• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sveriges 12 bästa hantverksbagerier

  Prisbelönta, innovativa och serverar de frasigaste croissanterna, luftigaste levainbröden och läckraste bullarna. Vi listar 12 svenska hantverksbagerier värda ett besök.

  Sveriges 12 bästa hantverksbagerier
  Vi listar 12 bagerier i Sverige värda en att resa till. Foto: Kampanillen/Bageriet BAK

  1. Artisan Bread, Karlstad

  Ambitiöst hantverk

  Har du vägarna förbi Karlstad är hantverksbageriet Artisan Bread värt att lägga på minnet. Det moderna bageriet präglas av kreativitet, nyskapande och franska bageritraditioner med ambitiösa ägare som bland annat bakat hem första pris som Årets bagare 2018. Köp med bröd hem eller stanna kvar på fika i den läckra tegelbyggnaden med bastanta träbord utanför och kal, industriell inredning. Här finns också ett stort utbud av kaffebönor, och skulle du få en favorit, be om att få köpa med lite bönor hem.

  Smarrigt värre i på Artisan Bread i Karlstad. Foto: Artisan Bread

  Från finlir till bastanta mackor. Foto: Artisan Bread

  2. Bageri Petrus, Stockholm

  Familjärt söderhak

  Proffsigt och hyllat familjebageri på Swedenborgsgatan med sittplatser i stora öppna fönster och bakverk i högsta kvalitet. Bageri Petrus har blivit Mariatorgets snackis, ofta med en kö so ringlar sig ut från dörren på mornarna. Drivs av Petrus och Alexandra Jakobsson som skapat en personlig och gemytlig atmosfär där man genast känner sig hemma och där prisbelönta bagare skapar bakverk av högsta klass.

  Spana in boken Bageriet som ger en bra inblick i bageriets historia samt en stor dos inspiration för den som vill börja baka hemma. Valnötsbrödet är ett måste liksom de frasiga croissanterna, saftiga kardemummabullarna och det ljusrostade kaffet från kafferosteriet några kvarter bort.

  3. Feldts Bröd & Konfekt, Halmstad

  Lekfullt & färgstarkt

  Ett av Sveriges bästa bagerier ser ut som en sommardröm. Knallgula väggar, schackrutigt golv, pastellfärgade väggar och bakverk i högsta klass. Att delägaren My Feldt dessutom är ett sprudlande lyckopiller gör varje besök till en överraskning. Ibland säljs här korv med bröd & hemslungad pucko, ibland fylls korgar med godispåsar fyllda av fruktgodisremmar och kolor och ibland omvandlas butiken till en somrig blomsterhandel.

  Då och då bjuder hon på ett recept i rutan på TV4 nyhetsmorgon samt släpper böcker som Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.

  4. Bageri Leve, Malmö

  Bageriet som vänt på dygnet

  Leve är ett nytänkande bageri mitt i Malmö som valt att baka på dagen istället för natten. Resultatet är färskt, nybakat bröd lagom tills du slutat jobbet, perfekt för middagen eller till kvällsfika. Kliv in i den charmiga butiken där second handmöbler pryder ett schackrutigt golv och disken full med bakverk känns tagen ur en Astrid Lindgrenfilm.

  På Bageri Leve säljs ofta växtbaserade, veganska bakverk som fått ta över de traditionella smörbaserade recepten. Dessutom görs surdegsbröd på traditionellt vis, råvarorna är närodlade och menyn är säsongbaserad.

  Välkomna till Bageri Leve i Malmö. Foto: Bageri Leve

  Här kan du frossa i godsaker. Foto: Bageri Leve

  5. Olof Viktors Bageri & Café, Glemmingebro

  Sveriges konditormästare

  Ett besök på Sveriges främste konditor- och bagarmästare Jan Hedhs bageri i skånska Glemmingsbro är ett måste vid en resa längs den skånska kusten. Olof Viktors är ett prisat bageri och där bröden bakas på gammeldags vis i vedeldad stenugn, wienerbröden är de frasigaste i Skåne och knäckebröden populära att köpa med hem tillsammans med sylt och marmelad som säljs i butiken.

  Under sommartid har Olof Viktors en butik och ett café i separata byggnader med en blomstrande trädgård och mysigt utomhuskafé där du kan fika. Missa inte citronmarängpajen som gjort sig ett namn ute i landet.

  Foto: Olof Viktors Bageri & Café

  6. Kampanillen, Göteborg

  Modernt möter klassiskt

  Kampanilen har funnits vid Stigbergstorget vid porten till Majorna sedan 1930, men öppnades i ny tappning i fjol av konditorerna Kalle Bengtsson och Hanna Assardotter, båda prisade och med en gedigen erfarenhet inom konditoribranschen. Här varvas traditionella klassiker med nyskapande och kreativa mousseskapelser och praliner.

