Annons
Annons
Festival i Göteborg

Göteborg firar mycket detta år. Way Out West i augusti är bara en av många festligheter. Foto: Beatrice Törnros/ Göteborg & Co

Sverige

Jubileumsåret 2023 –10 folkfester och firanden i Sverige

Det händer mycket i Sverige under 2023 – många stora sevärdheter, museum och scener fyller jämt vilket betyder att årets festligheter blir många och stora.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-14 Uppdaterad 2023-02-15

Sverige fyller 500 år

För 500 år sedan valdes Gustav Vasa till kung och det ska såklart firas. På flera håll i landet uppmärksammas 500 åringen – bland annat den 6 juni i Strängnäs då Kungen besöker staden där Gustav Vasa valdes vid riksdagsmötet 1523. Gripsholms slott i Mariefred uppmärksammar jubileumsåret med temavisningar och konserter medan Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm kommer maxas ordentligt.

Läs mer på sverige500ar.se.

Gustav Vasa och Sverige firar 500-årsjubileum, bland annat på Gripsholms slott. Foto: GettyImages

Göteborg firar 400 år

När Göteborg skulle fira sin 300-årsdag sköts firandet upp på grund av den spanska sjukan, och vid 400-årsfirandet ställdes festen in på grund av covid-19. Men i år kan staden äntligen ställa till med fest. Mellan den 2 och 5 juni förvandlas Frihamnen till ett stort festivalområde med konserter, konstutställningar och matupplevelser.

Mer tips: Krogguide – 11 restauranger i Göteborg

100 åringar i Göteborg

När Göteborg fyllde 300 år invigdes många av stadens museum, dessa firar därför sin 100-årsdag. Bland annat Göteborgs konstmuseum, Göteborgs konsthall, Sjöfartsmuseet Akvariet, Botaniska trädgården samt Naturhistoriska museet. Detta firas med diverse utställningar. Även Liseberg invigdes under Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 och firar alltså 100 år, bland annat men invigningen av den senaste attraktion i den nya parken Luna Park – familjeberg- och dalbanan Luna. Dessutom öppnar Liseberg Grand Curiosa Hotel som lovar att fantasi och upptäckarlust står i centrum.

Grattis Göteborg – en pigg 400 åring som ställer till fest under hela 2023. Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co

Kungen firar 50 år på tronen

Sveriges Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen med att resa kors och tvärs genom landet. Bland annat besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under årets lopp och fredagen den 15 september hålls Te Deum i Slottskyrkan på slottet i Gamla stan. Dagen efter färdas Kungen och Drottningen i kortege genom Stockholm.

Nordiska museet fyller 150 år

Enorma och pampiga Nordiska museet på Djurgården i Stockholm stod klart 1907 – och har sedan dess haft en rad intressanta utställningar och evenemang som speglat människors liv i Sverige och Norden från 1500-tal till nutid. Med jubileumsinsamlingen “Vår framtid” riktar museet blicken mot nästa 150 år. Hur vill och tror du att Sverige, Norden och världen ser ut i framtiden? Vad kan vi tillsammans göra för att nå dit?

Kungliga Operan fyller 250 år

Sveriges nationalscen för balett och opera inledde 2023 med en jubileumsgala och avslutar året med en maskeradbal på nyårsafton. Förutom en gedigen repertoar, med såväl gamla klassiker som den nya operatolkningen av Lars Von Triers Melancholia, ska man inte missa Operans stora kostymutförsäljning under våren.

Läs mer om föreställningarna och jubileet på operan.se.

Kungliga Operan sätter upp en operatolkning av kultfilmen Melancholia. Foto: Kungliga Operan

Abba museum firar 10 år

Bland de äldre rackarna i denna lista står sig 10 år ganska fjuttigt, men det är Abba det handlar om och om det är någon som skulle kunna ställa till med en riktig fest är det Abba. Ännu har inga planer offentliggjorts men vi hoppas såklart på färgsprakande festligheter på museet beläget på Djurgården i Stockholm. Håll koll på abbathemuseum.com.

Sörmlandsleden firar 50 år

Sörmlandleden avverkas gärna i etapper om man inte vill satsa på stort och ta alla 1000 kilometer i ett svep med anslutningar/avstickare och kompletteringar med rundslingor. Börja i Björkhagen i södra Stockholm och ge dig ut på en färd längs genom kulturbyggd, öppna landskap och djupa skogar.

Stockholms stadshus blir 100 år

Platsen för Nobelfesten och en given del av Stockholms siluett. När stadshuset firar 100 år firas det med aktiviteter, och extra mycket firande under födelsedagsveckan i juni. På själva födelsedagen – midsommarafton – blir det vigslar från morgon till kväll. Det blir en dag full av kärlek och framtidshopp.

Stadshuset i Stockholm firar 100 år 2023. Foto: GettyImages

Lunds domkyrka firar 900 år

Lunds domkyrka är Sveriges mest besökta kyrka. Den 30 juni 1123 invigdes kryptans altare till alla profeter och patriarker vilket betyder att det är en baddare på 900 år som ska firas 2023. Under året bjuds besökare på historiska visningar, konstutställningar, temagudstjänster, föreläsningar, konserter och mycket mer.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-14
Sverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top