Det finns massa anledningar att besöka Hälsingland. Här är några! Foto: Destination Järvsö/Getty Images/Växbo Krog
17 anledningar att besöka härliga Hälsingland
Hälsingland är ett av Sveriges vackraste landskap enligt Vagabonds redaktör Karin Wimark som själv har rötter i de trolska skogarna. Här breder långa sandstränder ut sig intill historiska hälsingegårdar. Dessutom norrländska crepes, tipitält och loppisfynd!
1. Havsresort på Hornslandet
Lyxigaste glampingen får du på Hölick Havsresort som ligger på Hornslandets sydspets. Sov i stora tält inredda med alla bekvämligheter man kan tänka sig, njut av spaavdelningen och utforska naturreservatet med rullstensåsar från istiden, vandringsleder och ett rikt djurliv. Här finns också vackra sandstränder, gamla fiskelägen och bästa möjlighet för kitesurfing.
• Hornslandet ligger 30 min med bil från Hudiksvall. Från 1 395 kr/natt i Tipitält för två personer.
2. Bada vid Norrlands längsta sandstrand
Sörfjärden har anor från järnåldern och är en sommaridyll med sin två kilometer långa sandstränder omringad av tallskog och röda fiskestugor. För den med kryp i benen finns här järnåldersgravar, fornborgar och gruvor längs Kulturstigen. Hämta en karta på torget i Sörfjärden. Stanna sedan till för färsk fisk på fiskekrogen En liten sjökrog.
3… och vandra kustleden
Längs Hälsingekusten sträcker sig också en vacker vandringsled som går genom fiskelägen, små byar, skog och längs steniga stränder. Leden är uppdelad i åtta sträckor vilket gör att du enkelt kan dela upp den i etapper. Stanna till för en natt på Hotell Mellanfjärden & Restaurang Sjömärket i det idylliska fiskeläget med samma namn. Ät frukost på bryggan, bada i utomhusjacuzzin, spana in hantverksbutiken och bege dig sedan vidare för ett skogsäventyr i Trolska skogen.
• 980 kr/natt för dubbelrum.
4. Sagoväsen och trollkarlar
Trolska skogen är en levande sagoskog med teateräventyr för hela familjen där du promenerar i din egen takt och möter skogens olika väsen. Möt trollkarlen Filifjokus, häxan Aska Etter och andra sagofigurer som genom sång, musik och folktro sveper in er i en spännande värld.
• Entré 140 kr.
5. Naturlig paus!
Landskapshotellet Bergaliv är en oas för den som söker lugn och ro med naturen som granne. Det avskalade hotellet ligger högt upp på Åsbergets brant vid Orbaden och är det första av fyra retreathus som står färdiga i området. Minimalistiskt, ljusa träslag och närhet till den 18 mil långa Hälsingeleden.
• Från 2 325 kr/person inklusive access till Orbaden Spa & Resort.
6. Läckra crepes på Järvsö Creperi
Välj mellan matiga galette och söta crepes med råvaror från bygden och bergen i fokus på Järvsö Creperi. Sommartid kan du besöka den urgulliga butiken och creperiet mitt i byn. På vintern kan du besöka Creperiet på berget som öppnade i vintras, liksom stanna över natten i Creperiets alldeles egna svit.
7. Ta del av Lill-Babs hembygd
Visste du att Lill-Babs kommer från Hälsingland? På Stenegård i Järvsö finns numer en utställning där man kan ta del av den folkkära artistens liv – både karriärmässiga men också det personliga.
• Entré 60 kr/person.
8. Upplev nordisk vildmark
Promenera på träbroar genom skogen in i djurens naturliga habitat. På Järvzoo möter du endast nordiska djur som björn, älg, ren, varg, myskoxe och lodjur i deras vilda vardag. Ett tre kilometer långt äventyr för hela familjen.
• Öppet året om. Entré från 110 kr/person.
