men lax kan fångas från januari till november. Hög­säsong för whiskyturism är sommarmånaderna, då har destillerierna­ sina mest generösa öppettider.
Antal whiskydestillerier:ca 50 stycken.

Resa dit

Enklast är flyga till Aberdeen eller Inverness, men några direktflyg från Sverige finns inte. 

SAS flyger till Aberdeen via Köpenhamn, Oslo eller Stavanger beroende på avresedag och säsong. British Airways flyger via London. Till Inverness tar du dig bland annat med KLM via Amsterdam.
T/r-biljetter från ca 2 400 kr.

Till Inverness och Aberdeen går det också tåg från Glasgow eller Edinburgh. 

Sista biten till Speyside rekommenderas hyrbil. Att köra från Aberdeen tar ca 1,5 timme, aningen snabbare från Inverness.

Resa runt

Hyrbil är smidigast. Vill ni provsmaka whisky på destilleribesöken – och det brukar man vilja – kan ni turas om att köra olika dagar. Vill man ändå göra Speyside utan bil är det smart att bo i Elgin. Stan har destilleriet Glen Moray inom promenadavstånd och bussar till Rothes (Glen Grant m fl) och Dufftown (Glenfiddich, Balvenie- etc). Från hållplatserna längs vägen når du flera kända destillerier till fots, bland annat Macallan. 

Ett populärt sätt att se Speyside är att boka en whiskytur. Det kostar en slant, men du får både skjuts och professionell guidning. Lokala guideföretag med endagarsturer finns, som wowscotlandtours.com, men du kan också ta en organiserad bussresa från exempelvis Edinburgh- med whiskyguidning och två övernattningar i Speyside. Tips på arrangörer finns hos Visit Scotland: visitscotland.com

Skottland: Guide till whiskyparadiset Speyside
The Saltire, Skottlands flagga, vajar över Castle Hotel.

Bo

I Elgin är Royal Hotel intill tågstationen ett bra alternativ. Byggt som privatbostad av en whiskyfabrikör i mitten av 1800-talet, idag ett hotell med 18 rum och en populär restaurang. Priser från ca 700 kr. theroyalhotelelgin.co.uk 

Highland Spirit B&B i Dufftown- är perfekt för den som vill ha ett personligt bemötande. Det omsorgsfullt renoverade huset är bed & breakfast med guldkant. Highland Spirit har bara tre rum och kostar från ca 1 500 kr. highlandspiritbandb.co.uk 

Vårt val: Historiskt god sömn får du på Castle Hotel i Huntley, strax öster om Speyside. Uppfört på 1700-talet och senare utbyggt med stenar från närliggande Huntly Castle. Deras Distillery Bar har ett stort utbud av single malt och sköna läderfåtöljer att sjunka ned i. Stabil restaurang som serverar lika stadig som väl-lagad skotsk frukost. Våga testa haggisen! Dubbelrum från ca 1 600 kr. castlehotel.uk.com

Äta

Skottland har ett – ibland – oförtjänt rykte om dålig mat. Undantag finns och i den här delen av landet är Boath House ett säkert kort för dig som vill äta lite finare och godare. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin och serverar fantasifulla rätter lagade av lokala råvaror, med hållbarhet och miljö i fokus. En avsmakningsmeny med sex rätter kostar ca 900 kr. Boka bord i förväg. boath-house.com.

Skottland: Guide till whiskyparadiset Speyside
Michelinfin rätt
på Boath House.

Missa inte!

Whiskyfestivalen Spirit of Speyside som hålls varje vår sedan 1999 för att fira Skottlands nationaldryck. Whiskyprovning, guidade special-turer, levande musik, föreläsningar och mycket mer. I år är datumen 30 april–4 maj.

spiritofspeyside.com

Missa gärna!

Att äta deep fried mars bar. Ditt kolesterolvärde kommer att tacka dig. Påfundet att slänga den välkända chokladbiten i fritös och ge den en krispig skorpa av smet, är Skottlands sämsta bidrag till vår samtid.

15 otippade saker som du kan beställa på McDonalds utomlands

24 timmar i Glasgow

Guide, rundresa med bil i Skottland

Följ med på whiskyresa med båt i Skottland


Text: Göran Ingman • 2015-11-24
RestipsStorbritannienGuideMat och dryckSkottland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen