Annons
Annons
Huisinish – ett förtrollande vackert strandområde på Isle of Harris. Foto: Anders G. Warne.

Huisinish – ett förtrollande vackert strandområde på Isle of Harris. Foto: Anders G. Warne.

Storbritannien

Guide: Yttre Hebriderna, Skottland

Vagabonds guide till Skottlands karga och ensliga ögrupp.

Text: Karin Wallén • 2016-12-30 Uppdaterad 2021-08-16

Snabbfakta Yttre Hebriderna

Vad: en ögrupp utanför nordvästra delen av Skottlands fastland, bestående från norr till söder av huvudöarna Lewis and Harris (norra respektive södra delen av samma ö), Berneray, North Uist, Benbecula, South Uist, Eriskay och Barra.
Invånarantal: 2 7 000.
Centralort: Stornoway,
Isle of Lewis.
Språk: skotsk gäliska och engelska­.
Religion: katoliker i söder, protestanter i norr.
Valuta: 1 brittiskt pund = ca 11 kronor.
Tidszon: –1 timme.
Bäst tid att resa: mitten av juni till augusti.

Resa till Yttre Hebriderna 

Först behöver du ta dig till Skottlands fastland. Till Edinburgh kan du flyga t/r för ca 1 600 kr från till exempel Stockholm, Göteborg och Köpen-hamn. 

Både från Edinburgh, Glasgow- och Inverness flyger Loganair (loganair.co.uk) till Stornoway på Isle of Lewis. Från Inverness och Glasgow flyger samma bolag till Benbecula, och från Glasgow går även flyg till Isle of Barra.

Eastern Airways (easternairways.com) flyger från Aberdeen till Stornoway. 

Det går även färjor från fastlandet. Företaget Caledonian MacBrayne (calmac.co.uk) kör färjor till några av öarna från Oban och Ullapool pÙ? Skottlands fastland och Uig på Isle of Skye (som är sammankopplad med fastlandet via en bro). 

Ta sig runt

Öarna är sammanbundna genom färjetrafik (calmac.co.uk) och broar. Det finns ett bra nätverk av bussar (cne-siar.gov.uk/travel/busservice), och på öarna Barra, Benbecula och Lewis finns biluthyrning.

Guide: Yttre Hebriderna, Skottland
Från Skottlands fastland går färjor och flyg.

Boende

Många boenden i Yttre Hebriderna är av självförsörjningstyp och är utrustade med kök som gästerna kan använda. Det finns på vissa platser även hotell med servering, men räkna med att du kan behöva fixa din egen mat lite då och då under en genomresa.

Det finns ett flertal campingplatser, men i Skottland är det precis som i Sverige tillåtet att tälta vilt. Läs mer om reglerna här: outdooraccess-scotland.com

Isle of Barra: Dunard Hostel & Lodge, dunardhostel.co.uk. Bra vandrarhem och lodge med självhushåll i byn Castlebay. Ägaren anordnar kajakturer på en eller flera dagar. 

Berneray: Berneray Hostel, gatliff.org.uk. Här har du chansen att bo i ett riktigt gammalt (vitkalkat) svarthus. Värm dig framför brasan i allrummet tillsammans med tappra cyklister och backpackers.

Isle of Harris: 5 Drinishader, number5.biz. Trevliga rum med självhushåll och vacker utsikt på Harris östkust, nära Tarbert.

Isle of Lewis: Crown Hotel, Stornoway, crownhotelstornoway.com. Mycket centralt beläget hotell med bra rum och även restaurang och bar. Vill du känna dig som en prins ska du beställa en cherry brandy, för det var just vad Charles gjorde här som fjortonåring, och skapade skandal.

Mat och dryck

FÙ�rdelen med självhushåll är att du får möjlighet att botanisera i Yttre Hebridernas mat-affärer! Passa på att steka på några skivor av Stornoway black pudding, det är godare än det låter och har en stolt recept-tradition. 

Lax, krabba, musslor och ostron säljs färska vid säsong. Varför inte testa torvrökt lax, en av varorna som säljs i butiken Hebridean Smoke House på North Uist (hebrideansmokehouse.com). 

I Stornoway finns ett flertal restauranger inom krypavstånd i den lilla stadskärnan, som Digby Chick, 5 Bank Street, digbychick.co.uk, är känd för sin toppklassiga och vackert presenterade mat. På torget vid hamnen står ofta en foodtruck, Gourmet Street Food, som säljer goda, matiga mackor med lokalt producerade fyllningar (bland annat black pudding), hemgjorda bakverk och ibland färsk fisk och kammusslor.

Missa gärna!

South Uist och North Uist har en vacker ödslighet, men för mer dramatisk skönhet – lägg mer tid på fantastiska Isle of Harris, och även Barra i söder. 

Missa inte!

Huisinish, Isle of Harris. Ta en dagsvandring från den fina stranden, upp i bergen. Gillar du dramatiska berg och ensliga vita stränder med turkost hav lär du inte bli besviken!

 

Guide: Yttre Hebriderna, Skottland

Yttre Hebriderna: Öluffa på Skottlands västkust


Text: Karin Wallén • 2016-12-30
StorbritannienGuideSkottland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top