9. Piggna till med adrenalinkick
Järvsö Bergscykel Park har blivit ett riktigt mecka för downhillentusiaster! Här finns backar för alla nivåer samt cross countryleder i skogarna. För dig som är nybörjare finns introduktionskurser att boka in sig på. Och i sommar invigs en helt ny grön nybörjarled som passar småbarnsfamiljen eller kompisgänget som vill prova på mountainbike för första gången.
10. Loppisfrossa
Hälsingland är ett mecka för den som älskar att botanisera och fynda bland äldre prylar, kläder och möbler. Besök sommarloppisen på Bricka i Bjuråker, Dakapo i Näsviken med utvald second hand och Bättre Begagnat i Hudiksvall där du kan fynda möbler för billig peng. Dessutom finns megaloppisen Rosengatan Variant köpcenter i Bergvik utanför Söderhamn och får du inte nog kan du spana efter skyltar vid vägkanten eftersom logloppisar hör till vanligheten i Hälsingland.
11. Spana in Hälsingegårdar
Världsarvet Hälsingegårdar utgörs av sju världsarvsgårdar från 1800-talet. De äldre, vackra bondgårdarna är väl bevarade och flera av dem öppnar upp för besökare under sommartid. Utöver dessa sju finns ett 30-tal Hälsingegårdar – bland annat Ystegårn i Hillsta där du kan bo kvar över natten liksom besöka inredningsbutiken Systeryster med roliga hälsingerelaterade prylar.
• Läs mer om Hälsingegårdar här!
12. Skärgårdsliv
Skärså är ett gammalt fiskeläge utanför Söderhamn där du strosar bland fiskebodar och äter färsk fisk på populära restaurangen Albertina. Tar du båten ut till Rönnskär kan du övernatta på svenska turistföreningens vandrarhem i idyllisk skärgårdsmiljö.
13. Hälsinglands bästa utsikt
Det får du från Avholmsberget där du blickar ut över Dellensjöarna som bildades av ett meteoritnedslag. Här finns ett sommaröppnade Avholmsberget Cafe & Restaurang för enklare måltider. Dessutom vandringsleder för den som vill utforska området.
14. Kulinarisk by
I Växbo utanför Bollnäs ligger en kvalitétskrog, ett bageri och en delikatessbutik mitt i den lantliga hälsingebygden. Växbo Krog ligger intill en damm och serverar mat och dryck från mindre gårdar och lokala producenter. Ett stenkast bort kan du besöka linfabriken Växbo Lin där modern design vävs samman med lokala hantverkstraditioner.
15. Missa inte en spelmansstämma
Hälsingland kan nämligen skryta med Delsbostämman som är Sveriges äldsta och Bjuråkersstämman som är Sveriges största. Här finns också Norrbostämman med bästa utsikt över Norrdellen. Ta del av folkmusik, tradition och ett äkta hälsingeståhej.
16. Konsert och picknick
Musikunderhållning i hög klass får du i en sluttning intill Rångsjön. Ta med picknickfilt och en tjock kofta och njut av intima konserter med artister som Jill Johnsson, Tomas Andersson Wij och Carola.
• Läs mer på svanbacken.se
17. Glada Hudik
För många är Glada Hudik idag förknippat med Glada Hudik-teatern som tagit över landets scener, biografer och Ica-reklamfilmer med fokus att förändra världens sätt att tänka, se och förhålla sig till funktionshindradade. Kolla in hemsidan för mer info om teatern, olika föreställningar och projekt! Dokumentären Catwalk går att hyra på SF Anytime.
Men Hudiksvall är också en vacker hamnstad som under 1800-talets andra hälft kom att kallas ”Glada Hudik” till följd av träpatronernas livliga fester och stadens otvungna nöjesliv. Ät glass vid Möljen, titta på in på museet Mulle Meck och promenera sedan ut på Maln för sköna sandstränder.
• Läs mer på visitgladahudik.se!
Resa i Sverige – ny Facebookgrupp lockar tusentals på en vecka
Sveriges 12 bästa hantverksbagerier
9 udda ställen i Skåne du inte visste fanns
Text: Karin Wimark • 2020-06-04
Restips • Sverige • Aktiv semester • Listor • Vandring