Annons
Annons
Foto: Johner Images/Getty Images

Foto: Johner Images/Getty Images

Nyhet

10 härliga höstvandringar på nära håll

Hösten är den perfekta årstiden för vandring, inte minst i vår svenska natur. Här får du tio tips på klimatsmarta vandringar på nära håll.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-29 Uppdaterad 2021-07-21

Att vandra på hösten är extra härligt eftersom luften är krispig och naturen bjuder på magiska färger. SJs Sifoundersökning visar att fler vill vandra i svensk natur. Eftersom allt fler dessutom vill resa klimatsmart med tåg kommer här tio tips på vandringar där man kan vandra direkt från tågperrongen och ut i det vackra höstlandskapet. 

1. Låktatjåkka – Björkliden

Från Låktatjåkka station

Från den lilla tågstationen i Låktatjåkka, som ligger mellan Kiruna och Narvik, vandrar du rakt ut i fjällvÙ�rlden. Du börjar i björkskog och går vidare uppåt genom videsnår, hedmark och upp i högfjällsmiljö. Efter sju kilometer når du Låktatjåkk0 fjällstation, som har Sveriges högst belägna restaurang, 1 228 meter över havet (öppet till 22 september). Där kan du äta den berömda Låktavåfflan, eller avnjuta en trerättersmiddag om du stannar över natten. Fortsätt leden österut nio kilometer ned till Björklidens tågstation.

Den vandringssugne kan köpa SJ:s tredagarskortet Arctic Circle Pass och luffa mellan de tretton stationerna på tågsträckan Kiruna–Narvik och hitta oändliga vandringsmöjligheter. Håll koll på vädret – det kan snöa tidigt i norr – och passa på att göra denna vandring innan slutet av september, då vandringssäsongen går mot sitt slut.   

2. Bohusleden

Från Strömstad station

Njut av utsikten över Kosterhavet och doften av tång och salt hav innan du börjar din vandring från Strömstads station. 1,5 kilometer därifrån börjar den 37 mil långa Bohusleden, som går från Strömstad till Lindome utanför Göteborg. Etapp 27, från Strömstad till Högstad, går genom varierande natur med skog, klippblock och mossbeklädda stenar. Sedan går du vidare förbi fornlämningar som till exempel Blomsholms säteri med en av Sveriges största skeppssättningar från yngre järnåldern.

Den som vill vandra mer kustnära väljer istället Kuststigen, som består av vandringsleder mellan Tjörn, via Strömstad och vidare till Moss i Norge.

10 härliga höstvandringar på nära håll
Foto: Strömstad turistbyrå
10 härliga höstvandringar på nära håll
Foto: Katrin Sjögren

3. Skåneleden

Från Glumslöv station

Vandra Skåneleden mellan byn Glumslöv och fiskeläget Borstahusen i nordvästra Skåne. Kliv av stationen i Glumslöv och följ orangea markeringar söderut för att kliva på en av Skåneledens etapper. Njut av ett landskap med böljande kullar och vacker kustlinje med utsikt över Öresund. Området är fyllt av fornlämningar och byn Glumslöv har fått sitt namn efter bondehövdingen Glum, som också sägs ligga begravd i en av gravhögarna utanför byn.

Stanna och ta en paus vid Lill-Olas badplats med fina träbryggor eller vila lite vid försvarets gamla betongfort från 1939, som byggdes för att förhindra bÙ�tar och trupper att gå i land under andra världskriget.

4. Kinnekulleleden

Från Trolmen, Råbäck eller Blomberg station

Tågresan mellan Mariestad och Lidköping över Kinnekulle valdes inte för inte till Sveriges vackraste tågsträcka i fjol. Kliv av på någon av sträckans pittoreska små stationer, som Trolmen, Råbäck eller Blomberg, och vandra rakt ut i den magiska naturen. Därifrån kommer du direkt ut på den 45 kilometer långa Kinnekulleleden, som slingar sig genom lövskog, lundar och lövängar, förbi kulturminnen, utsikter och Vänerstranden.

