Barbro Janson

Barbro Janson

Frankrike

Storstad för liten och stor

Varför inte dra till storstan i höst? Vagabond har listat kul saker att göra för hela familjen i fyra av Europas bästa metropoler.

Text: Barbro Janson • 2007-10-17 Uppdaterad 2021-09-14

Storstad för liten och stor

London – kul för hela familjen

Ni har med säkerhet redan sett Big Ben och varit på Madame Tussauds. Men till London kan man återvända gång på gång.

1. Hard Rock Café

Det var här Hard Rock Cafés första restaurang öppnade 1971. Man kan tycka vad man vill om amerikansk junkfood, men detta är klassiskt. Förutom restaurangen finns här också en rockshop, och ett gäng donerade gitarrer att beskåda. Ibland ordnas ansiktsmålning för barn, och vid helgdagar (till exempel halloween) brukar det vara särskilda aktiviteter. Hard Rock Café ligger på 150 Old Park Lane, http://www.hardrock.com/.

2. Förbered dig för maskeradparty

Vill du vara pirat, prinsessa eller kanske banan för en dag? London har flera bra butiker där man kan köpa kostymer och skämtartiklar. På Angels Fancy Dress Shop (119 Shaftesbury Avenue) finns peruker, masker och dräkter i flera våningsplan. Butiken Escapade är ett alternativ (150 Camden Street). http://www.fancydress.com/ respektive http://www.escapade.co.uk/.

3. Spana in nya O2

Den imponerande Millennium Dome byggdes inför det storartade millenniefirandet, men stängdes snabbt redan i december år 2000. Numera är den stora vita tältliknande byggnaden ett stort nöjesområde med biografer, utställningar, musikklubb, barer och restauranger, samt en stor arena för evenemang och konserter. Den har döpts om till O2 och öppnade så sent som i juni 2007. Ta t-banan till North Greenwich, http://www.the02.co.uk/.

 

Storstad för liten och stor

Paris – modevisning och museum

Paris i slutet av oktober är bra mycket bättre än Paris under högsommaren. Det är på hösten som staden kommer till sin rätt.

1. Båt längs Seine

Seine är Paris livsnerv. Ni kommer att åka under massor av broar och se flera av Paris sevärdheter från båten. De flesta båtarna går från kajerna vid Eiffeltornet och åker först förbi Latinkvarteren och Notre Dame, sedan tillbaka så att du får en titt på Louvrenmuseet. Turer och priser finns på webben: http://www.bateuxparisiens.com/, http://www.bateaux-mouches.fr/, http://www.canauxrama.fr/, http://www.batobus.com/.

2. Mät dig med dinosaurierna

På Muséum national d’Histoire naturelle (Naturhistoriska museet) finns massor att se. Du kan bland annat kolla på modeller av dinosaurier i Galerie de Paléontologie. Det finns gigantiska valskelett och modeller av jättefåglar, superstora insekter och andra djur i Grande Galerie d’évolution. Här finns också meteorer, mineraler och blommor. Separata inträden till de olika byggnaderna. http://www.mnhn.fr/.

3. Gå på modevisning

Gillar ni mode så är Paris såklart perfekt. På varuhuset Lafayette har de gratis modevisningar på fredagar klockan 15.00. Man måste anmäla sig innan genom att skicka ett mejl till http://www.galerieslafayette.com/.

 

Storstad för liten och stor

Lissabon – nära till hav och strand

Backe upp och backe ned. Lissabon är byggt på sju kullar och följaktligen blir det lite upp och ned när man är här. Men att -semestra här gör vi tummen upp för.

1. En park utöver det vanliga

Parque das Nacões (Nationernas park) är en park utöver det vanliga. Området byggdes inför världsutställningen 1998 och har förvaltats väl. Här finns vacker arkitektur, ett shoppingcent-rum, vattenfall och fontäner, en strandpromenad och en linbana. För de yngre finns minitåg och en lekpark där man kan prova på olika musikinstrument. Eller testa klätterväggen! http://www.parquedasnacoes.pt.

2. Hajar och sjöodjur

Ett av världens största akvarier, Océanario, ligger i anslutning till Parque das Nacões. Här kan du beskåda fiskar och däggdjur från flera av jordens hav. Rockor, korallfiskar i fantastiska färger, sjöstjärnor, krabbor men även fåglar som trivs i havsmiljö. http://www.oceanario.pt.

3. Shoppa loss på Colombo

Colombo (intill Benficastadion) är ett av Europas största shoppingcentra. På våning ett och två hittar du inredningsbutiker, parfymerier, skor och kläder. På våning tre finns ett stort nöjescenter med bowlingbana, berg- och dalbana, en mängd restauranger och sju biosalar. Det är ju bara att ni delar på er om familjemedlemmarna vill göra olika saker.

 

Storstad för liten och stor

Istanbul – myllrande metropol

Två världsdelar, två hav, två religioner. Istanbul är den enda staden i världen som är förankrad i två kontinenter. Höst eller vår är bästa årstiderna att resa. Perfekt för höstlovet med andra ord!

1. Alla sevärdheterna på en gång

På Miniaturk finns 105 av Turkiets mest berömda sevärdheter återskapade i miniatyr. Tänk dig ett turkiskt Legoland, fast utan lego! Här hittar du Sultanahmets moské, Leanders Tower, Atatürks flygplats, komplett med jumbojet och allt. Guidning på både turkiska och engelska. Inträdet kostar 10 turkiska lira, ungefär 50 kronor.
Miniaturk ligger på Imrahor Cadessi, i stadsdelen Sütlüce.

2. Strike på Bab Bowling Café!

Ta med dig tonåringarna till detta populära bowlingställe där de turkiska kidsen trivs. Här finns flera bowlingbanor, biljardbord och ett kafé.
Bab Bowling Café ligger på Yesilçam Sokak 24, i stadsdelen Beyoglu. Öppet från 10.00 till 24.00.

3. Kylig tur på skridskor

Istanbuls allra första shoppingcenter lockar många familjer av främst en orsak: skridskorinken. Den är öppen för allmänheten och är särskilt populär när det är hett utomhus. För den som behöver träna finns det kurser på kvällarna för 25 turkiska lira per person (ungefär 125 kronor). När man åkt färdigt tar man en shoppingtur.
Galleria Shopping Mall, Sahilyolu, i stadsdelen Ataköy.


Text: Barbro Janson • 2007-10-17
FrankrikePortugalStorbritannienTurkietIstanbulLissabonLondonParisResa med barn
Scroll to Top