  Slå dig ner i de blå sammetssofforna och gör dig redo för en fika deluxe. Testa någon av de ohyggligt vackra pralinerna, eller den äggbakade croissanten med bacon och parmesan. Kärlek och hantverk i Göteborg.

  • instagram.com/konditorikampanilen

  Hantverksbageriet i Göteborg med anor från 30-talet. Foto: Kampanillen

  7. Mr Cake, Stockholm & Göteborg

  Där amerikanskt möter svenskt

  Klingar semmel-wrappen bekant? Eller har du stenkoll på juryn i tv-serien Dessertmästarna? Mr Cake drivs av konditorduon Roy Fares och Mattias Ljungberg som inte bara synts frekvent i TV-rutan utan också vunnit OS-guld och skrivit kokböcker. På det populära caféet möter USA-inspirerade bakverk, svenskt fika i en läcker symbios.

  Här står hantverk, råvaror och lekfullhet i fokus och maffiga multilagertårtor kantas av friterade sockermunkar. Söker du något instagramvänligt med extra allt levererar Mr Cake över förväntan. Och just det, cafét finns numer både i Stockholm och Göteborg. 

  Frossa tårta på Mr Cake. Foto: Mr Cake

  8. Da Matteo, Göteborg

  Da Matteo är för många göteborgare synonymt med torgghäng på Magasinsgatan där foodtrucks och designbutiker kantar hantverksbageriet med egenrostat kaffe, delikata pizzor och bästa solläge. Den lokala kafékedjan har flera ställen i Göteborg och finns också i Stockholm, men bästa hänget får man på Magasinsgatan. Här serveras hantverksbröd på ekologiskt mjöl och i rosteriet anordnas kaffekurser för den som är sugen. Är det för kyligt att hänga på torget finns ett orangeri, liksom platser inne i det rustikt inredda caféet som känns som ett hak i Brooklyn.

  Ekologiskt och sjukt gott. Foto: Da Matteo

  9. Nya konditoriet, Umeå

  Högsta klassen

  Nya Konditoriet är till skillnad från sitt namn Umeås äldsta konditori och grundades redan 1927. Har du vägarna förbi Kungsgatan i centrala Umeå är det värt att titta in för ett klassigt bakverk som garanterat får smaklökarna att vattnats. Testa någon av de egentillverkade pralinerna med smak av smörkola, hjortron och salt karamell eller hugg in på färskt surdegsbröd och frasigt wienerbröd. Nya Konditoriets ägare Jessica Sandberg, som nyligen varit en del av det Svenska konditorlandslaget, ser till att nivån är på högsta klass.

  Umeås äldsta konditori vet hur man bullar upp. Foto: Nya konditoriet

  10. PM & Vänner Bröd & Sovel, Växjö

  Hotell med bageri

  "Möt de trollbindande dofterna av barndomens nybakade kanelbullar eller paris-semesterns nybakade croissant med söt confiture". PM & Vänner Bröd & Sovel langar rustikt surdegsbröd, smördegsbakverk och bullar med omsorg och entusiasm. Namnet Sovel är från det skånska, historiska språket och betyder måltidsrester som fick förgylla brödet. Detta är något man stolt vill upprätthålla och rester används såväl som pålägg som i bakverk för att utesluta svinn.

  Har du bara vägarna förbi, stanna för en fika och testa någon av bageriets kakor, praliner tryfflar, mousser eller biskvier. Här hålls också bakkurser för den som vill lära sig allt från sötebröd till surdegsbröd. Kan du inte slita dig? Checka in på hotellet PM & Vänner.

  Bröd, bakelser och hotell. En perfekt kombination. Foto: PM & Vänner/Alex Hall

  11. Bageriet BAK, Stockholm

  Ekologiska konstverk 

  På Bageriet BAK jäser surdegsbröden långsamt, bakningen sker för hand och arbetet nära bönder och leverantörer är en självklarhet. Riktigt bra bakverk kräver tid, något som ägarna Conrad Tyrsén och Ted Johansson tagit fasta vid i bageriet de driver på Kastanjegården i Stockholm.

  Här rullas bullarna till konstverk med massor av smör och frasiga toppar. Surdegsbröden är sega och luftiga och klassiska bakverk blandas med innovativa skapelser. Att jobba hållbart och ekologiskt är en självklarhet och smaken blir därefter.

   

  Bakning som konst på BAK. Foto: Bageriet BAK

  12. Grädda, Åre

  Glassigt värre

  Ambitiöst och personligt Årebageri med stor passion för surdegsbröd, tårtor och egentillverkad, prisad glass! Vintertid trillar skidåkarna in för en läcker frukost med surdegsfralla och cappuccino efter dagens första åk, sommartid är glasskön lång. Testa blåbärsglassen med kolasås som han vann guld för i SM i glass, pistage eller choklad.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!