5. Tällberg runt

Från Tällberg station

Charmiga byn Tällberg i hjärtat av Dalarna ligger naturskönt på en sluttning ner mot Siljan. Från Tällbergs tågstation är det bara några hundra meter till närmaste vandringsled, Tällberg runt. Den sju kilometer långa vandringsleden går genom ett landskap som för många är sinnebilden av svensk natur. Du vandrar längs Siljans strand, förbi patinerade knuttimrade hus och genom skogen och upp på toppen av Digerberget. Från utsiktsplatsen med vindskydd och grillplats har du en milsvid utsikt över Siljan.

Vill du ha en större utmaning vandrar du via Tällbergs strand vidare till Rättvik eller Leksand, där du kan ”kliva på” Siljansleden som går runt Siljan och Orsasjön.

10 härliga höstvandringar på nära håll
Foto: Markharr/Getty Images
10 härliga höstvandringar på nära håll
Foto: Visit Dalarna

6. Sörmlandsleden

Från Flemingsbergs station

Sörmlandsleden är med sina 1 000 kilometer en av Sveriges längsta vandringsleder. Den slingrar sig genom ett mycket omväxlande naturområde, genom öppna landskap, kuperad terräng och vildmark förbi otaliga sjöar, fornborgar, rösen och källor. Från Flemingsberg tågstation är det inte långt till den 14 kilometer långa etappen mellan Huddinge och Hökärr. Den går genom Flemingsbergsskogens naturreservat, ett av Stockholms läns största väglösa områden. Det finns cirka 100 olika etapper på Sörmlandsleden och det går att övernatta i vindskydd och kojor.

7. Slussrundan i Trollhättan

Från Trollhättan C

Vandra längs Göta Älvs stränder och njut av Trollhättefallens dramatiska natur. En kort promenad från Trollhättans station hittar du startpunkten för flera olika vandringsrundor. Slussrundan, på 7,5 kilometer, går längs Göta älv och förbi slussarna. Ta gärna en avstickare till utsiktspunkten Kopparklinten med magisk utsikt över Trollhättan med Hunneberg i bakgrunden, eller vandra De Lavals promenad vid fallen och branterna på älvens västra sida.

8. Åreskutan

Från Åre station

Bara någon kilometers vandring från järnvägsstationen i Åre By hittar du vandringsleder, som tar dig rakt upp på fjället. Efter 6–7 kilometer når du Åreskutans topp. Med 1 000 höjdmeter avverkade till fots är belöningen fantastisk – då man får en utsikt i alla väderstreck. Norrut ser du till exempel ut över Kallsjön och Skäckerfjällen och söderut över Välliste, Renfjället och hela södra Årefjällen.

9. Sveafallen

Från Degerfors station

Från Degerfors station är det en kort promenad till naturreservatet Sveafallen, ett naturskönt område med spår av istiden och den forna Sveaälv. Vandra genom tallskog, förbi jättegrytor, strömrännor och flyttblock. Från Kulturcentrum Berget startar vandringsleder som den 5,3 km långa leden runt Bergtjärn eller den genom Domedagsdalen, den djupaste rännan, på 1,4 km.

10. Blomsterstigen

Från Storlien station

När du kommer till Storlien med tåg är det inte långt att ta sig upp på rena kalfjället. Den legendariska Blomsterstigen börjar ett stenkast från järnvägsstationen och bjuder en lättare vandring upp på Skurdalshöjden. Från början var den en kurstig för patienterna som gick hos Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund i slutet av 1800-talet. Stigen går via många vilobänkar upp till Vindarnas tempel, där en vidunderlig utsikt över både Sverige och Norge väntar. Det finns också längre turer ledmarkerade från Storlien, exempelvis mot Blåhammaren, Sylarna och Helags.

Jämtlandstriangeln – vandra en lagom lång klassiker

Världens bästa vandringar – 15 enastående leder att vandra innan du dör

Sveriges fantastiska nationalparker från norr till söder


Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-29
NyhetSverigeAktiv semesterVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen